pann+onn: neravni ritmovi ravnice

Domovina techna je budućnost, ali u njoj mjesto imaju i drevni, vječni Elementi. Poput Sunca, nove se forme ove glazbe rađaju na Istoku.

U Srbiji je izniknula specifična struja atmosferičnog techna, koju obilježava bogat udio industrial zvuka, ali i bizantskih (čak i pred-bizantskih) etno motiva. To glazbeno područje uključuje raznovrsne pristupe u radu producenata, kao što su Scalameriya, Atom//Output ili Tapan, a ovaj put fokus pada na pann+onn, čije ime odaje poveznicu sa tlom iz kojeg je njegov zvuk izrastao.

EP “Grohot” je izašao početkom godine na belgijskoj ante-rasa etiketi, a otvara se mutnom i zadimljenom atmosferom, koja oslikava suvereni tok Dunava. Duboki i tupi, udarci kicka zacrtavaju putanju, pa ubrzavaju ritam u “Landscapes Of Fire”, gdje vreli zrak zasljepljuje, a zupčanici okidaju prijeteće sekvence. Ostatak materijala zalazi u formu soundtracka – pritom ostaje jednako moćan, samo je struktura nešto izazovnija. “Arranger From The Shadows” nagriženim zvukom priprema teren za poliritmiju, iz koji izrasta ritualna “Black Heart”, dočaravajući podzemne obrede. Psihodelija ovog EP-a je okovana tvrdim komadima techna, pa se bajkoviti motivi isprepliću s nemilosrdnom dinamikom industrijskog svijeta.

Za ovu priliku, pann+onn nam je snimio sažet, ali izdašan mix, čiji ambijentalni uvod polako predaje prevlast teškim sinkopiranim ritmovima, a skriva i jednu novu, neobjavljenu traku. Detalje o procesu stapanja mitologije i tehnologije, kao i neke svjetovne pojedinosti, saznali smo u razgovoru s autorom:

Tvoje “panonsko” ime, kao i prva traka sa EP-a “Grohot”, sugeriraju povezanost sa zemljom. Kako vidiš odnos prirode i tehnologije u današnje doba?

Čovjek od početka svog tehnološkog razvoja teži više ka disbalansu i destrukciji prirode. Tako je i danas i smatram da to ima veze ljudskom prirodom. Naravno, uvijek postoji druga strana priče, kao i druga strana čovjeka. Tu negdje nastupa i techno kao muzika i kultura plesa, koja je, vjerujem, i nastala u toj točki između plemenskog i suvremenog čovjeka, ali i tehnologije i prirode.

Premda se Beograd ozbiljno ucrtao u klupske mape, Srbija još uvijek ne slovi za jedno od ključnih europskih techno žarišta. Kako si došao u kontakt s ovom glazbom i koja je njena poveznica sa podnebljem u kojem živiš?

Cijeli se život bavim muzikom i uvijek težim eksperimentiranju. U srednjoj školi sam došao u susret sa IDM-om, drum’n’bassom, industrialom. Tad sam radio s bendovima i imao sam vrlo eklektičan pristup muzici. Nikad se nisam zaustavljao na žanru. S takvom osnovom, prvi sam se put susreo s technom kakav me interesira na jednoj kućnoj zabavi, na kojoj je muziku pustao jedan shady guy, koji mi je sada prijatelj. To je bilo divno iskustvo, osjetio sam kako je to call to arms i nije mi trebalo dugo da batalim sve sto sam do tada radio i da se bacim na posao, jer sam između ostalog osjetio i ovo što si spomenuo. Povezanost sa sobom, s mjestom u kojem živim, kao i povezanost sa cijelim svijetom. Sve se složilo kao puzzle. Živim u blizini industrijske zone, iz koje se često čuje dugački drone zvuk, koji mi se doslovno uvukao pod kožu. Mislim da nesvjesno i reproduciram te zvukove u svojoj muzici i DJ setovima.

Neki srpski techno producenti, kao npr. Mudrost, vežu određenu vrstu duhovnosti za transcendentalni aspekt svoje glazbe. Je li to slučaj i s tobom?

Svakako. Mislim da je to ključna stvar. DJ-ing je šamanski posao, kad se radi kako treba.

Uskoro izdaješ novi materijal. O kojoj se etiketi radi, kako ste došli u kontakt i koja je priroda glazbe?

Radi se o domaćoj etiketi Armatura. S čovjekom sam došao u kontakt na nekom beogradskom partyju, na kojoj sam puštao muziku i on je bio odmah raspoložen za suradnju.

Već si nastupao live, uz neke lokalne live-actove. Imaš li u planu još akcija u skorije vrijeme?

Uvijek sam spreman za akciju i dosta radim. Spremam i neke nove projekte. Jedan se tiče ozbiljnijeg experimentiranja u technu, a jedan je live improvizatorske prirode, ali je u pitanju ambient/drone projekt.

Ptičica nam je šapnula da bi se vrlo skoro mogao dogoditi jedan pann+onn live nastup – pratite nas i pravodobno saznajte vrijeme i mjesto.

pann+onn
FACEBOOK | SOUNDCLOUD