“Adriatica” EP: valovi kozmičke harmonije

bonacaadriaticaepklubikon-min.jpg

Bonaca sa svakim izdanjem predstavlja sve zreliju verziju novog deepa. Bacite uho i pročitajte što sam autor kaže o tome!

Ljetos smo popričali s Petrom Šuškićem, koji stoji iza imena Bonaca, a već tad se iz njegovog stava moglo osjetiti da je čovjek ozbiljno zagrizao u stvaranje nečeg konkretnog iz svog iznimnog talenta. Na ovom se EP-u, uz originalne verzije nalaze i remiksevi: naslovnu je traku pružio berlinskom producentu imenom Affect!, a “Forgotten Language” Britancu Kurtu Baggaleyu. I jedan i drugi su žanrovski bliski Bonaci, ali su intervencije izveli uz autorski pečat, pa je čitavo izdanje raznoliko i ugodno za preslušati u komadu, bez osjećaja pretjeranog ponavljanja tema.

Originalni miks naslovne trake nosi vozni ritam s otkucavanjem zvonkih činela, uz kompoziciju pulsirajućih motiva iz starih njemačkih i francuskih laboratorija zvuka, koji su za ovu priliku presvučeni suvremenim teksturama.

Affect! preuzima temu, prevodeći ju u kozmički aranžman tamnog electro disca, udarajući u startu tvrđim kickom. Pred kraj trake ulazi u ambijentalno lebdenje na mekanim oblacima syntha, da bi vratio udarni himnični motiv, pletući ga u igri s jekom.

“Forgotten Language” izlazi iz dubokih voda, ali vrlo brzo uvodi melodične fraze i psihodelično rastapanje toplo filtriranog syntha, koji nosi u trans. Kao što ime trake i kaže, zvukovi oslikavaju neki izgubljeni svijet, čija je tehnologija bila drugačije prirode.

Baggaleyev remiks kreće s four-on-the-floor ritmom, dok je konstrukcijom nešto bliži houseu, tj. njegovim deep strujama. Bockavi arpeggio ovdje ima retro štih 80-tih, a mjesto radnje je preneseno iz drevne civilizacije na sasvim današnje podije – na kraju krajeva, jezik o kojem traka svjedoči zapravo se i nije značajno promijenio kroz milenije, samo ga danas pričamo nesvjesno.

Bonaca -min _klubikon _text

Trake su ti melodične i uokvirene deep formatom, ali se ne može reći da su žanrovski strogo definirane. U kakvim bi setovima volio da se nađu?

Mislim da se u današnje vrijeme ni jednu traku ne može strogo definirati kojem žanru pripada. Za sebe mogu reći da je moj sound najbliži deep houseu s elementima starog progressiva. Osobno sam sretan kad čujem da mi se sviraju stvari u bilo kakvim setovima jer to znači mnogo više i od bilo kakvog dobrog feedbacka.

Jesi li ih već vrtio pred publikom? Ako jesi, kakve su bile reakcije?

U ovih 9 mjeseci što sam ovdje, bukiran sam triput na većim eventima od strane istih promotora (Aftermath) koji su me i uzeli pod svoje za warm up DJ-a, te jednom na manjem privatnom partyu. Švedi i njihova scena su kul, slični ukusi kao i kod nas (Samo tvrdo) no razlika je ogromna u tome što prihvaćaju svakakvu muziku, plešu čim je dobra svirka, a moja im je legla i feedback poslije svakog giga bio je super, te su me iz tog razloga zvali opet, i opet…

Kako je došlo do izbora remiksera? Opiši način na koji doživljavaš njihove intervencije u svoj rad.

Sasvim slučajno. To su mi glazbeni prijatelji s kojima sam redovno u kontaktu a stilski su posve različiti i mislio sam da će spoj svega ispasti super. U konačnici mogu reći da sam i više nego zadovoljan s cjelim EP-om. Affect! je jedan kul lik s kojim često skajpam, i znam mu cijeli gear na kojem radi. Pratim ga i supportam njegov stil od početka, tako da sam i znao šta mogu očekivati od njega. Njegov remix je jednostavno deep, melodic, groovy i sve u jednom. Rekao bih, dobar šareni track, dok je Kurt jednom rječju stari kužer za produkciju i od njega niti sam znao, niti sam mogao pretpostaviti kakav će remiks napraviti. Kompletna mu je studijska oprema analogna i kad sam prvi put čuo preview, ostao sam bez daha. Za obojicu mogu reći da su me ugodno iznenadili i ponosan sam što su mi odradili remikseve oni, jer će se zasigurno dignuti velika priča oko njih u skorije vrijeme.

Imaš li neko izdanje u pripremi? U kojem smjeru planiraš dalje razvijati svoj zvuk?

Imam gotov EP “Expressions” za naš domaći novi label One of a kind (Jelly for the babies), koji će nadam se stvoriti publiku, i vratiti stare slušaoce progressive i novog deepa na domaću scenu. Izdanja i program koji su spremni ostavit će vas bez daha. Remikseri su mi dva super talentirana mladića Luis Ake (Parquet) & Moritz Hofbauer (Jeudi records), te osobno mislim da mi je ovo izdanje najbolje koje sam do sada napravio. Šta se tiče mog daljnjeg rada, završio sam i dva remiksa. Zasad sam odlučio ne izdavati ništa neko kratko vrijeme, jer konačno sam stao na loptu s poslom i obavezama ovdje, te si mogu priuštiti nešto opreme.

Iako sam svo ovo vrijeme koristio samo virtualne instrumente u svojoj produkciji, za moj daljnji rad i sound koji gradim je neophodno da uzmem prije svega dobar kompjuter, te Analog Drum. U planu mi je kupiti prije narednih izdanja MFB Tanzbar drum machine. A potom grizem za neki komad Nord opreme. Stilski ne odstupam od muzike kakvu sam od početka izdavao, nego mislim još samo napredovati sa soundom i korištenjem nekih novih power synthova, koje do sada nisam mogao koristiti na svom starom Macbook-u (radi CPU).

Jesi li se dogovarao za neki nastup u Hrvatskoj? Imaš li općenito već neke ugovorene nastupe?

U Hrvatskoj ne. Ne razmišljam u tom smjeru jer niti znam u kojem ću periodu biti kući, niti sam jedan od onih koji maila, moli organizatore za svirku (kako to kod nas biva), nego radije ulažem sav trud u produkciju i u svoju priču ovdje, gdje se moj rad primjetio i cijeni od prvog dana otkad sam došao. Nije isključivo da se pojavim na nekom od festivala tokom sezone, ali dok ne dobijem konkretan upit sve su to samo dogovori i priče na kojima sve najčešće i ostane. U Švedskoj imam potvrđen booking za Loveweek festival na ljeto, te ću se sigurno pojaviti na nekoliko evenata tokom zime u organizaciji “Aftermath”-a.

Bonaca_

Izdanje možete nabaviti OVDJE, po cijeni od 8$, tj. 2$ za traku.

Bonaca
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Submarine Vibes
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Petar Car