Rođenje jednog plemena: techno i trance u Puli prije 22 godine

supercraftuljanik.jpg

Rijedak video-dokument o rađanju scene u Hrvatskoj, koji prenosi estetiku i atmosferu, ali i vizionarstvo domaćih elektro-pionira!

1994. godine, kad je snimljen ovaj video, hrvatska je klupska scena bila u povojima, a ideja cjelonoćnih partyja je bila daleko od uobičajene ponude noćnog života. Unatoč tome, kolektiv nadahnutih vizionara, skupljenih pod imenom Supercraft, organizirao je prva techno i trance događanja na pulskom tlu, pripremajući teren za rađanje legendarnog kluba Fort Bourguignon, koji je od 1995. do 2007. ugostio neka od najvećih imena svjetske i domaće scene.

Prije nego je taj projekt bio dovršen i spreman za akciju, Supercraftovci su organizirali nekoliko partyja u Puli, kao što je techno/trance događanje Children Of Space, na kojem su vrtili veteranka Space Lily (koja je donijela Goa zvuk u Hrvatsku) i Markiz Von E, a poseban gost je bio Syntax Morph (a.k.a. INRI Show) s nastupom uživo. Ovdje možete doživjeti kako je to izgledalo – nemojte da vas zaplaši prljav zvuk na početku VHS trake, ubrzo se stabilizira!

Osim što možete vidjeti kako je to izgledalo kad se publika po prvi put susretala s pravim klupskim iskustvom, u videu su zabilježene metalne cyberpunk instalacije koje su riješili Supercraftovci, ali i komad performansa, koji uključuje “antigravitacijsku” spravu s obručima, izvedenu po uzoru na “Lawnmover Man” (“Čovjek-kosilica”), znanstveno-fantastični film o virtualnoj stvarnosti. Oni koji su ušli u ovu napravu, vrtjeli su se u svim smjerovima, što je, uz glazbu pružalo nadnaravno iskustvo i užitak, koji je danas nemoguće rekonstruirati kemijskim zamjenama. Taj komad videa kreće s 28. minutom, potražite ga ili jednostavno kliknite OVDJE.

Pronašli smo i organizatore, pa uskoro možete očekivati više informacija o njihovim vizijama, putu i djelovanju. Pratite nas!

Supercraft
FACEBOOK

Petar Car