Timboletti: Nisam još siguran tko je taj Timboletti, ali se čini kao drag čovjek!

timboletti1.jpg

Njemački vagabund po Bliskom istoku semplira napjeve, pa gradi majstorske house i techno arabeske. Upoznajte ga i uhvatite u Zagrebu ili Ljubljani!

Čovjek je upravo na turneji po prilično egzotičnim lokacijama, pa će nam sigurno donijeti dašak Orijenta! Ako ga još niste imali prilike čuti, njegov materijal će vam pružiti užitak najboljih komada undeground techna i housea, s finim ogoljelim grooveom, oko kojeg se pletu istočnjačke melodije, koje daju sočan “organski” materijal, te ispunjavaju prostor među elektroničkim loopovima.

Timboletti ima i svoju podjednako egzotičnu izdavačku kuću Copycow, bend Konfetti Klub Ensemble i brdo živopisnih spotova! Njegovu ekscentričnu, ali izrazito pozitivnu ličnost imate priliku upoznati na warm-up partyjima za Goulash Disko festival, koji će se odviti u petak 1. aprila u zagrebačkom Attack!-u, te dan poslije u ljubljanskoj Dvorani Rog. Kako bi se bolje spremili na ovaj izboj vrućih ritmova i melodija, najprije se bacite na intervju!

Na Beatportu ti je glazba označena kao tech-house, premda, unatoč tome što sadrži elemente i techna i housea, daleko je od besmislene konfekcije “DJ tool” traka, koje čine velik dio suvremene produkcije ovog žanra. Jesi li imao neke uzore među klasičnim tech-house autorima dok si razvijao stil? Što taj termin uopće znači za tebe?

Zapravo, i ne baš – moji su uzori bili autori koji produciraju house/techno glazbu sa specifičnim twistom i grooveom ili doista kvalitetnim melodijama, kao što su Falling Cows, Be Svendsen, Mollono.Bass i tako dalje… Što se žanrova tiče, nije da se baš zamaram svim tim podžanrovima, većina mojih DJ setova sadrži ponešto deep housea, tech housea, techna, polka-housea, ovog-housea, onog-techa, a možda i neku psy traku.

Usput, žanrovi na Beatportu se kategoriziraju prema stilu etikete, a ne prema autorovom stilu, barem u mom slučaju…

Kad si se zaljubio u bliskoistočne melodije? Što ti one govore i kako rezoniraš sa svijetom koji predstavljaju? Odakle ih sempliraš?

Pretpostavljam da se ljubav prema tim melodijama i instrumentima dogodila za vrijeme putovanja tim područjima. Isto mi se dogodilo na Balkanu, u Indiji i Južnoj Americi. Sempliram odasvud… Sa CD-a koje sam kupio putujući, field recordings koje sam sam snimio, ali i s Youtubea, tamo se može pronaći zapanjujuće dobrog materijala…


Kako si sastavio live set-up? Koristiš li standardnu DJ opremu – deckove i mikser, ili nosiš i syntheve, pedale, samplere? Je li glazba koju sviraš isključivo tvoj autorski materijal?

Moj live set-up čini MacBook Pro koji pokreće Ableton 9, te par kontrolera, uskoro ću tome pridodati I svoj Roland TR-8… Počeo sam se igrati i circuit bendingom, te “zvučnim” igračkama, nadam se da će iz toga proizaći nešto konstruktivno, pošto je prilično zabavno. Doduše, većinu vremena sviram DJ setove, pritom koristim Traktor i miksetu, a vrtim miks vlastite produkcije, zatim trake izdane na mojoj etiketi Copycow, trake mojih prijatelja i još neke trake, koje zbilja volim. Jedan mi je projekt posebno bitan, radi se o mom bendu Konfetti Klub Ensemble, u kojem mi se na pozornici pridružuju bubnjar, saksofonist i trombonist.


Čini se da puno putuješ – opiši događaje i klubove u kojima sviraš, kao i svjetonazore i kulturu koju predstavljaju. Bi li mogao reći da postoji neki koncept koji ih ujedinjuje? Ispričaj nam neku anegdotu s nedavnih nastupa!

O da, zbilja obožavam putovati, a upravo mi se prilično posrećilo s nekoliko fantastičnih nastupa na nekim predivnim lokacijama. Ono što mi se čini da ih ujedinjava su prijatelji koji me pozivaju da sviram i ljubav koju dijelimo prema glazbi koja probija granice.

Neka nedavna anegdota… Imao sam zbilja magičan trenutak u Goi na Vortex partyju, koji su organizirali moji prijatelji – odličan, odličan party – prije mene je svirala Pema, a završila je set s Mollono.Bass remiksom moje trake “Barfuss Bravo” – bez da je uopće znala kako je to trka s mojeg zadnjeg izdanja, ili uopće da sam ja taj Timboletti… Kad smo shvatili što se dogodilo, neobičnost tog trenutka, pojavila se policija da zatvori party. Srećom, ubrzo smo ipak nastavili!

Tko je odgovoran za tvoje psihodelične videospotove? Odakle je došao materijal i kakav koncept stoji iza njih?

Ja sam odgovoran – nešto sam snimio sam, ali se većinom radi o “pronađenom materijalu” s Youtubea, koji režem, preoblikujem i rearanžiram. Koncept se mijenja od videa do videa!


Svoje trake izdaješ na vinilu – što ti predstavlja taj medij? Smatraš li da ploče nose i nešto više, osim što su koristan alat za DJ-e?

Da, posrećilo mi se s Acker Records,oni još tiskaju vinile – što se toga tiče, jako sam sretan… Prvi sam gramofon nabavio prije 17 godina, a otad obožavam ploče. Sigurno je da one u sebi nose i puno više od toga što ih je korisno vrtiti u setovima. Današnja se glazba nalazi samo po nekim vražjim “cloudovima” ili kao fajlovi na laptopima I mobitelima. Dobro je imati glazbu koju voliš na medijima kao što je ploča, kazeta ili CD. Daje im posebnu vrijednost, a osim toga volim osjećaj okretanja ploče i spuštanja igle – krzzzsscht!


Tvoja umjetnička persona Timboletti stavlja značajan naglasak na humor. Zašto to smatraš tako bitnim sadržajem u svom radu? Razlikuje li se Timboletti od tvoje privatne osobe ili si u njegovoj koži 24 sata na dan?

Vjerojatno je to zato jer se najviše volim zabavljati, općenito uživati u životu, pa je humor, naravno, važan dio tog iskustva. I naravno, nisam Timboletti čitavo vrijeme, zapravo uopće ne poznajem tog tipa, samo za njega produciram glazbu, radim grafiku, organiziram nastupe I tako dalje – sve to 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, mada nisam još siguran tko je taj Timboletti… Ali se čini kao drag čovjek!


Kako si se upoznao s ekipom koja stoji iza Goulash Diska? Koje kulturne I glazbene vrijednosti dijelite?

Jednog me dana Yves iz Goulasha kontaktirao I pozvao na festival. Ime mi se odmah svidjelo, after movie je izgledao savršeno, nova je lokacija bila izvrsna, pa je logično da sam se uputio tamo. Sva glazba koju sam tamo čuo je proizvodila inter-globalno-kulturni-super-clash sa izrazito pozitivnom vibrom, svatko je imao vlastiti karakteristični stil pričanja priče, a opet su svi dijelili slične ideje, predivno.


Zasvirat ćeš na dva warm-upa za Goulash – što možemo očekivati? Donosiš li neke vibracije koje si susreo I asimilirao prilikom turneje?

Odsvirat ću vrlo organske i melodične setove, pomalo od svega. Osi toga, u Goi sam počeo miksati nešto brže i eksperimentalnije, što više rizika, više je i zabave. Zadržat ću tu vibru i još je dodatno razviti.


Goulash Disko je festival koji se financira crowdfundingom – još stignete riješiti iznimno povoljnu Early Bird ulaznicu za 300kn, uz koju upadate i na cheaplist za zagrebački warm-up – s imenom na tom popisu, na party upadate za samo 25kn. Ako trenutno nemate tih 300kn, možete se i samo javiti za cheaplist. I jedno i drugo riješite OVDJE.

Na zagrebačkom warm-upu 1.4. u Attack!-u uz Timbolettija nastupaju još Larry Skg i Yves Taquet, a na ChadJazz podiju (ex-Chakka) vrte M.I.L.E., Vibrica, Batis i haJevolVed. Za vizuale su zaduženi Hypnodelix i Manimina, a soundsystem je omiljeni Saso Mange. Bez cheapliste upad do ponoći iznosi 30kn, a nakon toga 35kn.

Na ljubljanskom warm-upu 2.4. u Dvorani Rog Timbolettiju društvo ponovno prave Yves Taquet i Larry Skg, a domaće snage predstavlja Tito DJ. Ovdje se za upad skupljaju dobrotvorne donacije, ali je moguće riješiti i Early Bird ulaznicu za 50€. Riješite potvrdu OVDJE i ponesite novac sa sobom!

Timboletti
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Goulash Disko Warm-Up @ AKC Medika
FACEBOOK EVENT

Goulash Disko & Muzika Miliona 01.04.2016. AKC Medika

Goulash Disko Warm-Up @ Dvoarna Rog
FACEBOOK EVENT

Goulash Disko - Festival Launch Party 02.04.2016. Rog

Petar Car