Burning Man službeno objavio temu za 2017.

burning-man_black-white_1200x630

Najveće svjetsko "igralište" bit će poligon za buđenje primalnih, transcendentalnih potencijala ljudskog bića.

Uz imperativ kako zabava mora služiti plemenitom razvoju čovjeka, Burning Man je postao puno više od klasičnog festivala! Doduše, okupljajući publiku koja je željna širiti svoje horizonte dalje od hipijevske površnosti ne zanemaruje niti selekciju inovativnih i uzbudljivih izvođača klupske muzike, ali cijeli doživljaj pakira u zapanjujuće vizualne atrakcije i obogaćuje dodatnim programima. Svake su godine ti programi uokvireni zadanim temama, koje su dosad uključivale nadrealne ideje kao što su “Kotač Vremena”, “Karneval Ogledala” ili “DaVincijeva Radionica”.

Tema za iduću godinu nosi ime “Radical Ritual”, a istraživati će izvorni ceremonijalni aspekt ljudskog iskustva u kontekstu današnjeg društva obilježenog razvijenom tehnologijom. Zadatak ove teme je “ponovno izumiti ritual u našem post-modernom svijetu”. Prema tome, radi se o napuštanju dosadašnjim normi rituala, koje su iscrpile svoj potencijal u desakraliziranim, ispražnjenim formama koje prakticiraju organizirane religije i dvojbeni kultovi. Umjesto toga, fokus pada na moć svake zasebne osobe da u sebi pronađe izvornu iskru sakralnog, te da iz nje ponovno izgradi odgovarajući ritual koji će izvući intenzitet duhovnog iskustva. Organizatori su to ovako razjasnili:

“U 2017., pozivamo sudionike da stvore interaktivne ceremonije, ritualne procesije, razrađene slike, oltare, ikone, hramove i vizije. Naša će tema zauzeti nedefinrano područje koje leži između poštovanja i ismijavanja, vjere i vjerovanja, apsurda i zapanjujuće uzvišenosti. Ljudska potreba za označavanjem događanja, objekata, akcija i osobnosti svetima nosi mnogobrojne oblike. Može se fiksirati na bilo koga ili bilo što i zaposjesti osobu ili stvar. Ove će godine naša umjetnička tema osloboditi ovaj duh u Black Rock pustinji.”

U skladu s temom, centralna skulptura festivala biti će hram, kojeg će na kraju cjelokupnog događanja progutati plamen u skladu s Burning Man filozofijom. Na njegovom će vrhu biti zlatan šiljak, koji predstavlja “pupak svijeta”. Radi se o mitološkom nazivu za centar svijeta gdje se susreću Nebo i Zemlja, a prema različitim religijskim tradicijama je definiran na različitim mjestima na planeti. Naravno, za potrebe ove nove religije, nalazit će se upravo na Burning Man festivalu – barem za njegovog trajanja.

burning-man-2017_theme