Ultra Europe odlazi, ali Split postaje domaćin još većeg festivala?

ultra-europe_2016_24_1200x630

Poljud bi mogao postati dom još većeg klupskog spektakla, s moćnim stranim investitorima.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, nešto se veliko trenutno kuha u Splitu! Naime, grad su posjetili Pasquale Rotella i John Boyle, predstavnici velike američke promotorske agencije Insomniac Events, čuvene po nekonvencionalnom pristupu organizaciji mega-evenata. Što je još zanimljivije, pozvao ih je upšravo Nikola Bušljeta, organizator festivala Ultra Europe. Prije donošenja zaključaka, provjerimo pozadinu ovih stranih igrača.

Pasquale Rotella je osnovao Insomniac Events 1993. godine, kako bi ponovno oživio plesnu kulturu koja je bila narušena čestim racijama, stigmom zbog droge i čestim uličnim neredima. Tri godine kasnije, krenuo je prvi Electric Daisy Carneval (EDC), jedan od najvećih klupskih festivala na svijetu koji je nedavno proslavio 20-tu godišnjicu. Osim toga, politika kojom se Rotella vodi je drugačija od one koju prakticira većina komercijanih organizatora usmjerenih na profit, tome svjedoči i izjava otprije tri godine:

“Ne želim biti promotor. Moja strast ne leži u prodaji karata i gomilanju novca. Želim pružiti posebno iskustvo. Nije potrebno bukirati velike izvođače koji rasprodaju arene.”

Istina je da je pokrenuo Insomniac Discovery Project, koji daje glas neotkrivenim talentima, ali tri godine nakon ove izjave, na Rotellinim su EDC eventima headlineri i dalje Guetta, Skrillex, Kaskade i slična ekipa, a ima i ugovor s korporacijom Live Nation na čijem su rosteru Jay-Z, Madonna, U2 i taj kalibar izvođača. EDC je krenuo prije 20 godina u Las Vegasu, ali danas ima podružnice diljem svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Meksiko, Japan ili Indiju, a uspijeva prodati po 400000 karata po događanju.

Obzirom na to da nakon ljeta 2017. ističe ugovor za Ultra Europe u Splitu, Slobodna je kontaktirala komunikacijskog direktora festivala Luku Jureška da se izjasni hoće li Insomniac zauzeti njeno mjesto, ali je Jureško odlučio ostati bez komentara.

Bez obzira na Rotellinu “beskompromisnost”, činjenica je da njegovi festivali privlače ogroman broj ljudi, imaju zvjezdane line-upove i obrću ogromne količine novca, pa bi se moglo dogoditi da Poljud 2018. godine ugosti i još nešto veće od dosadašnjih spektakala. Osim toga, tko kaže da Ultra mora otići? Ljeto je dugo, ima vremena za oba festivala!