Calixta: U setovima volim eksperimentirati s neočekivanim trakama

calixta-33

Vješta slovenska DJ-ica nam je riješila miks sa tech/psy/hard trance elementima i nekim iznenađenjima, te otkrila pozadinu svoje inspiracije.

Pred njezin četvrti nastup na vizionarskom zagrebačkom događanju znanom kao Trance Unity (više o njihovom programu saznajte iz intervjua s osnivačem Danijelom Oršolićem), odlučili smo pobliže upoznati slovensku DJ-icu imenom Calixta. Pošto je karijeru za pultom započela kao techno DJ, logično je da je sklona tech-trance struji, ali su njeni setovi izrazito živopisni i nadilaze žanrovske granice. Tome ćete najbolje moći svjedočiti u najavnom miksu koji nam je riješila ovom prilikom, a u sklopu njega možete čuti čak i izvođače kao što su The Prodigy i Royskopp! Sve ostale detalje o njezinom glazbenom putu, pogledu na život i trance kulturu možete saznati u intervjuu, a svakako uhvatite njezin nastup 13.1. u zagrebačkom Depo klubu!

Daj nam nekoliko podataka o svojim počecima na elektroničkoj sceni! Kojih se prvih zvukova sjećaš i na koji su te način osvojili? Opiši “onaj poseban osjećaj” koji te nepovratno povezao s ovim glazbenim stilom!

Prvi su elektronički zvukovi koje sam čula došli s kompilacija mojega oca, pošto mu je omiljeni autor Jean-Michel Jarre – mislim da su tu i korijeni moje ljubavi prema trance glazbi, sbog karakterističnih synth zvukova. Kad sam imala 12 ili 13 godina zaljubila sam se u glazbu koju su radili Robert Miles, Darude, Paul van Dyk, Tiesto, ATB… Kasnije sam počela slušati techno (Umek, Liebing, Sven Vath, Rush…). Ono što me dovelo do toga da sam postala veliki ljubitelj elektroničke muzike je čista eneregija, emocije i trnci koje osjećam dok ju slušam.

Specijalnost su ti tech-trance i psytrance – zašto si izabrala ovaj specifični put? Opiši kvalitete ovih podžanrova i njihovu ulogu u trance kulturi!

U setovima volim kombinirati raznovrsne stilove glazbe, a ako i brojni tech-trance DJ-i, volim se igrati kombinacijama psy i tech motiva. Otkako sam ga počela slušati, tech-trance je moj omiljeni stil, ali sam se u zadnjih par godina zaljubila i u psihodelične zvukove.

Tech-trance i psytrance pripadaju podžanrovima trance glazbe, ali imaju razlike u kompoziciji, ali i različito porijeklo. Korijeni tech-trancea leže u (euro) trance glazbi koja se razvila ranih 90-tih u Europi, djelomično kao mješavina techno i house zvuka. Ovaj je žanr karakteriziran melodičnošću, uz himnične i epske kvalitete. S druge strane, mjesto nastanka psytrance zvuka je Goa u Indiji, a vuče korijene iz tzv. goa trancea koji zvuči organskije, uz brojne etničke elemente. Psytrance se gradi na repetetivnom zvuku s hipnotičkim i kozmičkim melodijama. Također, nosi i dosta indijskih i bliskoistočnih utjecaja.

Što smatraš vlastitim karakterističnim vještinama u miksanju? Kako se približavaš publici i spajaš s njihovim vibracijama?

Uvijek idem za time da mi setovi budu razigrani, raznovrsni i da dobro udaraju. Volim stvarati jedinstvene setove, bacajući začine s neočekivanim trakama raznih žanrova. Osim toga, rado uključujem trance klasike, neizdane i promo-trake koje mi producenti šalju. Prije nastupa uglavnom ne znam što ću točno zavrtiti. Obično prvo opipam vibraciju, provjerim kakva je publika i kako DJ prije mene završava set… Tad odluku donesem instinktivno.

Baviš li se i produkcijom? Kako bi opisala razliku u kreativnom pristupu između producenta i DJ-a?

Upravo sam započela suradnju s autorom znanim kao Changes a.k.a. G8 i nadam se da ću uskoro imati nešto svježe za pokazati. Inače, volim raditi mash-upove i intro edite za svoje nastupe.

Posao producenta je stvarati svoj originalni materijal (ili remikse). To oduzima puno vremena, truda i znanja, a što je najbitnije – u produkciji su ključni inspiracija i kreativnost. DJ vrti i umiksava trake koristeći raznovrsne tehnike, a tako mijenja i zvučnu strukturu trake. Kreativnost se može primjetiti u strukturi seta, selekciji traka i vještini umiksavanja.

Osim hedonističkog aspekta, trance sadrži i “spiritualne” vibracije! Zašto je duhovnost toliko bitna u ovom žanru i kulturi?

Duhovna vibra je najprimjetnija u psy i goa tranceu. Tu glazbu možemo pratiti do njenih religijskih korijena koji su proizašli iz duhovnih stanja uma vezanih za šamanizam i elemente budizma prije više tisuća godina. Suvremeni trance ima nešto više mainstream prizvuka, ali su neki izvorni elementi i dalje prisutni. Pošto psytrance ima korijene u pokrajini Goa, gdje je hippie pokret bio prilično značajan, ovaj je žanr povezan s aktivnostima kao što je yoga, raznovrsni new age pokreti, ali i rekreativno korištenje psihoaktivnih droga. Goa trance partiji imaju i snažan vizualni aspekt, što možemo vidjeti u korištenju fluorescentnih boja na odjeći i dekoracijama. Vizuali su obično povezani sa šamanizmom, budizmom, hinduizmom i ostalim istočnim religijama.

Vrtiš li i neke druge žanrove? Radiš li možda i “crossover” setove?

Da volim vrtiti i druge žanrove. Započela sam kao techno DJ, a na početku karijere sam vrtila i nešto house i hard dance zvuka. Ponekad se ti utjecaju mogu čuti i u mojim današnjim setovima. Vrtim sve što mi zvuči dobro i pristaje setu – naravno, i publici. Volim eksperimentirati s publikom umiksavajući neočekivane trake raznih stilova i promatrati kao reagiraju. Trance ipak ostaje ključna nit u mojim nastupima.

Gdje nalaziš inspiraciju? Pokazuješ li interes za umjetnost, znanost, prirodu, ljudske odnose ili negu drugu temu?

Gotovo me sve može inspirirati, ali najviše inspiracije dobivam na partijima, od same publike. najčešće dobijem toliko inspiracije da idući dan odmah pripremim novi miks ili set za radio emisiju. Dobivam je i od ostalih DJ-a i producenata. Veliki mi interesi leže u umjetnosti i ljudskom ponašanju. Otac mi je slikar, pa bi se moglo reći da sam sklonost umjetnosti naslijedila. Pitanaj vezana za ljudsko ponašanje i psihologiju me privlače oduvijek, tako sam se odlučila i za studij posvećen tim temama. Diplomirala sam sociologiju i upravljanje ljudskim resursima, a upravo završavam master na masovnim komunikacijama i medijima. Umjetnost (posebno glazba) mi je oduvijek služila kao odličan alat za izražavanje emocija i generalno svega što se odvija u našoj unutrašnjosti.

Uskoro vrtiš na Trance Unity večeri, čije je ime doista značajno. Čini se da u trance kulturi postoje dva plemena: jedno posvećeno goa, psytrance i forest zvuku, dok drugi klan preferira himničnu i pomalo komercijalnu estetiku progressive i epic trancea. Koje je tvoje mišljenje o ovoj “podjeli” i misiji njihovog ujedinjenja?

Da, ovo je već četvrti put da ću svirati na Trance Unity-u. Tamo je uvijek jako uzbudljivo, jer se svaki put radi o drugačijoj publici, drugom klubu (Aquarius, Taboo, Močvara i sad Depo)… Ali je uvijek fantastično, postala sam dio obitelji. Sretna sam što ponovno imam priliku nastupati. Trance Unity ima odličan koncept, pošto je prvi dio večeri posvećen mainstream zvuku, a drugi je fokusiran na undergroud. Na taj način publika može čuti razne stilove, kao što su progressive, uplift i tech-trance, ali i psy/goa trance. Izvrsna prilika za povezivanje dvije različite supkulture (mainstream i underground).

Daj nam par detalja o nadolazećoj sezoni i budućim planovima!

2017. je počela jako užurbano sa svim nastupima, podastima i miksevima. Ove ću sezone nastaviti sa svojom rezidencijom na Psytrance Unity, ali i s radio emisijom Underground Connection (koja se emitira na stanici Digitally Imporetd Radio). radim i nešto na produkciji, pa sam posebno uzbuđena!

calixta-31-min

Druga godišnjica Trance Unity kolektiva slavi se 13.1. u zagrebačkom Depo klubu. Pošto se radi o jubilarnom događanju, sigurno će biti dosta nabrijano, pa ako ste fan energičnog i pulsirajućeg zvuka, nemojte propustiti priliku! Cijena ulaznice je svega 30kn, a line up provjerite u nastavku:

23:00 – 00:30: Sunlab (PROGRESSIVE & UPLIFTING trance)
00:30 – 01:45: Moonsouls (UPLIFTING trance)
01:45 – 03:00: DJ Calixta (TECH & PSY trance)
03:00 – 04:00: RFL (PSY trance)
04:00 – 05:00: Sun Sith (PSY/GOA trance)
05:00 – 06:00: Aerial Tribe (GOA trance)

Ovim putem možete proći i besplatno, jer dijelimo 1×2 upada! Procedura je ova: pronađite na Klubikon Facebooku post s ovim člankom, lajkajte ga i u komentaru tegirajte osobu koju želite povesti, a zatim ga šerajte na public. Izvlačenje je 13.1. u 18h. Sretno!

Trance Unity X
FACEBOOK EVENT