VIDEO: Nuklearni synth za kućnu upotrebu

david-cranmer-modular-synth-geiger_counter_module_01_1200x630

Uza sve napredne algoritme koje koriste suvremeni softveri i modularne zvijeri, teško da ćete pronaći ovakav generator impulsa.

David Cranmer je inovativni igrač na polju modularnih sintisajzera – osmislio je i proizveo raznovrsne module za generiranje zvuka, sekvencere, filtere, efekte i druge zanimljive komponente. Premda u svojem sistemu koristi i neke kupljene komade, većinu je komponenti projektirao i izgradio sam, a mnoge od njih nadilaze uobičajeni pristup izgradnje elektroničkih instrumenata. Naprimjer, jedan je od njih trigger modul sa 64 izlaza, koji koristi algoritam “Igre Života”, kompleksnog evolutivnog sustava koji je 1970. zamislio britanski matematičar John Conway. Taj modul plasira zanimljive slučajnosti, koje su daleko intrigantnije od standardnih “random” algoritama kakve koriste suvremeni sekvenceri u sintisajzerima i DAW-ovima:

Novi, upravo dovršeni projekt je komponenta koj apretvara njegov modularni sistem u pravi nuklearni synth! Naime, radi se o modulu koji sadrži radioaktivni uranij, pa uz pomoć gajgerovog brojača ispaljuje “slučajne” voltaže, prilično nalik na trikove s “bijelom bukom” i sample & hold funkcijom na polu-modularnim i modularnim synthevima. Ta se voltaža zatim može povezati s oscilatorima, filterima i drugim modulima syntha, što daje neobične “organske” rezultate, a osim toga, djeluje i prilično opasno, što je samo bonus. Kako to zvuči kad vam radioaktivna ruda određuje visinu tona, saznajte u ovom kratkom, ali zanimljivom videu:

Više o Cranmerovom modularnom sistemu možete saznati OVDJE.