Nova Teenage Engineering PO-32 ritam-mašina modulira zvukove putem aplikacije

PO-32_hand_1200x630

Linija povoljnog studijskog hardvera izbacuje dosad najzanimljiviji komad!

Dosad nije izašlo pretjerano zanimljivih vijesti vezanih za ovogodišnju NAMM konferenciju – Korg je malo podbacio s iznenađenjima najavivši tek bijelo izdanje Korg MS20 mini i još neke sitnice, ali su nas zato Teenage Engineering uspjeli iznenaditi novom ritam mašinom iz svoje serije izuzetno dostupnih Pocket Operator sintisajzera. Premda je svaka od dosadašnjih verzija u sebi krila prilično moćnu mašinu s opasnim zvukom, ono što je manjkalo je bio izostanak dubinskog programiranja. Čini se da su pronašli način da doskoče i tom ograničenju!

Nova ritam-mašina imenom Pocket Operator Tonic (PO-32) posjeduje svu dosadašnju funkcionalnost ove serije hardvera, uz jednu posebnu inovaciju. Naime, moguće ju je spojiti s računalom putem aplikacije Microtonic, a radi se o VST plug-inu koji služi za sintezu bubnjeva i drugih perkusija. Aplikaciju je razvio Magnus Lidström iz firme Sonic Charge, koji je zaslužan i za izradu CWO efekta za čuveni Teenage Engineering workstation OP-1. Kako funkcionira sama aplikacija možete saznati u ovom zanimljivom videu:

Osim što Microtonic sadrži ogroman broj preset zvukova, ali je moguće i konstruirati vlastite zvukove dubinskim programiranjem. Radi se o čistoj sintezi, bez semplova, a osim toga, može se povezati s evolutivnom online bazom Patternarium, koja sadrži banke i banke gotovih zvukova, koji se s vremenom usavršavaju. Ono što ovaj VST čini posebno zanimljivim u našem slučaju je njegova nova mogućnost povezivanja s Tonic ritam mašinom. Drugim riječima, možete sami detaljno iskonstruirati zvuk koji vam odgovara, a zatim ga prebaciti na Tonic. Posebno je zanimljivo što se taj proces odvija bežično!

Oni koji se sjećaju 80’s kompjutera kao što su bili Commodore 64 i ZX Spectrum, sjećaju se i činjenice da su ti strojevi kao spremišta podataka koristili audio kazete, na kojima su digitalni podaci bili spremani pomalo bizarnim zujećim zvukom, sličnime zvuku koji se čuo prilikom dial-up spajanja na internet. Tonic u sebi ima mikrofon i prepoznaje ovaj način prijenosa podataka – drugim riječima, digitalni podaci o parametrima zvuka prenose se analognim putem! Kako to funkcionira, proučite u ovom kratkom videu:

Još jedna pogodnost koju možete iskoristiti je da uzmete Tonic Pocket Operator i Microtonic VST u paketu. Naime, Tonic košta 89$, a Microtonic 99$, dok je cijena paketa u kojem dobivate oba – svega 139$! Ova posebna ponuda kreće 19.1. ali je izuzetno ograničena, pa požurite i uhvatite svoj paket!

U nastavku provjerite tehničke detalje vezane za Tonic Pocket Operator:

– mikrofon za prijenos zvukova
– 16 preset zvukova koje možete prilagođavati
– 16 punch-in efekata
– 16-step sekvencer
– mogućnost “zaključavanja” parametara • ugrađeni zvučnik
– 3.5 mm (minijack) audio ulaz/izlaz • jam sync
– LCD ekran
– prilagodljivi stalak
– sat + budilica
– napajanje na baterije (2 x AAA)
– trajanje baterija mjesec dana
– mogućnost ulančavanja do 64 patterna
– kompatibilan s Microtonic vst-om

Posebno je zanimljiva ova činjenica – premda je bežično povezivanje prvenstveno namijenjeno za komunikaciju s Microtonic VST-om, vrlo je vjerojatno da će se uskoro pojaviti još aplikacija koje će moći surađivati s Tonic ritam-mašinom. U svakom slučaju, ovo će biti jedan od najzanimljivijih komada opreme koji će se predstaviti na NAMM-u!