PREMIERE: TZ Project & Casual Treatment izbacuju sirovu, ali sofisticiranu “Rekvijem”

Klubikon_premiere_TZ_Project_Casual_Treatment_Rekvijem_1200x630

Esencija hipnotičkog techna s mirisom podzemlja 90-tih, uz neodoljivu pulsirajuću synth sekvencu i efikasno rešetanje udaraljki.

Već smo se nekoliko puta imali prilike susresti s techno mašinom TZ Project, iza koje stoji Strahinja Đorđević iz cnogorskog grada Bar. Najprije se jedna njegova traka našla u podcastu koji nam je snimio Forest People, a zatim smo poslušali i Sugar Lobby EP “Incidental”, na kojem uz njega remikseve potpisuju Marla Singer (intervju) i H. Paul. Mada je “TZ” u njegovom imenu navodno skraćenica za “tzakani”, prema materijalu se čini kako je riječ o prilično opasnom i britkom stilu industrijskog techna.

Inače, TZ Project iza sebe ima izdanja na priznatim etiketama, kao što su talijanski ARTS, Lunar Limited koji drži Marla Singer i Tauten, ali i na vlastitoj etiketi Dangerous Minds Rec. Na njoj su već izašli naši znanci TKNO i Forest People, kao i Monosaccharide, Avoid & Mikadroid, te drugi zanimljivi domaći i strani underground autori. Iduće izdanje etikete je EP “Casual Project”, njegova kolaboracija s francuskim talentom znanim pod imenom Casual Treatment, a na njemu će se naći i nekoliko zanimljivih remikseva s traženim producentima podzemne scene.

Casual Treatment je vještinu za pultom izbrusio u Touloseu, radeći warm upove i zatvarajući večeri za asevima kao što su Ben Sims, Sigha i Tommy Four Seven. Ključni trenutak u njegovom kreativnom razvoju dogodio se kad ga je Marla Singer podučio osnovama produkcije, a zatim je počeo sam graditi zarazne pulsirajuće komade techna, kakve je želio čuti u svojim setovima. Dokaz tome se može čuti na njihovom zajedničkom EP-u “Generate” za Nachstrom Schallplatten, koji je bio i jedno od najzanimljivijih underground techno izdanja prošle godine. Sudeći po naslovnoj traci nadolazeće kolaboracije s TZ Project, čini se da će se o njima još dosta pričati ove godine:

Već s prvim ulaskom polomljenog kicka očito je da se ne radi o uobičajenom 4×4 mlaćenju. Ipak, suptilno uvođenje novih elemenata miriše na klasiku. Rešetave činele će jednako pokrenuti fanove industrijskog zvuka, kao i fetišiste 90’s techna, ali se prava slast krije u repetitivnoj, pulsirajućoj synth liniji, čiji neodoljivi minimalizam predstavlja esenciju trake. Odmjereno dozirane modulacije pričaju kompleknu priču u svojoj jednostavnosti i mikro-oscilacijama, a dodatno ju razigravaju zanimljivi prijelazi na udaraljkama. Radi se o ubojitom bangeru koji oživljava estetiku ilegalnih partija u skladištima i podrumima, a ogoljena srž ove trake demonstrira koliko je techno moćan žanr kad ga se svede na osnovne elemente. Naravno, da bi formula funkcionirala, potrebno je ubosti ovako briljantnu sekvencu!

Uz naslovnu traku, na EP-u “Casual Project” naći će se i remiksevi koje potpisuju talentirana Ana Rs, Marla Singer i španjolski underground entuzijast XHEI, moći ćete ga nabaviti 10.02. na svim boljim digitalnim policama.