PREMIERE: Placid One u analognom bijegu za slovenski Soundhitectures

"Analog Escape" s nadolazećeg EP-a "B4You" zaziva poetske momente 90's IDM zvuka, a sjajno funkcionira i na podiju.

Mladi belgijski producent Placid One (Maximilien Vincent) ne zazire od igre žanrovima – u zadnjih je par godina producirao raznovrsne zanimljive trake u rasponu od retro/acid, deep i minimal stilova klupskog zvuka do jungle groovea i drugih slomljenih ritmova. Danas ćemo se pozabaviti njegovim nadolazećim EP-em “B4You” za slovensku etiketu Soundhitectures, koji nosi vizije breakbeata za novi milenij, izdašno obojane toplim prašnjavim zvukom nekih ranijih vremena.

Inače, Soundhitectures je beskompromisna etiketa čiji zvuk također pokriva najrazličitija područja elektronike, a posebno njene inovativne stilove – kako sami kažu, promatraju ju kao “živi organizam koji se konstantno mijenja i pritom spoznaje”. Već su nas ugodno iznenadili izdanjem “Organ Hell” koje potpisuje synth čarobnjak Jan Nemeček, a u njihovoj se diskografiji može pronaći još dragocjenosti autora kao što su Evident, Paoli, Timo Chinala i drugi vizionari undergrounda. Bez obzira na žanr, gotovo uvijek se mogu namirisati IDM elementi proizašli iz 90’s škole napredne elektronike, a u tome nije izuzetak niti “Analog Escape”:

Traku otvara razigrani slomljeni ritam ukrašen hrskavim činelama koje gotovo da glitchaju, a obojana je širokim premazima toplih synth padova čija je zadaća opuštanje napetosti. Smireni vokal spuštenog pitcha pruža pomalo nadnaravan dojam, posebno u kombinaciji s melodijama koje dolaze iz dobroćudnih područja Zone Sumraka. Unatoč tome što stvar nadilazi 4×4 okvire, ne radi se nasilnom razbijanju strukture pjesme. Ovo je posebno ugodan komad za kišna sanjarenja, ali i za akciju na podiju: dok roboti u ritam-mašini pokreću noge plesača svojim kibernetičkim jazz motivima, topla analogna zujka syntheva zrakom prostire svoju apstraktnu poeziju.

Naslovna traka “B4You” je nešto napetija i definitivno cilja ravno na podij rasplesanim ritmom i prljavo distorziranom bas-linijom, ali joj ne nedostaje niti lirskog šarma u zvonkoj melodiji teme i kozmičkom arpeggiu. “3.711” starta eksperimentalnije, uz nešto jače izražen glitch/IDM moment. Ipak, groove ubrzo započnije dominaciju dok topli aranžmani oslikavaju atmosferu, da bi acid linija zatim pružila svoju psihoaktivnu čaroliju.

Čitavo izdanje je obilježeno tom dvostrukom prirodom: trake mogu poslužiti za meditaciju u komforu vlastitog doma, ali i za avanturizam na podiju, gdje će pružiti izazov tijelima kojima su dosadili klasični predvidljivi ritmovi. EP “B4You” izlazi 27.2. na etiketi Soundhitectures, a moći ćete ga nabaviti na svim boljim digitalnim policama.