PREMIERE: MockBeat & Fec “Stories Told” dobio emotivni Rauschhaus remiks

Klubikon_premiere_MockBeat_Fec_Stories_Told_Rauschhaus_Remix_1200x630

Poletna i melankolična progressive balada s vokalima koji pogađaju gdje je najbitnije.

Meksički autor profinjenih i tamnih struja deep zvuka Fec nam nije stranac – već smo imali zadovoljstvo predstaviti remiks njegove trake “Coward, koju je u aristokratsko-gotičkoj atmosferi zamislio i izveo talijanski underground čarobnjak Erly Tepshi. Danas ćemo se pozabaviti njegovom suradnjom s još jednim deep/tech talentom, a riječ je u britanskom autoru imenom MockBeat. Njih dvojica upravo spremaju EP “Stories Told” za sarajevsku etiketu Submarine Vibes, već dobro poznatu po istančanom ukusu u odabiru fino brušenih melodičnih izdanja. Naslovnu traku s EP-a remiksirala su dvojica autora: jedan je nizozemski protagonist novog vala melodičnog techna Mohn, a drugi je još jedan naš znanac – njemački producent Rauschhaus, koji krstari hibridnim strujama deep/tech, minimal i progressive zvuka, s izrazito istaknutim autorskim pečatom, čiji smo izraženi karakter imali prilike poslušati u autorskoj “Afraid Of Us”. Pozabavit ćemo se upravo njegovom vizijom trake:

Slast gumenog kicka i nebeske melodije okupane u reverbu u samom startu biva dodatno začinjena emotivnim, odjekujućim vokalom. Iako nepobitna moć groovea vozi traku klupskim vodama, kompleksna kompozicija i vokalna dionica otkrivaju da se ne radi samo o “traci” ili “DJ alatu”, već o pravoj pjesmi. Način na koji dodiruje ova skladba receptore za melankolične podražaje izrazito podsjeća na estetiku kakvu je koristio Moby u trakama poput “Why Does My Heart Feel So Bad” – možda ne toliko vezano uz samu melodiju ili žanr, ali svakako u pristupu i osobnom dodiru kojim ova stvar obiluje. Naravno, ima tu materijala i za one koji se ne namjeravaju pretjerano emotivno otvarati dok su na podiju – pulsirajuća bas-linija vozi dok se mekane synth orkestracije presvlače preko ritma bacajući osmijeh na lice. Dinamika trake je izvedena zanatski idealno, sa sjajno tempiranim “usponima” i “padovima”, pa će svakako izazvati akciju u klubu – ako se netko pronađe u otpjevanim stihovima, vjerojatno i više od toga.

Originalni miks trake počinje gotovo industrijski, ali glatko isproducirano, Ipak, unatoč sočnom i moćnom zvuku ritam sekcije, prednost uskoro preuzimaju kozmičke igre progressive aranžmana i topao, dubok zvuk koji ugodno bruji u prsima. Mohn je, opet, pristupio nešto minimalističnije i koristio retro zvuk ispeglan prema zahtjevima suvremenih razglasa. U retro maniri je i sjajno izveden prijelaz kojim diže napetost, da bi se intenzivno vratio u hipnotički ritam. Ukratko, sve su tri varijante izvanredno oružje za melodične setove, samo svaka ima svoju namjenu i mjesto u njima.

EP “Stories Told” izlazi 13.3. na etiketi Submarine Vibes, a moći ćete ga ugrabiti na svim boljim digitalnim policama dok pre-order možete riješiti OVDJE.