Peter Makto & Gregory S: Uloga klupske kulture je neprekidna potpora istinskoj jednakosti

Peter-Makto_Gergory-S_1_1200x630

Mađarski deep/tech umjetnici koji ne kompliciraju, ali zato vješto vladaju višeslojnim klupskim kompozicijama.

Među mađarskim izvođačima deep i tech-house zvuka, posebno se izdvajaju Peter Makto i Gregory S. Premda i zasebno imaju prilično razvijene karijere, u zadnjih par godina surađuju doista intenzivno, kako za pultom, tako i u studiju, a njihova nas je suradnja posebno zainteresirala zbog skorog zajedničkog nastupa na State of Rave u Beogradu. Setovi i autorski materijal im odišu prilično sofisticiranim i muzički razrađenim dionicama, čime se penju iznad uobičajenog klupskog zvuka i pružaju novu dimenziju plesnoj zabavi na podijima. Unatoč tome, oni sami ne vole pretjerano komplicirati niti mistificirati svoju ulogu, već smatraju da su ovdje prvenstveno da nas rasplešu – tom ćete se najbolje uvjeriti kad kliknete play i poslušate odličan podcast koji su nam snimili, a zatim ih upoznate kroz ovaj opsežan, ali prilično zanimljiv intervju. Uživajte!

Pružite nam neki uvid u vaše početke! Je li vas elektronički zvuk privlačio i prije nego ste počeli izlaziti u klubove? Koje vas je klupsko iskustvo osvojilo i zašto je ostavilo tako snažan utisak na vas?

Peter Makto: Kao senior na sceni, imam različita iskustva s elektroničkom muzikom. Imam gotovo 40 godina – kad sam bio mlađi morao sam doista kopati za ovom vrstom zvuka. Kad bi netko iskopao opak mixtape na kazeti, presnimavali bi ih pomoću double deck kazetofona i preslušavali do besvijesti. Živio sam blizu Beča, gdje je bila aktivna zbilja izvrsna radio stanica FM4 – na njoj se uvjek moglo čuti pravih underground DJ mikseva – to je bio jedini način da dođemo do nekih underground utjecaja. Unatoč tome što se tad odvila prava eksplozija elektroničke muzike, prevladao je svojevrstan disco zvuk – istinski je underground ostao zakopan iza zidova. Rijetki su bili DJ-i koji su vrtili takav zvuk oko 92-ge godine, kad sam počeo izlaziti. Recimo to ovako – DA, slušao sam underground muziku i prije nego sam prvi put izašao u klub. Ono što je zapravo bilo najimpresivnije je bio trenutak kad sam prvi put uživo vidio gramofone! Posjetio sam neki lokalni parti s prijateljima,to nije bio neki dobar klub. Sterilna dvorana, jeftino osvjetljenje, očajan razglas. Lokalni DJ je zavrtio neki underground house na pločama i kad sam ugledao gramofone i osjetio način na koji miksa… Odmah sam se zaljubio u ovu vještinu. Od tog sam trenutka znao – moram se baviti ovime!

Greg: Srećom, moj je brat bio veliki ovisnik o elektroničkoj muzici puno prije mene, pa su me house i techno pronašli davno prije nego što sam krenuo partijati. Još se dobro sjećam kako me oborila “Das Boot” od U96 kad mi je bilo tek 9-10 godina. Možda je smiješno, ali zbilja ne mogu izdvojiti konkretan trenutak kad me čitav taj noćni život osvojio. Možda je do toga što me čitavo vrijeme okruživala muzika mog brata. Časopisi, VHS kazete iz Nizozemske, veliki festivali itd. Ne bih to mogao nazvati naglim preokretom, jer se kod mene zapravo radilo o postupnoj evoluciji.

Opišite razvoj vaših karijera! Kako ste stekli DJ vještine, koje ste sve žanrove vrtili i zbog čega ste se prihvatili produkcije?

Peter Makto: Odgovor je jednostavan. Konstantno sam “cmizdrio” mami da mi kupi gramofone i miksetu. Zatim sam kupio svojih prvih 10 vinila, uglavnom rabljenih, pa sam počeo s vježbanjem u svojoj sobi. Želio sam razumjeti čitav proces i naučiti kako ih umiksavati! Meni je osobno iznimno bitno kako savršeno izvesti kontrolu pitcha. Godinama sam radio na tome. Vježba, vježba i samo vježba… Kasnije sam počeo organizirati ilegalne house partije sa svojim prijateljima, to je bilo oko 98-e. I tako, godinom za godinom, partijem za partijem, postao sam iskusan DJ. Vjerujem da je zajeban život najbolji učitelj na sceni. Najprije sam stekao lokalnu popularnost, pa su me počeli pozivati i u okolne gradove. Jednog sam dana shvatio da mi je kalendar jednostavno prepun. 2001. godine me prvi put bukirao legendarni Flort The Club, debitirao sam prilično dobro i zaradio prvu rezidenciju. Tamo sam bio rezident punih 13 godina. U to doba su se odvili neki doista ogromni eventi! Iskreno, moja se karijera stvarno razvijala korak po korak. Nema žurbe. Za gramofonima sam već 21 godinu i mogu reći da imam istinski DJ stav. Produkcija je u mom životu jedna još prilično svježa priča, recimo da je to postala “nužnost” zbog prirode scene. Ispočetka mi se i nije pretjerano dalo raditi na tome, ali me u zadnje vrijeme raduje! Sretan sam što radim s Gregom – on zna kako podučiti moju staru glavu kako se to radi.

Greg: Prve sam gramofone kupio 2001. godine i počeo spiskavati sav novac na vinile, te konstantno vježbati. Isprva sam bio posebno orijentiran na techno, posebno sam volio materijal koji je izbacivao Gaetano Parisio, ali sam se s vremenom opredijelio za emotivnije i sporije stilove. Veliki progressive house trend je na mene ostavio poseban utisak. Znate za “Global Underground” miks serije i takve stvari… Uvijek me zanimala muzička teorija, ali kad sam počeo vrtiti u klubovima, nisam se mogao prisiljavati da slobodno vrijeme tratim viseći pred kompjuterom ili zaključavajući se u studio, posebno zato jer me doista uzbuđivao čitav klupski pokret. Tek negdje 2006. sam kupio prvi MIDI kontroler i započeo ovo dugo putovanje.

Očito je da puno surađujete – za DJ pultom i u studiju. Kako ste prepoznali posebnu poveznicu? Koji vas muzički aspekti povezuju, te koje karakterne kvalitete dijelite i van klupske atmosfere?

Greg: Bilo je to sasvim spontano, oduvijek znamo da možemo računati jedan na drugog. Svatko zna da nije lako održati suradnju dvoje ljudi, jer se često možeš naći u situaciji gdje se ta mišljenja razlikuju, ali mislim da je najbitnije to što se poštujemo u svim prilikama. Muzički gledano, ukusi nam se donekle razlikuju – Peter više cijeni definirani, ozbiljni groove, dok ja preferiram atmosferične trake, ali upravo ta dva pristupa stvaraju alkemiju u našim projektima.

Vaši setovi i produkcija otkrivaju sofisticirani pristup stvaranju deep/tech groovea – taj stil privlači sve veći broj fanova, a na njega prelazi i sve veći broj producenata! Obzirom na to, što smatrate svojim ključnim prednostima? Opišite utjecaj koji želite ostaviti na publiku, kao i specifičan autorski potpis koji ostavljate.

Ključna snaga naših traka proizlazi iz činjenice da ih stvaraju dva različita uma, ali nekako uspijevamo te različitosti sjediniti u zaokruženu priču. Uvijek se fokusiramo na kvalitetan i plesan groove, te dodajemo nekoliko dodatnih elemenata koji “obojaju” aranžman, to može biti zanimljiva 303 sekvenca, neke atmosferične synth linije ili vokalni semplovi. Utisak koji želimo ostaviti je zapravo vrlo jednostavan, želimo doprijeti do svih ljudi na podiju i uvesti ih u svoj vajb, a pritom im želimo pomoći da se riješe tereta svakodnevnog života.

Kako pristupate studijskim aktivnostima – imate li definirane uloge i metode prilikom kompozicije? Na fotografijama se može vidjeti da radite i s hardwareom. Koliki je udio vaše muzike odsviran uživo ili improviziran?

Greg: Ja sam više tehnički tip, pa uobičajeni proces izgleda tako da osmislim osnovnu ideju u Abletonu, uz pomoć dodatnog hardwarea. Nakon što riješim nekoliko osnovnih grooveova, Peter mi započinje pružati život svojim često neuobičajenim idejama. Uvijek razmišlja van pravila, što je izvrstan način izbjegavanja monotonih struktura. U zadnjih smo par godina razvilu tzv. “pravilo trećine”: jedna trećina zvuka dolazi iz naše analogne opreme i ostalih eksternih strojeva (Slim Phatty, Access Virus, Tanzbär, TR8), jedna su trećina semplovi, a ostalo rješavamo softverskim synthevima.

Čini se da imate dosta veza s izvođačima iz naše regije. Koji su vam najzanimljiviji i koliko ste generalno upoznati s našom scenom?

Posebno nam je drago što imamo sjajan odnos s ekipom kao što su Ascaloon i Chrono iz Subotice. Odnedavno smo u profesionalnom odnosu sa Sit Down Records, prije nekoliko godina smo imali izdanje na hrvatskoj etiketi Save Us. Dobar nam je poznanik i Mr. Samo. Naprimjer, Peter je 2005. vrtio na Exitu, to je lijepa uspomena. Recimo to ovako, volimo sjajne ljude koji stoje iza muzike. Kvalitetni su ljudski odnosi najveći darovi scene. Najljepše je upoznati sjajne ljude preko muzike. Sve ih volimo!

Uskoro vrtite na State Of Rave u Beogradu! Opišite vajb koji nosite i nabacite neke tragove onog što možemo očekivati!

Nikad ne koristimo plejliste prilikom nastupa. Uglavnom ne razmišljamo previše, nego se prepuštamo osjećajima i uvijek improviziramo. Zato vam zapravo ne možemo ništa otkriti unaprijed. Smatramo najbitnijim uhvatiti vajb publike, zatim atmosferu samog kluba, osjetiti razglas i set DJ-a koji nam prethodi. Možemo obećati da nećemo vrtiti komercijani EDM, haha! Učinit ćemo sve da rasplešemo ljude. Setovi nam se uglavnom baziraju na deep/tech, tech-house i techno žanrovima. Zbilja smo uzbuđeni oko ovog partija!

Ako zanemarimo samu muziku, recite nam nešto o vašem pogledu na samu klupsku kulturu. Kakvu ulogu ona nosi u vašoj domovini? Recite nešto o vašem pogledu na njen razvoj u budućnosti, kao i načinu na koji ćete se prilagoditi njenoj evoluciji.

Prema našem mišljenju, klupska je kultura savršeni društveni melting pot u svakoj državi. Uvijek je fascinantno doživjeti kako muzika povezuje ljude potpuno različitih pozadina. Istinski vjerujemo kako je njena ključna uloga i cilj neprekidna potpora istinskoj jednakosti. U pravom je klubu sasvim nebitno koliko novaca imaš na računu.

Mislimo da će u budućnosti DJ-i i producenti biti među najbitnijim kulturnim ambasadorima diljem svijeta. Vjerujemo kako će ova muzika uspjeti približiti raznovrsne kulture, jer naglašava ono što je zajedničko, a briše različitosti. Znamo da je nekad potrebno prilagoditi se promjenama, ali previše prilagodbe može i naštetiti ovoj sceni. Radije bismo savjetovali svakom da živi svoj život i traži vlastiti put umjesto da slijedi druge. Upravo taj pristup konstantno usavršava našu scenu.

Što se tiče bliže budućnosti, recite nam nešto o planovima za sezonu i nadolazeće ljeto! je su li na pragu kakva zanimljiva nova izdanja i suradnje?

Čini se kako dolazi jedno zbilja radno ljeto. Svi su nas mađarski festivali već bukirali, a imat ćemo i prvi nastup na rumunjskom Airfield festivalu. Bit će dosta open-airova u gradu, a ljeto je doba kad u Budimpešti scatu brodski partiji. Ljeti se uglavnom prepuštamo lijepom vremenu i zaboravljamo na studijski rad. Posebno smo zadovoljni s našim doprinosom na nadolazećem trostrukom vinilu za Bondage Music: Mihai Popoviciu “HOME Remixes”. Uz nas će se na njemu naći velika imena kao Steve Bug, Kevin Yost, Tucillo, Andre Hommen, Dilby, Pornbugs… Dobili smo priliku i za izdanje na jednoj velikoj američkoj etiketi, ali zasad moramo prešutjeti o kome se radi. Još smo jedno vinilno izdanje potpisali za talijanski Be Apart, a čini se da ćemo nešto izdati i na Sit Down records. Dolaze užurbana vremena, ali ćemo dati sve od sebe da uživamo i na plaži!

Peter-Makto_Gregory-S_1

Peter Makto i Gregory S nastupaju 18.3. na prvoj State of Rave večeri, a uz njih vrti veliki Mihai Popoviciu, te domaća podrška Peter Portman, Hot Tub, Marko Vuković i John Belk. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 990RSD, a svoju možete osigurati OVDJE.