PREMIERE: Unique CRO & Paperclip Project izdaju vozni deep techno EP “Behind The Shadow”

Klubikon_premiere_Unique_CRO_Paperclip_Project_Behind_The_Shadows_EP_1200x630

Dvije duboke, ponoćne techno vožnje otvorenim krajolicima iz mašte, začinjene klasičnim melodijama iz pionirskog doba elektronike.

Danas ćemo se pozabaviti materijalom za koji su odgovorna dva talentirana techno Puležana, koji su usto i naši dobri znanci! Dario Debeljuh je i dalje za kormilom nekadašnjeg tandema, a današnjeg one-man-projekta Paperclip Project, koji je odgovoran za razvitak tamne struje underground techna u Istri. Uz tvrdu industrijsku produkciju i moćne nastupe, može se pohvaliti i oživljavanjem jednog od najlegendarnijih klupskih podija na našim prostorima – tvrđave Fort Bourguignon u Puli, gdje je prošlog ljeta organizirao četiri sjajna partija s izvrsnim gostujućim imenima (Alexander Kowalski, Dax J, Gary Beck, Gayle San, Keith Carnal…), te talentiranim domaćim snagama. Matko Butković a.k.a. Unique (CRO) vlasnik je beskompromisne etikete Selbstportrait Musik i predani autor underground techno i tech-house zvuka sa zapaženim izdanjima za Toolroom i Umekov 1605, a zanat je izgradio opsežnom karijerom za DJ pultom – više o njemu možete saznati u intervjuu. Obzirom na njihovu lokaciju i srodna stremljenja u glazbi, nije čudno da su se ova dva umjetnika odlučila na suradnju, a ovom prilikom predstavljamo obje autorske stvari s nadolazećeg EP-a “Behind The Shadow” za etiketu Natura Viva Black.

Naslovna traka kreće u deep techno tonu s mekanim pulsom tople bas-linije, uz motorik prelijetanja syntheva koji asociraju na zlatno doba pionirske elektronike i oživljavaju ugođaj užurbane noćne vožnje automobilom. Ritmički se elementi gotovo neprimjetno nadograđuju i podižu napetost, dok ne izbije masna, pastelna melodijska tema koja oslikava beskrajni otvoreni krajolik. Blage i kontrolirane izmjene glazbene “scenografije” stvaraju potrebnu dinamiku, ali količina energije ostaje visoka, mada uvijek u ležernoj kontroli za volanom. Odličan komad za uvođenje “zraka” i pletenje nove priče nakon prljave trake u setu.

Estetski gledano, “Bloom” je srodna prethodnoj traci, ali zvukom seže još nešto dublje. Iz zakopane se bas linije polako uzdiže pulsirajući arpeggio, koji pomalo prijeteće lebdi nad voznim ritmom. čak su i sweepovi syntha ovdje nešto zlokobniji, a oštrice činela ozbiljnije sijevaju. Ipak, protutežu stvaraju jednako masni melodijski premazi čija priroda oživljava retro motive u modernom ruhu. Osim u techno setovima, ova bi se stvar uredno dala umiksati i u rafiniranu deep/progressive priču, pružajući potrebnu dozu opasnosti.

Natura Viva Black je podružnica etikete Natura Viva, točnije njezina “sirova, tamna i duboka techno sestra“, dakle idealna platforma za ovo zaokruženo izdanje, čiji sadržaj odaje da je zasnovan na istom području mašte, samo oslikava dvije različite etape putovanja jednim krajolikom. EP “Behind The Shadow” izlazi 20.3.,a moći ćete ga ugrabiti na svim boljim digitalnim policama.