Kristijan Kozlowsky: Gotovo sve moje trake sadrže “buku” svakodnevnog života

Kotlowwsky_1_1200x630

Rastući talent iz Petrinje predstavlja svoj maštoviti stil kroz inspirativan i plesan deep/tech podcast.

Jedan od najzanimljivijih i najtalentiranijih rastućih autora i DJ-a na našoj sceni je Kristijan Kovačević a.k.a. Kozlowsky iz Petrinje. Već se nekoliko godina aktivno bavi Dj-anjem, organizacijom i promocijom evenata, kao i produkcijom. Stilski gledano, krstari područjima deep/tech i techno zvuka, posebno u njegovim dubljim i melodičnijim varijantama. Što se izdanja tiče, zasad je plasirao eteričnu deep stvar “Edge Of Tomorrow” koja je potkovana prilično tvrdim ritmom, podmazana masnim potezima pastelnih syntheva i razigrana pulsirajućim progressive arpeggiom uz prilično dramatičan kinematski aranžman. U zadnje vrijeme redovito vrti na novom sisačkom programu Elektrošok, gdje uz njega vrte i dva veterana tamošnjeg elektroničkog zvuka – naši dobri znanci Zarkoff i Omar. Kontaktirali smo ga upravo povodom njegovog idućeg nastupa na Elektrošoku, a on se predstavio kroz šarolik podcast u kojem istražuje različite struje plesnog zvuka – od uglađenog funky tech groovea do atralnih, kozmičkih melodija, a sve povezuje u zaokruženu i skladnu priču. Poslušajte kako komunicira za DJ pultom, a zatim se bacite na intervju i saznajte kakve ga ideje inspiriraju!

Kako si došao u kontakt s elektroničkim zvukom i što te konkretno privuklo u tom izričaju? Po čemu si zaključio da ta estetika najbolje odražava tvoj karakter?

Odlaskom na prvi party sam se zaljubio u elektroniku, a privuklo me to što s njom mogu beskrajno eksperimentirati i biti kreativan na svoj način.

Što je presudilo tvome prelasku iz pasivnog konzumenta u ulogu DJ-a i producenta? Opiši svoje prve korake u studiju i za pultom, te definiraj kako se tvoja vještina razvijala do trenutka kad je publika prepoznala kvalitete koje nosiš!

To se jednostavno dogodilo još u osnovnoj školi kad sam od jednog frenda dobio na cd-u software za produkciju (Propellerhead Reason 2.0) – to mi je sve bilo novo i zanimljivo pa sam počeo producirati hip hop, nekoliko godina nakon toga sam pomislio da bi bilo dobro i zaraditi koju kunu puštajući mjuzu u nekom bircu ili klubu, pa sam počeo i miksati. Samo kad se sjetim kakve sam sve gluposti puštao puknem se smijati samom sebi, ali s druge strane, negdje moraš početi. Što sam stariji, to ozbiljnije shvaćam svoje svirke i pažljivo biram trake, slušam muziku na način da ju analiziram dok ju slušam. Jako sam puno napredovao u zadnjih par godina, jer puno svog slobodnog vremena trošim na istraživanje i produkciju glazbe.

Što je kumovalo promjeni tvog umjetničkog aliasa iz Blacksmith (očita referenca na prezime) u Kozlowsky i što za tebe ova dva imena znače?

To su dvije različite ličnosti, Blacksmith je mali klinjo koji brije na hip hop, funky i house, a Kozlowsky je malo ozbiljniji, stariji i iskusniji lik koji brije na čudnu mjuzu. Kako je došlo do Kozlowskog? To ostaje tajna koju znaju samo meni bliski prijatelji!

Premda razni termini raznim ljudima znače razne stvari, definiraj nam svoj stil – žanrovski, ali i šire od toga: opiši kakvu atmosferu imaš tendenciju stvoriti u svojoj produkciji i setovima, kao i utisak koji želiš ostaviti na publiku!

Moj stil je elektronika i u svojim setovima volim kombinirati više vrsta žanrova, bitno da je uhu ugodno. Volim da sve to ima svoju priču i da publika posluša što im imam za ispričati.

Pošto se radi o jednom manjem gradu, reci nam par detalja o elektroničkoj sceni u Petrinji i okolici! Na jednom blogu o eksperimentalnoj glazbi na području ex-Yu postoji podatak da je u 80-tima u gradu djelovao industrial bend Sumanuti Jebači. Znaš li išta o tome, ali i općenito, o ranim danima klupskog zvuka u svom susjedstvu?

U Petrinji i Sisku ima hrpa talentiranih mladih ljudi, scena nam i nije baš bajna, ali se trudimo koliko možemo da se to promijeni: preko ljeta imamo seriju open air-ova na kupalištu u Petrinji i Mošćenici, te Elektrošokove i Mali Urbani Festival u Sisku. Za Sumanute Jebače nisam nikad čuo, prvi glas, ali sam nedavno imao priliku upoznati nekoga od stare garde producenata iz Petrinje – Maria Vrbanca iz Diskordie koji trenutno živi u Nizozemskoj i koji su nakon 14 godina nedavno izbacili odličan Dekadance EP. Moram spomenuti i Gorana Andlara koji je odličan producent, također iz Petrinje i čiji rad definitivno morate poslušati ako već niste, te Zarkoff-a iz Siska za kojeg imam veliki rispekt za ono što radi u svom malom studiju.

Osvrni se malo i na širu scenu u Hrvatskoj i regiji! S kojom ekipom surađuješ, čiji ti je rad posebno zanimljiv i kako gledaš na potencijale domaće scene? Koji segmenti našeg undergrounda mogu privući novu publiku i podići kvalitetu klupskog iskustva?

Mislim da domaća scena nije još u potpunosti razvijena, ali je na dobrom putu da se to ostvari s obzirom na angažiranost i trud pojedinih DJ-eva, jer imamo potencijala i širok krug talentiranih izvođača. Trenutno surađujem sa Zarkoff-om koji mi uvijek daje korisne savjete vezane za produkciju, te Omar-om koji iza sebe ima hrpu uspješnih evenata.

U kojem području trenutno leži tvoja inspiracija? Kakvi sadržaji nalaze mjesto u tvojim trakama?

Inspiracija je svuda oko mene, jako me zanima “field recording”, pa skoro uvijek u trakama koristim “noise” koji snimim svojim mobitelom na nasipu, parku, kafiću itd…

Daj nam i par detalja o tehničkoj strani tvojih kompozicija! Kakvu studijsku opremu koristiš i koje su tvoje karakteristične metode u produkciji?

Nemam ništa od studijske opreme, koristim software Reason 5.0 za kreativni dio i sintezu zvuka, te Studio One za mixing, iako sam neko vrijeme imao priliku raditi na analognoj opremi sa Mihajlom Šinkom koji je posjedovao Elektron Analog Four, Moog Slim Phatty, Korg Electribe, Novation Bass Station itd…

Što si zacrtao kao ciljeve za iduću sezonu? Imaš li definirane ambicije koje želiš ostvariti kao glazbenik?

Glavni cilj mi je bolja produkcija i izgradnja vlastitog studija.

Što možemo očekivati od tvog nastupa na Elektrošoku? Kakav ti je trenutno arsenal što se tiče omiljenih traka i koje metode koristiš za stvaranje magije na podiju?

Možete očekivat dobru čagicu, ali najbolje je da dođete i poslušate o čemu se radi!

Elektrošok-vol-4_03182017_Skwhat_Sisak

Četvrto izdanje Elektrošok programa odvit će se 18.3. u sisačkom klubu Skwhat, a uz Kozlowskog vrte i njegovi kolege Zarkoff i Omar, te jedan cijenjeni gost iz Belgije! Radi se o acid house / new beat / EBM veteranu imenom DJ Pute-Acier, koji beskompromisno udara istinski underground zvuk još od samih početaka klupske kulture, a setovi su mu uvijek oštro u toku s najuzbudljivijim suvremenim izdanjima. Cijena ulaznice je svega 30kn.