VIDEO: Slovenski veterani Random Logic izdali dugoočekivani album “π”

Random_Logic_1_1200x630

Napredni techno koji balansira na granici apstraktnog i organskog, igrajući se cirkularnim formama.

Još od kraja 80-tih, Miha Klemenčič i Gregor Zemljič a.k.a. Random Logic istražuju apstraktne elektroničke krajolike – najprije kao pioniri klupskog zvuka na našim prostorima, a zatim su se s novim milenijem posvetili nešto kompleksnijim i zahtjevnijim zadacima, kao što je skladanje glazbe za kazalište i predstave suvremenog plesa. U tom ih je smjeru odvela činjenica da im je dosadila klasična DJ / live-act paradigma, a ovaj im je pristup omogućio veću umjetničku slobodu. Osim toga, samim je plesačima klasična 4/4 ritmička struktura bila dosadna, pa su se orijentirali prema naprednijim kompozicijama, mada i dalje svoju muziku nazivaju technom.

Novi album “π” već je dulje vrijeme u pripremi, materijal je već bio izvođen uživo u Kinu Šiška i Pritličju, a napokon je ugledao svjetlo dana 14.3. – datum jasno asocira na brojku iz naslova albuma. Sama ideja koja leži iza broja π povezana je s kružnicom, a Random Logic su ju odabrali kako bi izbjegli ograničavajuće “četverokutne” i “trokutne” forme kakve prevladavaju u elektroničkoj glazbi, premda ih je nemoguće pronaći u prirodi. Stoga su se opredijelili za evoluirajuće cirkularne forme uz igru loopovima, te ostalim “vijugama”. Sasvim prirodno, obzirom na njihovo ime koje sugerira granu matematike što se bavi slučajnim brojevima, a kako su svojedobno napomenuli – i sam je broj π nepredvidljiv, pošto ga je nemoguće izračunati. Koristili su isključivo hardware, pošto pruža osobniji, organski dodir prilikom stvaranja glazbe, a svi zvukovi – uključujući čak i kickove i činele – u potpunosti su sintetizirani bez korištenja presetova.

Žanrovski gledano, album bi se mogao opisati nesretnom kovanicom IDM, ali u nedostatku boljeg termina – recimo to ovako: ako ste fanovi autora kao što su Autechre, Aphex Twin, Mouse On Mars i ostalih naprednih izvođača s Warp etikete, ovo je materijal za vas. Poliritmije, kompleksna pretapanja dionica, dinamični zapleti i raspleti, te sofisticirana sinteza zvukova koji u mnogočemu zvuče upravo prirodno i organski izdvajaju ovo izdanje iz mora šablonske klupske produkcije. Naravno, to ne znači da ove stvari nemaju svoje mjesto u setovima, samo će za njihovo umiksavanje biti potrebne nešto vještije ruke i maštovitiji koncept. Za sve koji se ne bave DJ-ingom, Random Logic su osmislili način kojim se može u potpunosti uroniti u njihov svijet: za čitav je album riješen video, a potpisuje ga kolektiv Izland:

Baš kao i sama muzika, video se bavi cirkularnim formama, zavijucima i vijugama, istražujući ih slow-motion tehnikom koja stapa makrokozmos i mikrokozmos. Osim metaforičke vrijednosti, ovaj dugometražni “spot” nosi i estetsku atraktivnost, pa je pravo zadovoljstvo slušati kako se kompleksne elektroničke forme razvijaju uz prateće vizuale koji balansiraju na granici organskog i apstraktnog.

Random Logic su album “π” izdali 14.3. u vlastitom izdanju, a možete ga nabaviti na njihovoj Bandcamp stranici po cijeni od 7€.