PREMIERE: Nadrealna i pulsirajuća “Warren” s prvog Smagghe & Cross albuma “MA”

Smagghe-Cross-MA_Offen-Music-005_1200x630

Organska, pulsirajuća elektronika, koja svoju priču razvija u interakciji sa slušateljem.

Već smo imali priliku preslušati uzorke nadolazećeg albuma koji Ivan Smagghe i Rupert Cross uskoro izbacuju na Offen Music, etiketi koju drži čuveni beogradski muzički sladokusac s adresom u Dusseldorfu – Vladimir Ivković. Za one koji još nisu upoznati, da se podsjetimo – Smagghe pripada istinski majstorskim DJ-ima, koji tkaju svoje setove iz tajnih dragulja elektroničke muzike, od mračnog avangardnog disca, preko pionirske elektronike i egzotičnog EBM-a do svih živopisnih i originalnih varijacija na house i techno, a i puno više od toga. Usto, mnogi ga znaju kao jednog od pionira electroclash zvuka (svojedobno je bio dio sastava Black Strobe), osnovao je platforme Kill The DJ i Les Disques De La Mort, a izdao je i neke kultne mikseve (kao što su “Death Disco“, “Fabric 23” ili “Suck My Deck“). S druge strane, Rupert Cross je suvremeni kompozitor čiji se rad ne ograničava isključivo na skladbe za kazalište i film – prije dvije je godine orkestrirao live izvedbu “808s & Heartbreak” albuma kad ga je Kanye West izvodio u Hollywood Bowlu. Ipak, Smagghe & Cross album o kojem je danas riječ baš i ne pripada tim sferama.

Zapravo, niti njihovi dosadašnji remiksi traka kao što su Mugwump Breakdown” ili The Junto Club Ikiryo“, premda doista sjajni, ne pripadaju sasvim atmosferi koju ovdje zazivaju. Ovaj je izazovan materijal ponajviše nalik stvarima koje su post-industrial prvoborci kao Coil, Nurse With Wound ili Mushroom’s Patience počeli raditi kad su se iživili s primordijalnom škripom i eksplozijama, te posvetili daljnjoj evoluciji ideja svojih uzora – pionira elektronike, avangardnog eksperimentalnog zvuka i egzotične kraut-psihodelije 70-tih. Pjesma “Warren” koju danas slušamo nosi odjeke upravo tog pitoresknog pulsirajućeg zvuka, prilično nalik na stil klasičnih albuma grupe Cluster, koja pripada najinventivnijim autorima tzv. berlinske škole elektronike. Ipak, bilo bi potcjenjivački svoditi ovu skladbu samo na usporedbe, zato vam je pružamo na slušanje:

Već prvi neposlušni i apstraktni tonovi otkrivaju kako se ovdje ni približno ne radi o predvidljivoj strukturi uobičajenoj za klupski zvuk. Nadolazeće fraze koje se polako upliću u kompoziciju definitivno zazivaju 70-te i to u najboljim aspektima tog kontroverznog desetljeća. Modulacije zvuka kipte u šarenoj košnici i međusobno se pletu, odražavajući prije kompleks organskog života nego zakonitosti mašine. Razigrane melodije rastu preko veselog ritma, oživljavajući asocijacije na najranije djetinjstvo, kad je mašta bila slobodna i nadrealna, bez utega, drame i patetike kakve nose društvene norme već u vrtiću i osnovnoj školi. Repetitivna se igra nastavlja kroz čitavu traku uz pulsirajuće oscilacije koje svaki loop čine drugačijim, a radosno šarenilo ne sugerira nikakvu konkretnu tematiku, već stvara priču u suradnji sa slušateljem. Neki će zaključiti kako ovakva glazba nema nikakve veze s materijalom za DJ setove, dok će drugima “Warren” biti adut u torbi s vinilima.

Ostatak je albuma još “ambijentalniji” i izazovniji. Osim ove premijere, u cijelosti imate priliku poslušati i “Cock Of The North“, koja u sebi nosi kratku bizarnu priču, potkrijepljenu atmosferičnim kulisama koje raspliću čvorove u moždanim vijugama. Takav je ustvari čitav album, namijenjen izbacivanju iz tračnica učmale svakodnevice i razbuđivanju onih područja mašte koja zahtijevaju aktivnu interakciju s umjetničkim sadržajem, zakržljalih u površnoj konzumaciji sadržaja serviranog s ekrana.

Album “MA” izlazi 23.3. na etiketi Offen Music, u formi dvostrukog vinilnog izdanja, s uključenim kodom za skidanje digitalne verzije. Preorder možete riješiti OVDJE, po cijeni od 18€. Uskoro se sprema još jedno izdanje na istoj etiketi, na donekle neuobičajenom, ali zato posebno atraktivnom 10-inčnom formatu.