Berghain prodao svoj čuveni masivni mural – ploču po ploču.

Berghain_1_1200x630

171 aluminijska ploča postati će kućni totem za industrijske fetišiste i sljedbenike kultnog kluba.

Premda je navodno čuven, mural “Rituals Of Disappearance” koji je za Berghain 2004. izradio Piotr Nathan pripada među one znamenitosti kluba kojih se zapravo malo tko sjeća. Možda je stvar u psihoaktivnim supstancama, možda u činjenici što je u tom prostoru sve toliko impozantno da je teško izdvojiti neki konkretni detalj, a najvjerojatnije – oboje. Kako prenosi RA, ovo je umjetničko djelo široko 25 i visoko 5 metara već rastavljeno na 171 aluminijsku ploču, a svaka će se od njih moći i kupiti putem online dućana.

Prilično je moguće da se klub rješava ove znamenitosti zbog otvaranja novog podija pod imenom Säule, koji će navodno biti smješten ispod glavnog podija. Prodaja murala bi sama po sebi trebala biti neka vrsta umjetničkog projekta, koji je trebao trajati od 17.3. do 17.4. Tako je sudbina murala sasvim povezana s njegovim imenom, a o cijelom se projektu izjasnio i sam autor:

Želja mi je da ploče pronađu svoje mjesto u domovima posjetitelja kluba. Na kraju krajeva, ovaj je masivni mural – premda izvorno osmišljen za izlaganje u muzeju – dizajniran i realiziran u ovom nesvakidašnjem klubu. Mogao bih usporediti partijanje u Berghainu s okultnim ceremonijama drevnih plemena. Ne smatram da je ova usporedba s ritualom pretjerana, radi se o misteriji u smislu kulta žrtvovanja, prilikom čega majesencijalniji element ostaje tajnom. U kontekstu muzike i aure Berghaina, termini kulta i tajne dobivaju neverbalno značenje. Mural ‘Rituals Of Disappearance’ pruža prvi vizualni utisak, služeći kao vodič prema ulaznom području kluba. On vas poziva da uronite u mističnu ambivalenciju, da se divite enigmatskoj prirodi, te istražite tajnu koja se krije iza njega.

Sve ploče već su planule za prvog dana prodaje, i to po cijeni od 500€ po komadu. Bilo je i za očekivati.

Rituals-Of-Disappearance_Berghain-Mural