PREMIERE: Dramatična deep traka “Maske” s prvog David T Boy albuma “Stres”

Daivd-T-Boy_1_1200x630

Kristalna traka s urbanom bizantskom melodijom u glavnoj temi.

Premda je s karijerom započeo tek početkom ovog desetljeća, srpski producent David T Boy tek je prošle godine odlučio prihvatiti se skladanja zahtjevne forme albuma, koja nužno nosi konceptualnu poveznicu šireg opsega od singl izdanja. Doduše, diskografiju je već popunio autorskim trakama i remiksima za etikete kao što su Creed Records, Big Mamas House, Heavenly Bodies, Sweet Stuff Records i brojni drugi imprinti. Stil mu seže od sočnog house zvuka do deep techno struja, ali se za nadolazeći album “Stres” odlučio posvetiti i nešto intimnijim downtempo formama, premda će se na njemu naći i par voznih deep house komada, oslikanih nešto tamnijom i emotivnijom estetikom. Među njih pripada i zaključna stvar “Maske” koju danas slušamo.

Mekani kick i šuštave perkusije otvaraju sočan groove kristalnog zvuka u koji polako uplovljava zmija bas-linije. Svečana synth fraza zacrtava ozbiljnu nit koju slijedi ova traka, podižući napetost u suptilnim modulacijama. Radi se o dramatičnoj akciji na podiju, oslikanoj melodijskom temom koja u nekim tonovima odaje počast bizantskom naslijeđu, uvodeći ga kroz ritam strojeva u suvremenu estetiku. Kad se u zadnjoj trećini trake preko ritma ponovno prelije masna i tekuća bas-linija, pjesma pruža bokovima u pokretu svu svoju esenciju, sad koncentriranu u gustom sirupu zvuka. Kombinacija rafinirane čistoće zvučnih elemenata i underground motiva novog deepa naći će svoje mjesto jednako u zatamnjenim podzemnim klubovima, kao i na podijima gdje se plasira sofisticiraniji popularni plesni zvuk, samo obzirom na svoju prirodu, ova stvar traži mjesto u setu namijenjeno ozbiljnijim emotivnim trakama.

I ostatak materijala nosi nešto komplekniji i višeslojniji sadržaj od standardnih plesnih izdanja. Prva polovica albuma nosi ambijentalne downbeat trake s jazzy atmosferom prevedenom na jezik suvremene elektronike. Ima tu i kozmičkih elemenata čije fraze asociraju na radove velikih majstora kao što su Vangelis, Klaus Schulze ili Tangerine Dream, zatim ležernog elektroničkog funka, ali i oštrijeg deep techna. Prema kraju albuma sve se intenzivnije provlači plesni zvuk i podiže razina napetosti, a samim time otkriva i njegov koncept – najprije će vas opustiti i ugodnom vam izmasirati moždane vijuge, a zatim ubrizgati novu dozu svježe energije u vaš organizam.

Album “Stresizlazi 22.3. na David T Boy Bandcamp stranici, a zatim će biti dostupan i na CD formatu, za fetišiste fizičkih izdanja.