PREMIERE: Fractal Architect u biomehaničkom techno remiksu Dana Babera za WOOD

Fractal-Architect_red_1200x630

"Mechanista" donosi deep techno s egzotičnim aranžmanom vanzemaljske tropske močvare.

Kao što mu samo ime sugerira, španjolski se producent Fractal Architect napaja na spiritualnoj estetici kakvu prakticiraju sljedbenici psytrance i new age zvuka. Iako u svojoj diskografiji ima solidnu porciju materijala koji se uklapa u te stilove, žanrovski je ipak daleko raznovrsniji i rado zalazi u crossover različitih struja, koje uključuju progressive, dubstep, ali i klasičnu glazbu, te ambijentalne soundtrack komade. Produkcijom se bavi preko deset godina, a premda je samouk, izrazito je vješto ovladao tajnama zanata i definirao autorski pečat. Njegovo je iduće izdanje EP “Cascade” za WOOD, etiketu s vrhunskim ukusom za tamne stilove plesnog undergrounda. Na njemu kombinira sve svoje utjecaje i stilske odrednice kako bi isporučio šareni koktel psihoaktivnih zvukova, dizajniran za otvaranje viših razina svijesti, ali i za hedonističku akciju na podiju. Uz tri autorske trake, tu su i tri živopisna remiksa koje potpisuju Fec, Th Moy i Dan Baber, a danas slušamo upravo nejgovu verziju trake “Mechanista“. Radi se o ponešto samozatajnom Australcu, koji za sebe kaže da jednostavno voli skladati glazbu, koju definira kao digitalno-organski minimal techno. Što se zapravo krije iza tog termina, saznajte u nastavku:

Tempo je u startu zacrtan tvrdim i odlučnim ritmom, a u pozadini vriju tropski zvuci močvare, ponešto bizarni i kao da dopiru s neke druge planete. Masni deep techno pad ostvaruje poveznicu s nešto konvencionalnijim formama plesne glazbe, ali neposlušni zvukovi koji izviru iz aranžmana stvaraju pomalo sablasnu atmosferu znanstveno-fantastičnog filma s biomehaničkom tematikom. Nešto nakon polovine trake dolazi do prijelaza i promjene atmosfere, ovaj put oslikanog udaljenim zvukovima muzičke kutije. Premda je ravna i nezaustavljiva techno linija čitavim putem praktički jednakog intenziteta, dinamika je ostvarena upravo psihodeličnim elementima čija će simpatična bizarnost obradovati ekipu sklonu “transcendentalnim” slatkišima, ali i približiti njihove slasti i onima koji ne preferiraju takve metode “širenja svijesti”. Izvrstan komad za unošenje mistike u set, koji će ekipi na podiju pružiti okus Zone Sumraka.

Izvorni je miks ove trake nešto bliži progressive/deep estetici, ali je podjednako prošaran psy motivima. Na EP-u se među autorskim trakama nalaze još “Enlightment“, koju nosi meka funky bas-linija okupane u lounge aranžmanu, začinena kristalnim new age zvukovima, te naslovna “Cascade” kroz koju se provlače progressive elementi potkovani egzotičnim tribalnim ritmom. Nju je remiksirao Fec i time joj pružio dodatnu notu uzvišene sakralne atmosfere, dok je Th Moy zamislio “Enlightment” u opuštenoj deep atmosferi začinjenoj “bockavom” synth frazom što miriše na 90-te.

EP “Cascade” izlazi 27.3. ekskluzivno na Beatport u režiji WOOD etikete, a od 24.4. moći ćete ga nabaviti i na ostalim digitalnim policama.