PREMIERE: G-Prod “rare groove” remiks naslovne trake “Orchestra” novog EP-a Samoila Radinskog

Klubikon_premiere_Samoil_Radinski_Orchestra_G-Prod_Remix_1200x630

Slasti "kinematskih" aranžmana 60-tih i 70-tih u suptilnoj i šarmantnoj klupskoj traci.

Makedonski veteran Samoil Radinski stoji na prvoj liniji underground fronte od samih početaka klupskog zvuka. Surađivao je i vrtio s ekipom kao što su Derrick May, Kevin Saunderson, Carl Craig, Kenny Larkin, Gene Farris, Fabrice Lig, Funk D’ Void, Mr C, Octave One i drugi velikani, a mnogi među njima ga smatraju “istinskim ratnikom sofisticiranog podzemnog zvuka”, kako se preziczno izrazio Orlando Voorn. Osim toga, vlasnik je etikete Logos Recordings, čija je misija promovirati svjež i inovativan klupski zvuk najraznovrsnijih žanrova, a umjetnici koje izdaje odražavaju karakteristične stilove sa svih krajeva svijeta. Već smo imali zadovoljstvo predstaviti jedno izdanje s etikete, a radi se o traci “Jam” francuskog tandema Taho & Jules Wells, koju je zavrtio i veliki Laurent Garnier! Danas ćemo se pozabaviti EP-em “Orchestra” koji Radinski izdaje upravo na toj etiketi, točnije remiksom naslovne trake koji potpisuje još jedan francuski tandem: G-Prod. Radi se o projektu dvojice braće koji se bave klupskim zvukom i dub produkcijom, a njihov “organski” dodir pruža ovoj traci poseban šarm:

Sjajna semplirana bas-linija i šuštave metlice bubnjeva u startu odaju kako imamo posla s toplim, organskim komadom plesne muzike. Nakon otprilike dvije i pol minute, kad vas atmosfera suptilno osvoji, ulaze topli stringovi koji nose opojnu melankoličnu melodiju, pogonjenu prozračnim funkom što se kotrlja ispod površine. Ovaj pristup zaziva djela majstora soundtrack muzike 60-tih i 70-tih, među kojima su Henri Mancini, Nino Rota ili Ennio Morricone, ali i velikane jazz/funk/soul aranžmana, kao što su Isaac Hayes i Marvin Gaye. U zadnjih par godina, deep estetika je često davala preveliku prednost žuboravim digitalnim synthevima čiji je 80’s prizvuk i u svojoj izvornoj varijanti bio samo odjek bogatih aranžmana ranijih razdoblja. Srećom, danas sempliranje nije toliko skup hobi kao što je bio na samim počecima klupskog zvuka, pa možemo uživati u lirskim ekspresijama instrumenata, procesiranim kroz psihodelične efekte i potkovanim hipnotičkim ritmom strojeva. Zamjetno je da se ovdje ritam ne ističe nasilno kao u mnogim suvremenim klupskim trakama, već je skriven u pozadini, a pritom je i dalje poletan, esencijalni element ove neodoljive stvari. Samim time, ovaj će izvrsni komad rafiniranog funka naći svoje mjesto u finim house miksevima, kao i u hipnotičkim etapama funk/soul & rare groove setova.

Izvorni miks naslovne trake također nosi solidnu porciju jazzy atmosfere, ali je nešto čišći, uz obilate reference na zlatno doba 90’s klupskog zvuka. Na izdanju se nalaze još dvije stvari – “Izvor 32” je tvrđi i intenzivniji tech-house komad nezaustavljivog ritma začinjenog shuffleom na bubnjevima, ali i prigušenom klavirskom dionicom, dok “Izvor 33” ima zarazan proljetni deep house šarm i psihoaktivne syntheve koji će šarenilo ovog godišnjeg doba učiniti još intenzivnijim.

EP “Orchestra” izlazi 27.3. na Logos Recordings, a preorder možete riješiti OVDJE, po cijeni od 3,33€ ili 1,04€ po traci.