PREMIERE: Na prvom albumu, u finalnoj traci “Us” Evident stapa house, trip-hop i drum&bass

Klubikon_premiere_Evident_Us_1200x630

Zadimljeni funk/soul za novi milenij u mutanskom crossoveru koji otvara vrata novim žanrovima.

Rezident poznatog ljubljanskog kluba K4, vlasnik etikete Soundhitectures i jedan od ključnih protagonista izazovnog, eksperimentalnog i naprednog elektroničkog zvuka na našim prostorima, Evident se upustio u prilično opsežnu avanturu svojim novim albumom “Mysteries We Don’t Have Time To Think About“. S ovim intrigantnim naslovom, misterioznim omotom i posebno zanimljivim imenima pjesama odlučio je napraviti nešto više od puke kolekcije pjesama, a kroz nešto manje od 80 minuta, prošarao je raznim inkarnacijama groovy, broken beat i downtempo žanrova, uz glatku produkciju koja odaje visoki stil. Dobar dio izdanja je sanjiv, ambijentalan i emotivan, posebno prva polovica, ali na njemu ne manjka niti angažiranijih, uzbudljivih ritmova koji prevode jazz/funk dinamiku na jezik novog milenija. Danas imamo zadovoljstvo predstaviti zaključnu stvar s albuma, imenom “Us“, na kojoj možemo svjedočiti upravo tim razigranijim aspektima albuma:

S prvim odjecima syntha kao da je zazvana deep atmosfera, ali slomljeni ritam mekanog kicka i pletućih činela više duguje drum&bass i trip-hop korijenima nego pravilima house igre. Ipak, tu se stapaju brojni žanrovi, a pritom stvaraju nove oblike. Soulful sample ženskog vokala nosi odjeke kasnih 90-tih, dok strateški plasiran fragment muškog vokala izbija kao minimalistički uzorak hip-hop estetike. Svi su ovi elementi zapravo doista srodni, pa je čudno što u današnje vrijeme nema više ovakvih crossover traka, nego se ekipa tvrdoglavo drži 4×4 standarda ili amen breakova. Evident je svojom vještinom uspio doći negdje na pola puta između ova dva pristupa, ali bez nasilnog kolažiranja, već kao da je uspio uzgojiti hibrid koji u sebi prirodno prožima house, hip-hop i jungle korijene, dajući život novom plesnom organizmu. Emocija koja se provlači kroz stvar vuče duboku melankoliju, ali i svojevrsnu distancu, nastalu prilikom obračuna s unutarnjim i vanjskim demonima – zato zaključno otpuhivanje dima udara pečat na cjelokupnu avanturu ovog albuma.

Prema autorovim riječima, album je nastajao dosta dugo, mijenjao oblik i sadržaj, ali se na kraju kristalizirao u 15 traka, čija imena u sebi nose karakterističnu mistiku, ali i zanimljivu poruku koju ćete otkriti kad provjerite treklistu. Kroz izdanje vas čekaju poetski ambijentalni pejzaži, mutantski jazz, sočan groove i sanjarski zadimljena atmosfera. “Mysteries We Don’t Have Time To Think About” izlazi 12.4. na etiketi Soundhitectures, a moći ćete ga nabaviti na svim boljim digitalnim policama. što se tiče ostalih izdanja s njegove etikete, svakako provjerite Placid OneB4You” i Jan NemečekOrgan Hell“.

TRACKLIST:
01. While We’re Here
02. Observing Stars
03. The World Keeps Burning
04. And We Keep Playing Games
05. But All Those Beautiful
06. Mysteries
07. We Dont Have Time
08. To Think About
09. Will Stay Hidden
10. From Those Who Are
11. Trapped Inside
12. The Mind
13. Unable To See The Garden
14. In Front Of
15. Us