PREMIERE: Stanny Abram diže napetost u groovy remiksu “Raw” Veljka Jovića

Stanny-Abram_1_1200x630

Hipnotički techno groove, izrezbaren uz strateške ritmičke prijelaze i oblikovan u moćan izaokružen futuristički funk.

Ambiciozni srpski techno producent DJ Veljko Jović osnovao uspješnu izdavačku kuću I AM DIFFERENT, na kojoj plasira tamnija techno izdanja s post-apokaliptičnom atmosferom, glatkim i efikasnim hi-tech mehanizmom i moćnom dinamikom. Među imenima koja su na njoj našla svoj dom nalaze se i naši znanci Space Motion, RanchaTek, TKNO, Andrew Meller, Worda (video “Dragon Eyes“), Tim Jackman (“Desolving“), Rectoor (“Black Line“) i drugi sjajni autori. Više o Veljku možete saznati u ovom zanimljivom i opsežnom intervjuu, a o etiketi u izjavi koju nam je dao povodom njenog prvog izdanja. Danas ćemo se usredotočiti na njegov nadolazeći EP “Raw“, točnije na remiks naslovne trake koji potpisuje iskusni slovenski majstor Stanny Abram.

Stanny je aktivno fasciniran elektroničkim zvukom još od 80-tih, kad je za pultom svjedočio tranziciji iz konvencionalnijeg italo disco zvuka u acid house. S dolaskom rave eksplozije jedan od ključnih slovenskih DJ-a, a krajem 90-tih ulazi duboko u underground techno vode. U međuvremenu je briljantno izbrusio svoj stil za pultom i u studiju, izbacujući moćne, zaokružene trake punog zvuka koje snagom osvajaju razglase, a sadržajem – tijela i umove ekipe na podiju. Od te formule ne odskače niti njegova vizija Veljkove trake, čiji ubojit zvuk i trikovi s dinamikom jamče pun pogodak u prime-time terminu seta:

Uz nemilosrdan kick, traku otvara potmulo industrijsko ključanje u pozadini, koje odmjereno izlazi u prvi plan. Zatim vodstvo preuzima silovit funky groove podložen dubokom, viskoznom bas linijom i rešetan shuffle akcijom na udaraljkama. Uz britko odigranu igru napetosti, traka se razvija kroz varijacije u ritmu, pažljivo tempirane prijelaze i hipnotičku repeticiju. Jedan od ključnih motiva je uvrnuti sample za koji je teško reći radi li se o procesiranom vokalu ili synth dionici koja daje nagovještaj ljudskog glasa. Radi se o energičnom komadu techna iza čijeg se površinskog minimalizma kriju mnogi sitni detalji koji čine priču, hvatajući mamcima tijela na podiju i bacajući ih u poletni trans. U trenutku kad ste svojim setom već zagrijali ekipu i pripremili na izboj energije, vrijeme je da plasirate ovu stvar i lansirate ih preko granice.

Valja pružiti nešto informacija i o izvornom miksu – Veljko je svoju izvornu viziju riješio u nešto opuštenijem ritmu, s dosta tech utjecaja, ali i dalje prilično mračno i sirovo. Vrući groove daje nagovještaje house estetike kroz futuristički, industrijski disco ritam, ali ne manjka niti napetosti, koja se manifestira u ravnoj, prijetećoj synth liniji. Na EP-u će se naći još i remiks koji potpisuje Felo Rueda.

EP “Raw” izlazi 4.3. na etiketi I AM DIFFERENT, a moći će se nabaviti na svim boljim digitalnim policama.