Jonas Saalbach: Volim Berlin, ali stvarao bih identičan zvuk i u nekom drugom gradu

Jonas-Saalbach_2_1200x630

Talentirani Nijemac voli rasplesati publiku, ali i "hipnotizirati" ekipu da se fokusiraju na muziku bez ludovanja.

Ljubiteljima rafiniranog i melodičnog elektroničkog zvuka ne treba posebno pojašnjavati tko je Jonas Saalbach! Ovaj talentirani mladi Nijemac još od početka ovog desetljeća plasira vrhunski deep/tech materijal (premda je karijeru počeo s minimalom), a stil mu sa svakim novim izdanjem zvuči sve zrelije emotivnije i bogatije. Uz seriju traženih EP-a, posebno se istakao njegov album “Ancient Lake” iz 2015. godine, a njegovi fanovi već dugo čekaju na nastavak ove sage. Album “Perspectives” je upravo izašao (i još je bolji od prethodnika!), a Saalbach kreće na turneju kojom će ga promovirati – jedna od postaja na toj avanturi će biti i Sarajevo, 7.4. u okviru Die Tanznacht programa u organizaciji Submarine Vibes etikete. Povodom njegovog skorog nastupa u našim krajevima, uhvatili smo ga, kako bi nam odgovorio na par pitanja, predstavio svoj stil, ali i novi album!

Pošto tvoji počeci leže u hip-hop i rap muzici, reci nam nešto o tome kako su ovi žanrovi utjecali na stil koji danas sviraš. Koje karakteristike dijele s elektroničkom plesnom muzikom, a koje su ključne razlike u vibraciji i pristupu DJ-anju?

Osobno smatram da su rap i elektronička muzika prilično različite stvari. Zbilja volim kad instrumentalni zvukovi u rapu zvuče prljavo i staro, ali kod svoje vlastite muzike volim čisti i novi zvuk. 808-ice u novoj školi rapa mi ne leže, ali u elektronici su praktički obavezne.

Koje aspekte Berlina možemo čuti u tvojim stvarima? Radi li se o uobičajenim iskustvima vezanim za noćni život i plesnu scenu ili predstavljaš one skrivenije, intimnije tajne grada?

Volim ovaj grad i njegova mnogobrojna lica, možda me inspiriraju i sve raznovrsne kulture i vrste muzike, ali zapravo mislim da bih stvarao isti zvuk i da živim u nekom drugom gradu. Lijepo je biti ovdje, ali nije nezaobilazno za moju produkciju.

Postoji nešto intenzivno prirodno u tvom zvuku – ne radi se samo o “organskim” semplovima, nego sama esencija tvog stila nadilazi često mehaniziranu estetiku plesne muzike. Odakel dolazi taj poriv?

Općenito sam veliki ljubitelj organskih zvukova i volim semplirati. To je izvrstan alat. Bitno mi je slušati razne vrste muzike. Funk, jazz, reggae, afrička muzika… Sve me to može inspirirati i pružiti mi ideju za pjesmu.

Tvoj je album “Ancient Lake” doista konceptualan komad, bogat emocijama i slojevima rafiniranih sekvenci. Otkrij nam prednosti ovog formata, u odnosu na puno “škrtiju” platformu koju pruža EP.

EP je vjerojatno platforma koja je više prilagođena DJ-ima, što znači da izbaciš 2-3 trake od kojih DJ bira onu koja mu odgovara. Naravno, to se događa i s formatom albuma, ali u ovom slučaju postoje i ljudi koji ga rado slušaju od početka do kraja. Kao producent imaš priliku ispričati čitavu priču, s uvodom i zaključkom. Prema mojem mišljenju, EP ne dopušta tu mogućnost. Doista volim preslušavati čitave albume, uhvatiti vajb i ideju koja leži iza njih.

Novi album “Perspective” nosi sličnu estetiku kao i zadnji, a nakon protekle dvije godine evolucija je suptilna, ali ipak evidentna. Što bi izdvojio kao ključne razlike između ova dva izdanja? Osim toga, koji koncept leži iza novog albuma?

Glavna je razlika u osobnom razvoju, kako u muzičkom smislu, tako i vezano za tehničku opremu. Ovaj sam put puno više koristio hardver i trudio se sve više jammati u svom studiju. Dobar je primjer stvar “Bonnie”. Prvi je korak bio jednostavno – snimiti sate i sate materijala. Čini se kao da stvar može više “disati” i sadržava više prirodnog pokreta u usporedbi s radomisključivo u softveru.

Osim same namjere da rasplešeš ljude, kakvo iskustvo želiš prenijeti na podij, ali i na ekipu koja tvoj materijal sluša kod kuće?

Rasplesati ljude je svakako najbitniji aspekt, ali uvjek imam namjeru svirati i doista hipnotičke etape. Trenuci kad su u klubu svi fokusirani na muziku bez da luduju također mogu biti magični.

Kao što si svojedobno napomenuo, uglavnom sviraš uživo. Znači li to da DJ-aš isključivo vlastiti materijal ili nosiš hardver za jam na licu mjesta? Možda je radi o kombinaciji oba pristupa?

Moje je live set definitivno kombinacija toga. Nije 100% live jam, što nikad i nije bio moj cilj, ali je opet potpuno drugačiji od DJ seta, pa mogu dosta improvizirati sa svojim trakama i stemovima.

Reci nam par detalja o materijalu koji ste ti i Chris Robin riješili za Submarine Vibes! Koja je pozadina i kako je došlo do videa?

Prije otprilike dvije godine Chris i Ja smo producirali stvar “Fridge Slap”, koja je prilično spora. Tad smo tražili etiketu koja bi mogla izdati takav materijal, poslušao sam promo sa Submarine Vibes i pomislio da bi se mogli odlično uklopiti. Poslali smo im stvar, jako im se svidjela, pa su je izdali i još snimili spot za singl.

Uskoro sviraš u Sarajevu! Što možemo očekivati – hoćeš li otkriti nešto svježeg materijala?

Naravno! Turneja kojom promoviram album je upravo započela, pa će sigurno pasti koja traka s “Perspective”.

Kako zamišljaš budućnost klupske muzike i način kojim ćeš u njenim okvirima razvijati svoj stil? Otkrij nam i neke kratkoročne planove, vezane za izdanja i nastupe kojima se raduješ!

Iskreno, ne razmišljam pretjerano o budućnosti klupske muzike. Volim živjeti u sadašnjosti i biti dio kulturnog razvoja. Scena u svakom slučaju sve više raste i ppostaje sve popularnija. Ovdje u Njemačkoj postoje partiji s elektroničkom muzikom čak i u najmanjim gradovima. Prije pet godina to nije bio slučaj.

Nakon izdanja albuma planiram se baciti u studio, raditi na novim kreacijama i rafinirati vlastiti stil bez ikakvog pritiska. Naravno, priprema mojih live i DJ setova, kao i b2b nastupa s Einmusik oduzima podosta vremena.

Jonas Saalbach nastupa 7.4. na Die Tanznacht programu, a mjesto radnje je Amfiteatar Centar Skenderija / Dom Mladih u Sarajevu. Uz njega, za pultom će se naći izvrsna domaća postava, naši znanci i članovi Submarine Vibes obitelji: slovenski talent Roby Deep, Sijah & Kolenda i Hibrid. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 15KM – svoju možete osigurati OVDJE, dok će cijena na ulazu iznositi 20KM.

Ovim putem imate priliku proći i besplatno, jer dijalimo 1×2 upada! Procedura je ova: pronađite na Klubikon Facebooku post s ovim člankom, lajkajte ga i u komentaru tegirajte osobu koju želite povesti, a zatim ga šerajte na public. Izvlačenje je na dan eventa nakon 12h. Sretno!