PREMIERE: CReum[kr] plasira betonski rave “Broken System 0.1” za Parabola Records kompilaciju

CReum_1_1200x630

Sakralni trans u industrijskom hramu, pogonjen cikličkim čekićanjem nemilosrdnih mašina.

Premda se francuski autor misterioznog imena CReum[kr] prvenstveno napajao na izvorima klasične i jazz muzike, da bi kasnije zagazio u hip-hop, na kraju je pronašao svoj put u elektroničkom zvuku. Najprije ga je osvojila pariška rave scena, a zatim se i sam odlučio okušati u techno produkciji, kojom se bavi oko dvije godine. Stil mu je prilično tvrd i nemilosrdan, uz brojne betonske, industrial elemente, ali mu ne manjka niti sjajno izvedenih ambijentalnih pasaža, kao niti zaraznih rejverskih synth sekvenci. Osim toga, aktivno koristi znanje koje je stekao proučavajući muziku koju je slušao ranije, samo u zgusnutoj formi, prevedenoj na mehanički jezik ubojitih plesnih konstrukcija.

Danas slušamo njegovu moćnu techno kompoziciju “Broken System 0.1“, kojom je pružio svoj doprinos drugom izdanju iz serije “Metropolis” kompilacija domaće etikete Parabola Records. Kao što ime izdanja govori (i baca referencu na istoimeni sci-fi film s početka 20. stoljeća), plasira se surova, ali plesna estetika velegrada – već smo imali zadovoljstvo predstaviti agresivnu i poletnu “False Flag” koju je Davor Gvozden izbacio na prvoj kompilaciji. CReum[kr] je pristupio zadatku u stilu nove škole industrial techna, oslanjajući se na nemilosrdan kick, ali pritom igra i na zanimljive “gotičke” ambijentalne intervencije. Uživajte:

Energična ritmička sekvenca u samom startu daje do znanja kako autor nije spreman okolišati. Uz par prasaka i dizanja tenzije šuštavim činelama, ulijeće rejv synth linija, koja uz nemilosrdno čekićanje pruža istinsku industrijsku atmosferu. Uz svečanu melodiju koja će potom uslijediti, otvaraju se vizije gigantskih postrojenja koja se nadvijaju nad sitnom ljudskom figurom. Premda to naoko djeluje zastrašujuće, istovremeno daje i izvanrednu podlogu za plemenski ples u scenografiji koja mijenja drevne hramove za tehnološku sakralnost. Nakon ove inicijacije, potrebno je samo prepustiti se moćnoj inerciji koja vitla tijelom, a uz dinamičke izmjene ritmičkih elemenata ostavlja i dosta prostora za igru plesnih pokreta. CReum[kr] ovdje izvanredno vlada i kompozicijom i samim zvukom, stvarajući kompleksnu priču iz jednostavnih elemenata, bez puno pametovanja. Prljavština koja izvire iz zvuka pritom je filigranski definirana, bez suvišnog mulja u niskim frekvencijama, a samim time garantira da će traka lako izbiti u prvi plan i ukrasti pažnju ekipe na podiju. Surovost i jednostavnost ove stvari izvanredno će poslužiti za izbijanje skorene prašine s opni razglasa, ali upravo ta skeletalna struktura daje i sjajne opcije za dugo, kinematičko umiksavanje iduće trake.

Na “Metropolis Vol.2” kompilaciji naći će se i neki naši stari znanci, kao što je spomenuti Davor Gvozden, ali i Forest People, TZ Project, Mikadroid, te DNO MORA, novi alias umjetnika nekad znanog kao pann+onn. Na izdanju se nalazi ukupno 29 traka koje se protežu kroz raznovrsne struje techno zvuka – od sirovih industrial pejzaža preko retro/rave stompera do astralnih projekcija na rubu trance estetike. Svatko bi morao pronaći svoje favorite, bez obzira na preferencije, ali će svakako najbolje proći oni čiji ukus vapi za tvrdim i nemilosrdnim zvukom. Kompilacija izlazi 10.4., a moći ćete ju nabaviti na svim boljim digitalnim policama.