Darin Epsilon: Kad čujem pravu traku, doslovno se osjećam kao da lebdim

Darin-Epsilon_1_1200x630

Jedan od najznačajnijih progressive autora snimio nam je prozračan proljetni podcast, te otkrio tajne svoje inspiracije i uspjeha,

Nesvakidašnje talentiran i iznimno uspješan autor melodičnog klupskog zvuka Darin Epsilon nedavno je preselio iz SAD-a u Berlin, a uskoro ga imamo prilike slušati uživo na dvije lokacije u regiji: klub Maximus u crnogorskom Kotoru, te Lunar Festival u Zenici. Upravo tom prilikom smo ga uhvatili kako bi nam opisao svoj umjetnički razvoj, način na koji shvaća elektroničku scenu, ali i sam progressive house zvuk koji toliko voli. Da bi nam to najbolje ilustrirao, smimio nam je izvrstan podcast kojim se provlače prekrasni organski aranžmani, neodoljive harmonije, ali i moćan, tjelesni groove. Savršen zvuk za šarenilo proljeća koje nas upravo okružuje! Kliknite play i upoznajte ga u intervjuu koji slijedi, a zatim uhvatite njegov nastup!

Dok tvoji rani uzori, poput Prodigy i Underworld, odražavaju popularniju stranu britanske elektroničke muzike, kasnije si zaronio u underground struje koje je zacrtala ekipa kao što su Sasha & Digweed i Hernan Cattaneo. Što je bilo ključno u ovoj promjeni smjera?

Elektroničku sam muziku otkrio kasnih 90-tih / početkom milenja putem fakultetskog radija i Napstera. To što su oni vrtili je bilo daleko sofisticiranije i zvučalo inteligentnije od ičeg na što sam bio navikao. Svaka je traka u njihovim miksevima zračila najvišom kvalitetom i elegancijom, a melodije i harmonije su se pretapale iz jedne tranzicije u drugu.

Mislim da ovaj stil najbolje odražava moju osobnost pošto imam prilično jaku muzičku pozadinu koju sam stekao svirajući dva instrumenta. To je jednostavno jedna od stvari koje se mogu trenutno osjetiti prilikom slušanja. Niti jedan drugi žanr nije mi pružio taj osjećaj.

Reci nam nešto o svojim počecima za pultom i načinu kojim si stekao vještinu. Jesu li ti pomagali neki mentori?

Zapravo sam 100% samouk! Ta je muzika u to doba bila toliko underground da je bilo prekomplicirano pronaći nekoga tko bi me podučavao. Dok sam odrastao u Chicagu, bio sam jedini klinac u školi koji je uopće imao par gramofona. Trebalo mi je nekoliko godina i stotina sati vježbe dok se napokon nisam riješio nervoze prilikom nastupa.

Kako si se primio produkcije? Na koji se način razvijao tvoj stil, ali i studijski setup?

Moja je škola zapravo imala uvodni tečaj vezan za MIDI i produkciju elektroničke muzike. Prvu sam traku napisao kad mi je bilo 14, ali su me školske obaveze sprečavale da se ozbiljno počnem baviti muzikom. Negdje pred krajem studija, dovršio sam prvi remiks, koji je 2007 godine izašao na Beatportu. Otad redovito izbacujem izdanja.

U ranim sam danima vrtio kombinaciju europskih dance hitova i progressive trance zvuka. Imao sam i hard house fazu, zatim sam se prebacio na breakbeat, da bih se napokon opredijelio za deep & groovy stil progressive house muzike.

Studio mi je i dalje vrlo jednostavan. Cubase je bio platforma na kojoj sam naučio raditi produkciju, ali ga nikad nisam pretjerano volio je rmi se činio pretežak za savladati. Zatim sam se prebacio na Reason, pa na Logic, te na kraju Ableton Live koji i danas koristim. Moglo bi se reći da sam producirao trake u svim glavnim DAW programima, uključujući FL Studio.

Svojedobno si primjetio kako progressive house izvlači najbolje kvalitete same muzike, posebno zato jer veliku pažnju posvećuješ melodijama. Ako zanemarimo čisto tehničke aspekte ovog žanra, upiši njegov utjecaj na tvoju maštu! Kakve vizuale, emocije ili sjećanja budi u tebi?

Žanrovi i nisu toliko bitni, ali me svakako privlači muzika koja zvuči organski, te nosi emocije i dušu. Ne konzumiram droge niti išta slično, ali ponekad mi se dogodi kad čujem neku traku da doslovno osjećam kao da lebdim! Posebno volim progressive house jer mislim da ima jedinstven potencijal povesti slušatelja na putovanje.

Uz produkciju i DJ-anje, jedno ti je od glavnih zanimanja upravljanje etiketom Perspective Digital. Opiši proces selekcije, kao i metode kojima probavljaš goleme količine muzike koju moraš preslušati. Koje su glavne prednosti (i mane) vođenja etikete?

Istina je da vođenje etikete nekad može biti iscrpljujuće, obzirom na količinu demo snimaka koji stižu. Uglavnom tražim trake koje dobro zvuče ne samo kod kuće, već imaju potencijal da razvale podij. Moraju imati pravi zvuk, te se isticati. Radije biram trake koje su originalne i ne slijede formulu trenutno popularnih stvari.

Glavna je prednost vođenja etikete potpuna sloboda. Mogu izdati što želim i kad to želim. Teško je ostati konzistentan s izdanjim i zadržati visoki standard. Ponekad se moram nositi s tuđim velikim egom, što nikad nije zabavno, ali je uvijek dio biznisa.

Unatoč tvojoj posvećenosti underground zvuku, čini se da si ozbiljno posvećen i svim vezanim radnjama, kao što je promocija itd. Kako općenito shvaćaš glazbeni biznis i na koji način sve te dodatne aktivnosti utječu na tvoju kreativnost?

Vodim svih sedam profila na društvenim mrežama. Na neki način to i volim, pošto sam studirao poslovnu administraciju, a diplomirao sam marketing. Ponekad je zabavan izazov naučiti što sve možeš raditi na platformama kao što su Facebook, SoundCloud, Twitter, Instagram i YouTube. Nekad to može biti i zbilja naporno, ali društveni su mediji nezaobilazni prilikom postizanja uspjeha na sceni.

Uskoro vrtiš na dvije lokacije u našoj regiji, Maximus u Crnoj Gori i Lunar festival u BiH. Jesi li na koji način upoznat s našom scenom? Osim toga, u kakvoj si vibraciji u zadnje vrijeme – što možemo očekivati od setova?

Iskreno, ne znam puno o Crnoj Gori i BiH. Ali, zato sam uvijek posebno iznenađen i zaintrigiran kad god putujem u novu državu. To pruža užitak mom unutarnjem istraživaču. Nikad mi nije dosta tog istraživanja, a uvijek volim iskusiti i naučiti nešto o različitim kulturama!

Ekipa koja me nije imala priliku čuti uživo možda i ne zna da vrtim četiri različita stila: progressive house, deep house, tech house i techno. Kad vrtim u klubu imam više vremena graditi energiju seta i sam sebi zadavati tempo, ali na velikim je festivalim puno manje prilike za to. Često vrtiš za ljude koji nisu toliko upoznati s muzikom, pa je bolje zavrtiti najjače trake i zadržati pažnju publike.

Koji su ti planovi za sezonu, vezano za izdanja, nastupe i zanimljive poteze koje namjeravaš poduzeti?

Kao što znate, nedavno sam preselio u Europu. Nadam se da ću se nastaviti razvijati i dosezati nove ljude svojom muzikom. Trenutno se spremam za 5-to izdanje na Perspectives Digital, što je jedna bitna prekretnica za etiketu. Uskoro će izaći i dvije kolaboracije sa Cid Inc-om, remiks za Global Underground, a još je i nekoliko novih originalnih produkcija na putu.

Darin-Epsilon_2016_3

Darin Epsilon  21.4. dolazi u Crnu Goru, točnije u kotorski klub Maximus, gdje uz njega vrte AudioStorm i Double Needle Project, a cijena ulaznice je 5€. Zatim, 22.4. dolazi na vizionarski Lunar Festival u Zenicu, gdje vrte i Steven Shaden, Dramec i Soul Button, a ulaznice možete kupiti OVDJE.