PREMIERE: Katran u abrazivnom industrial techno remiksu Melania . “Confirmatio” za aufnahme + wiedergabe

Klubikon_premiere_Melania_._Confirmatio_Katran_Remix_1200x630

Rastuća zvijezda avangardne berlinske scene u crnoj i ljepljivoj viziji majstora domaće industrial techno hidraulike.

Poljska autorica s berlinskom adresom Melania . u zadnje vrijeme sve intenzivnije zacrtava svoju poziciju na avangardnim područjima klupskog zvuka. Dok njezin stil opisuju kao riot techno, u njenoj se produkciji i setovima može čuti raznovrsnih struja tamnog, eksperimentalnog i abrazivnog zvuka uz elemente žanrova kao što su EBM, industrial, IDM, pa i synthwave, neoklasika i ambijentalna muzika. Sve je to rasječeno i ponovno povezano u nove forme i mutirane stilove koji nose pomalo prijeteću, ali posebno uzbudljivu atmosferu uz post-apokaliptične vizije. Prošle je godine za etiketu Labrynth izdala EP “Concordia” koji sadrži dvije lirski nadahnute trake zatamnjene atmosfere koje prebacuju uobičajena klupska pravila, a posebno je “Amor Antiquus” izvrstan primjer stapanja ritualnih, plemenskih elemenata s grubom estetikom industrial techna.

Trenutno se sprema izbaciti novi EP “Confirmatio” za prestižnu berlinsku underground etiketu aufnahme + wiedergabe, koja je dom i priznatim techno / EBM / coldwave autorima poput Ancient Methods, Blush Response (bacite uho na njegov svježi remiks Verset Zero), SΛRIN, Lebanon Hanover, Schwefelgelb ili Veil Of Light. Na njemu će se uz naslovnu traku nalaziti i remiksevi koje potpisuju austrijski veteran Codex Empire (ex-Konstruktivists), Rich Oddie i Katran – novosadski techno umjetnik Darko Kolar, znan kao član sjajnog techno tandema Ontal i vlasnik etikete Jezgro. Više o ovom novom projektu možete saznati u nastavku, a najprije poslušajte njegovu viziju naslovne trake s izdanja:

Tvrda i gumena nemilosrdna mašinerija svrdla od samog početka trake, presvučena distorziranim škripanjem koje uzburkava krv i podiže adrenalin. Iz pozadine u naletima izviruje ritualna ritmička dionica, pripremajući teren za ključni izboj lansiran uz nemilosrdno cikličko rešetanje. U kratkom se trenutku čisti okrutna industrijska scenografija, da bi se vratila uz suptilnu, ali prijeteću ambijentalnu dionicu i moćan industrijski ritam koji hladnokrvno satire tlo pod nogama. Posebna prednost ove stvari je upravo u apstraktnoj, abrazivnoj oluji koja vitla nad silovitim perkusijama, pošto se izvija na nepredvidljive načine, zazivajući izvornu estetiku industrial muzike, ali i pružajući prirodnost koja često nedostaje uobičajenom mehaničkom sekvenciranju techno traka. Nakon agresivne slasti, zaključak slijedi uz postepeno otpuštanje napetosti, ostavljajući za sobom samo svečane gotičke padove koji lebde nad zgarištem.

Pošto je ovo prvi put da se susrećemo s radom koji Darko Kolar potpisuje svojim novim aliasom Katran, uhvatili smo ga da nam ukratko pojasni viziju i otkrije buduće planove vezane za ovaj projekt.

Najprije, koja ideja stoji iza novog projekta Katran i po čemu će se razlikovati od tvog rada u Ontal i Impulse Controls? Na koji način njegovo ime odražava karakter, zvuk i poruku koju ćeš prenositi?

Muzikom se bavim više od deset godina. Za to vreme, uradio sam dosta raznih numera, zvukova koje nikada nisam izdao. Sa Katran projektom želim da većinu ovih neizdatih numera oživim i predstavim ljudima koji uživaju u mracnim i eksperimentalnim ritmovima. Ontal i Impulse Controls projekti su neka druga priča, jer su to uglavnom projekti na kojima radim sa mojim ortacima.

Kako je došlo do toga da radiš Melania. remiks? Što smatraš karakterističnim za njezin autorski potpis i pristup muzici?

Melania. i ja se znamo već neko duže vreme. Naši muzički ukusi se ne razlikuju mnogo. Kada sam poslušao njenu numeru koju mi je poslala kao demo, hteo sam da uradim remix, odnosno da napravim edit njene numere, jer sam čuo dosta zanimljivih zvukova koji su mi se mnogo svideli. Mogu reći da je Melania. talentovana, ima svoju viziju i svoj stil, ona odlično prenosi sve to u svoje numere.

Pruži nam nekoliko detalja o samom remiksu. Na koje si se elemente fokusirao, što si naglasio iz izvornika, a koje si novosti uveo u procesu?

Kada mi muzičari posalju delove njihovih numera, gledam da editujem te zvukove kako oni ne bi bili slični originalu. Od te jedne numere mogu da napravim i ceo album ako je potrebno i ako se previše udubim u te stvari. Zato remix želim da uradim što je brže moguće. Ponekad je potrebno samo par sati za realizaciju cele ideje. Kasnije se numera doteruje i dodaju se željeni zvukovi.

Osim ovog remiksa, kakve sve planove imaš za Katran? Spremaju li se i neka autorska izdanja?

Trenutno pripremam Katran vinyl EP, koji će izaci ove godine na mom labelu Jezgro. Spremam i neke remixe od kojih takođe jedan treba uskoro da izađe na labelu Jezgro, na albumu projekta Submechanical.

Osim Katranom, čime se sve baviš u zadnje vrijeme? Što se sve sprema na etiketi Jezgro i u laboratorijima Impulse Controls i Ontal? Imaš li možda još nekih novosti u rukavu o kojima zasad nemamo ni traga?

Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru. Osim Katran EP-a, na Jezgro labelu izaći će album od Submechanical. Inače, on je jedan od osnivača legendarnog dub/industrial/noise labela 3by3. To će ujedno biti i prvi album koji će se pojaviti na mom labelu u CD formatu. Što se tiče Ontal projekta, Boris i ja radimo uvek na novim zvukovima i na novim izdanjima. Za nas daljina ne predstavlja nikakav problem.

EP “Confirmatio” izlazi 30.4. na aufnahme + wiedergabe, a sadrži originalni miks naslovne trake i dva njena remiksa koja potpisuju Codex Empire i Katran, te Rich Oddie remiks trake “Evolutio”. Moći ćete ga naručiti na Bandcamp stranici etikete.