Upitno održavanje Ultra Europe, festival traži milijune od grada Splita

ultra-europe_2016_24_1200x630

Organizatori su zatražili prilično paušalan, ali golem iznos koji gradske i državne institucije nemaju kapaciteta isplatiti.

Čini se da je Ultra Europe došla u prilično nezavidnu situaciju. Zimsko “zagrebačko” izdanje nije prošlo baš bajno, a pred samo ljeto – došlo je do novih problema, prenosi Slobodna Dalmacija. Naime, u četvrtak se održao zatvoreni sastanak kojem su uz predstavnike hrvatske vlasnike licence za festival prisustvovali još ministar turizma Gari Capelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivčić, te predstavnici Grada Splita, gradske i županijske turističke zajednice. Nakon tri sata rasprave, sudionici nisu došli do konkretnih zaključaka, pošto vlasnici licence nužno trebaju veliku financijsku pomoć bez koje se festival ne može održati, a navedene institucije nemaju traženi iznos na raspolaganju.

Kao svoje argumente, organizatori Ultre su iznijeli činjenicu da festival “generira potrošnju od čak 288 milijuna kuna, budući da dovodi dnevno 35 tisuća posjetitelja, koji troše po 200 eura dnevno”. Navodni rezultat toga je da je “broj kreveta u privatnom smještaju u Splitu porastao za nevjerojatnih 422 posto, dok je broj noćenja u srpnju veći u protekle četiri godine za 250 posto”. Zauzvrat su zatražili financijsku pomoć u iznosu od “još 5, 6, 7, 10 milijuna kuna”. Ostali su sudionici ostali iznenađeni tako paušalnim iznošenjem cifre koja je navodno narasla zbog toga što su američki partneri podigli cijenu ugovora za franšizu. Taj je iznos svakako značajno veći od prošlogodišnjeg, kad je Grad Split dao organizatorima 2 milijuna kuna (400 tisuća u novcu, ostalo u komunalnim i ostalim uslugama gradskih tvrtki). Za istu je manifestaciju Turistička zajednica grada izdvojila 200 tisuća kuna, a TZ županije još 350 tisuća kuna. Ove su godine bili spremni izdvojiti isti iznos, ali organizatorima to nije dovoljno.

Ozbiljnost situacije ilustrira i činjenica da su Sasha & John Digweed najavljeni za Split putem Resistance Facebook stranice, ali sam Ultra Europe to nije potvrdio objavom na vlastitom Facebooku. Dok je samo održavanej festivala upitno, uokolo kruže i neslužbene informacije da se iduće godine Ultra Europe više neće održavati na Poljudu, nego u Barceloni. Sudeći po brojnim komentarima ove situacije na društvenim mrežama, čini se da većina Splićana i ne žali pretjerano zbog toga, već smatraju da će se buduće turističke sezone uspješno odraditi i bez ovog spektakla. Pošto situacija još nije razriješena, ostaje nam tek očekivati rasplet.