VIDEO: Richie Hawtin predstavio audiovizualni spektakl CLOSE, izgleda vanzemaljski

richie-hawtin_close_live-act_1200x630

Techno veteran i dalje probija granice iskustva elektroničke muzike.

Stari lisac Richie Hawtin nas je nedavno ugodno iznenadio setom koji je vrtio na predstavljanju nove Calvin Klein kolekcije, pošto je na njemu prilično duboko zagrabio u riznicu istinskog underground techno zvuka. Ovaj majstor i dan-danas izrazito dobro balansira između svoje ljubavi prema kvalitetnoj elektronici i financijskog aspekta svog rada. Kad smo nedavno imali priliku okusiti prve komadiće njegovog novog hibridnog live-acta “CLOSE – Spontaneity & Synchronicity“, bilo je jasno da sprema nešto zbilja iznimno. Kombinirajući spektakularnost suvremenog festivalskog hi-tech cirkusa i ogoljenu vještinu iskusnog DJ virtuoza, Hawtin je ovim projektom odlučio masama približiti nastup za pultom i dočarati im da je DJ zapravo punopravni muzičar. Njegovim riječima:

Kad bih došao iz svemira i vidio DJ-a kako vrti, pomislio bih da su DJ-i čudna podvrsta ljudi koji imaju samo glavu i torzo. Kako mogu približiti ljudima ono što radim? Kako ih mogu dovesti do toga da razumiju kako sviram svoje instrumente?

Rezultat ovog pristupa je humaniziranje izvođačkog procesa u elektroničkoj muzici, stapanje tehničkog spektakla kompjuterskih vizuala i sintetizirane muzike s interaktivnošću i zajedništvom rock nastupa. Premijera ove “predstave” odvila se na prvom danu Coachella festivala – iza Hawtina su se na velikim LED ekranima prikazivale snimke njegove akcije za pultom i mašinama, koje su vještim rukama VJ-a bile pretvarane u nadnaravne vizuale. Publika je ovim psihodeličnim iskustvom bila prebačena u alternativnu stvarnost, a pritom su imali privilegiju svjedočiti svakom detalju izvedbe. Uvjerite se:

Što god mislili o Hawtinovom novom materijalu i statusu superzvijezde, očito je da majstor koristi svoju slavu kako bi novim generacijama dokazao da se u svijetu velikih njuški elektroničke muzike ne vrti sve isključivo oko propagande društvenim mrežama i lažnih, unaprijed snimljenih DJ setova prvaka EDM scene. Nadajmo se da će tim novim klincima sinuti kako je puno zabavnije ovoliko aktivno i intenzivno izvesti nastup, nego kliknuti play i glumatati za miksetom.