Lighthouse Festival otkrio prva imena za Poreč: Jeff Mills, KiNK…

Lighthouse-Festival-2016_1_1200x630

Briljantan lineup i prekrasna lokacija, ali do ulaznice nije lako doći...

Jedno od najzanimljivijih događanja na našoj obali je Lighthouse Festival, koji moćno ulazi u svoju petu godinu. Za organizaciju je zaslužna bečka Pratersauna, a lokacija je Poreč, točnije kamp Lanterna. Istovremeno je prednost i mana ovog festivala relativno mali kapacitet od svega 3500 posjetitelja, što pruža ugodnu intimnost bez nepogoda koje donose masovna događanja, ali zato i ulaznice poprilično brzo planu. Organizatori su upravo izašli s prvom fazom imena, što će ulaznice učiniti još dragocjenijima, a samim time i težim za nabaviti.

Za početak, tu je veliki čarobnjak Jeff Mills, alkemičar techno zvuka kojeg ne treba posebno predstavljati niti onima koji ne pripadaju okvirima klupske kulture. Što se kultnih imena tiče, dolazi i detroitski veteran Gerald Donald (ex-Drexciya) sa svojim vrhunskim electro projektom Dopplereffekt, koji će zasigurno predstaviti novi materijal nastao proučavanjem kompleksnim matematičkih modela zvuka. Svakako je posebna atrakcija i bugarski virtuoz KiNK, čiji se live-act s pravom smatra jednim od najuzbudljivijih iskustava na suvremenoj plesnoj sceni.

Ljubitelji tvrdog i beskompromisnog, ali rafiniranog industrial techno zvuka ugodno će se iznenaditi što nastupa Blawan – britanski inovator plemenitog mljevenja. U istu ladicu pripada i njemački “okultni” projekt Vril, koji kombinira apstrakciju, avangardu i ezoterične atmosfere s ubojitim čekićanjem. Za one koji su skloniji “romatičnijem” minimal wave i electro zvuku, prava će poslastica biti nastup kanadske umjetnice Marie Davidson, čiji retrofuturizam i senzualnost udaraju nova pravila ovih žanrova. Ljubitelji njemačkog motorik nasljeđa 70-tih obradovat će se što nastupa i samozatajni, ali sjajni Barnt, koji taj stari zvuk kombinira s inovativnim suvremenim industrijskim ritmovima.

Nije sve samo u hladnokrvnim mašinama! Horse Meat Disco će isporučiti pravu dozu vrućeg house groovea, a nisu daleko niti Pachanga Boys, francuski veseljaci s ljubavlju prema progressive/tech zvuku i hippie estetici. Tu su i hamburški disco/house entuzijat Erobique, bečki funk/soul/breaks eklektičar Cid Rim, hip-hop eksperimentator Crack Ignaz, neo-italo tandem Discodromo, islandska groovy live atrakcija Kiasmos, deep/prog tandem Makossa & Sugar B, kao i misteriozni Skee Mask s Ilian Tape. Imamo i domaćih predstavnika, a to su: Ian F sa sjajne slovenske minimal/tech etikete Innocent Music, te Pytzek i Mislav Bobić, vlasnici etiketa Burek, Barba i Pomalo!

Možda je vrijeme da godišnji uzmete već na proljeće? Lighthouse Festival održat će se u Poreču od 24. do 28.5. – temperature će biti idealne. međutim, prva edicija ulaznica je već rasprodana, a da biste ušli u “lutriju” za drugu ediciju, morat ćete se prijaviti OVDJE. Sretno!