PREMIERE: Misteriozni entitet Tinexis poklanja moćnu progressive odiseju “Cryptogram”

Klubikon_premiere_Tinexis_Cryptogram_free_download_1200x630

Neodoljivi, pumpajući progressive house u kozmičkom aranžmanu - traku skinite besplatno!

Enigmatični projekt Tinexis sprema se ozbiljno nastupiti na progressive house sceni – zasad još nije poznato o kome se točno radi, ali je očito da su već prilično detaljno razradili svoj koncept. Poput kultnog američkog benda The Residents, imaju svog predstavnika koji s medijima komunicira umjesto njih, jer smatraju da je na ovoj sceni (i klupskoj kulturi) općenito potrebno zadržati anonimnost. Naravno, taj aspekt još dodaje na cjelokupnoj mistifikaciji projekta, što je zapravo zanimljivo jer je očito da autori s publikom žele podijeliti nešto više od same muzike.

Premda zapravo još nije sigurno radi li se o skupini umjetnika ili o jednom izvođaču, u biografiji se prema entitetu Tinexis obraća u jednini. Kako legenda kaže, Tinexis “priča sa sobom, kao što priča i s vama – “kroz medij vlastite muzike“. Što nam zapravo želi poručiti? Najbolje da prenesemo službenu izjavu:

Kao da vam netko priča na nepoznatom jeziku. Preplavljuje vas i hipotizira i to je nešto najbolje što ste iskusili. Tad ćete ga ugledati. Vidjet ćete njegov predatorski izgled, njegov osmijeh i glatke, čarobne pokrete. Tad shvaćate da vam prenosi novo znaje. Priprema vas za nešto mistično, uzbudljivo, novo i neizbježno. Što će to zapravo biti – novi bog, novi svijet ili nova era? To ostaje misterija, rješenje razbijeno u milijun sitnih dijelova i skriveno u njegovoj muzici.

Prilično ambiciozno, ali koliko ima pokrića u stvarnosti? To ćete upravo imati priliku otkriti slušajući traku “Cryptogram“, koja u sebi nosi solidnu porciju neodoljivih “kozmičkih” melodija karakterističnih za progressive zvuk, ali se ne srami niti potkovati groove s masivnim tech ritmom, pružajući intenzivnu tjelesnost muzike. Lansirajte se!

Stvar kreće s izraženim disco/tech ritmom koji definira osnovnu akciju na podiju, ali ubrzo iz pozadine počinju izvirati pulsirajući synthevi koji nose retro-futurističke vibracije. Sama atmosfera zaziva ugođaj kakav su kasnih 7o-tih i početkom 80-tih plasirali kultni francuski projekti kao grupa Space ili talijanski velikan Giorgio Moroder. Pumpajuća bas-linija i rešetavi ritmički prijelazi bacaju tijelo u pokret, da bi usred trake uletio spaced-out intermezzo koji vješto manipulira napetošću i uvodi nove sloj melodije sa zaraznim hookom, nalik na teme kakve je plasirao Jean-Michel Jarre. Slijedi novi nalet energije uz suptilno, ali sustavno dizanje tenzije dok se synth tema eterično prelijeva preko nezaustavljive lokomotive ritam-sekcije. Ima tu i duha francuskog house zvuka s kraja 90-tih, iz zlatnog radoblja Daft Punk, ali je aranžman organiziran u duhu novih progressive struja. Gladak, poletan i neodoljiv komad za umiksavanje u prime time etapi seta, ali istodobno i stvar koja nosi nešto neuhvatljivo, tražeći vas da je slušate na repeat.

Traku možete besplatno uključiti u svoju kolekciju – skinite ju OVDJE!