Zadnji trzaji: Ultra Europe na sudu s matičnom Ultrom!

Domaći promotor splitskog festivala tuži vlasnike Ultre.

Adria MM Productions, hrvatski promotor Ultra Europe festivala, na sudu je s tvrdnjom da ih je firma Worldwide Entertainment Group Inc., koja se u tužbi navodi i kao “Ultra”, isključila iz ugovora o licenci, a nakon što se cijelim trajanjem ugovora navodno lažno predstavljala kao vlasnik “Ultra Europe” oznake.

AMM, koji je bio ekskluzivni promotor Ultra Europe festivala i drugih eventova vezanih uz brend “Ultra” kao što su Ultra Beach i Destination Ultra, navodi da je već prve godine Ultra Europe festival u Splitu privukao 100,000 partijanera te da je publika proporcionalno rasla narednih godina.

AMM navodi da ih je Ultra uvjerila kako posjeduje oznaku “Ultra Europe” te da su se temeljem petogodišnjeg ugovora o licenci obvezali plaćati promocijsku naknadu za korištenje njihovih vlasničkih oznaka u Europi. U daljnjem tekstu tužbe hrvatska firma AMM navodi da je usprkos uspjehu prvog izdanja festivala 2013. godine bila u financijskom gubitku zbog potraživanja od strane Ultre, a koja su uključivala i plaćanje predujma.

“Nakon prvog izdanja Ultra Europe festivala 2013. godine, Ultra je poboljšala ugovor u svoju korist tražeći ekskluzivnu suglasnost dobavljača, luksuzne putničke aranžmane i dodatne promocijske naknade” navodi AMM, smatrajući da je Ultra time dobila veću kontrolu nad festivalom. Usprkos činjenici što je hrvatski promotor snosio svu odgovornost za održavanje festivala, njihova pozicija postajala je sve nezahvalnija i teža u okviru ugovora s Ultrom iz kojega je bilo sve teže izvući financijski zadovoljavajuću konstrukciju.

Situacija se zahuktala po završetku lanjskog izdanja festivala, kada je Ultra zatražila od firme Adria MM Productions potpisivanje novog “lihvarskog” petogodišnjeg ugovora, koji je implicirao neargumentirane i navodno još pogubnije uvjete, na što hrvatski promotor nije želio pristati, ali je bio sklon doći do alternativnog zadovoljavajućeg produljenja ugovora po obje strane.

Worldwide Entertainment Group Inc. je kategorički odbio pregovore, ukinuvši AMM-u pristup društvenim mrežama i mejlovima koje su koristili za promoviranje Ultra Europe festivala 2017. godine te mogućnost javnog obraćanja fanovima i medijima. Naravno, ukinuta su im i sva prava promoviranja splitskog Ultra Europe festivala 2017.

AMM je u međuvremenu došao do informacija da Ultra nema nikakva prava nad vlasničkim oznakama u Europi, pogotovo ne u Hrvatskoj, te je isprovocirana slijedom događaja podigla tužbu u kojoj tereti Ultru za neosnovano bogaćenje, lažno predstavljanje, raskid ugovora, prevaru i protupravnu zapreku u poslovnoj suradnji.

Otkazivanje ovogodišnje Ultre, koja bi se trebala održati od 14. do 17. srpnja, a za koju su karte puštene u prodaju još u listopadu 2016. godine, moglo bi poprilično uzdrmati kako fanove tako i lokalni biznis.

Izvor [Courthouse News Service]