Dino Dvornik dobiva svoj festival u Splitu – AJ CHA

Dino-Dvornik_1_1200x630

Inicijativa vrijedna pohvale, ali repertoar je zakinut za elektroničku fazu karijere hrvatskog kralja funka.

Jedan od najvećih domaćih autora plesne muzike Dino Dvornik napokon zasluženo dobiva svoj festival u Splitu. Ovo će se događanje odviti od 18.8. do Dinovog rođendana 20.8. – tad će nastupati Splitska Dica, pjevači koji su izvršili najveći utjecaj na hrvatskog kralja funka. Na pozornici će se naći još i Marijan Ban i Diktatori, Neno Belan i Fiumensi, Songkillers, Jinx, Funkytrain, James Brown Tribute Band i disco/funk DJ-i: DJ Bocca Sofistifunk, DJ Tabu – keep of the groove, DJ Jazzozo, DJ Shoomadisco i drugi.

Premda je izbor ovih izvođača sasvim prikladan i opravdan, pomalo je čudno što neće biti više izvođača vezanih za klupski zvuk. Dobro je poznato kako je Dino jedan od pionira elektroničke plesne glazbe na našim prostorima, a čuven je i njegov nastup na legendarnoj epizodi Latinice vezanoj za rave kulturu, gdje je prilično jasno i duhovito pojasnio tad prilično svjež fenomen među mladima:

Nije riječ samo o klupskim hitovima kao što je “Afrika” – način na koji je Dino interpretirao funk od samih je početaka bio izrazito inovativan, pa su i njegove rane stvari zasigurno izvršile velik utjecaj na nadolazeće generacije house i techno DJ-a i producenata. Zato se čini kako su selektori izvođača bili prilično konzervativni u svom odabiru – vjerojatno bi sam Dino drugačije sastavio lineup. Jasno je da treba misliti i na starije generacije, koje su na njegov zvuk odrastale još u 80-tima, ali nije u redu zaboraviti i na mlade koje su preuzeli njegovo nasljeđe i nastavili smjerom koji je on zacrtao.

Ipak, dobro je da se barem započelo, a na idućim će se izdanjima ovaj propust možda i ispraviti. Što se same inicijative tiče, Dinova je supruga Danijela izjavila za Splitski Portal:

Jako sam sretna što smo konačno uspjeli organizirati ovaj festival u Splitu, u znak sjećanja Dina Dvornika i funky glazbe. Trebalo je vremena da se neke stvari poslože u našim glavama  i da se okupi prava ekipa  kako bi ovaj festival “Aj cha” zaživio i dobio svoje ime. Želja nam je ovaj festival iz godine u godinu, proširivati i osnažiti sa nekim  poznatim i manje poznatim inozemnim imenima koji njeguju plesnu glazbu, a sve to uz sjećanje na Dina, koji nam jednostavno puno fali na hrvatskoj glazbenoj sceni. Nadam se da će Split dobiti još jedan vrijedan festival koji promovira dobru i pozitivnu energiju.

Tijekom trodnevnog festivala, pozornice će biti raspoređene diljem Splita, a glavni će se koncert održati 20.8. na Starom placu. Grad će sigurno prštati pozitivnom energijom, pa svakako preporučamo da se pojavite!

aj-cha-festival