Google umjetna inteligencija stvara mutante instrumenata sa zvukovima kakve dosad nismo čuli

NSynth_WaveNet_1200x630

Strojevi "razmišljaju" drugačije od nas, pa mogu doći i do nekih neočekivanih rezultata.

Jedna od najzanimljivijih pojava u suvremenoj tehnologiji su neuralne mreže – one su npr. sposobne prepoznati karakteristike lica, što ste sigurno primjetili koristeći društvene mreže i razne zabavne aplikacije na mobitelima. Naravno, mogućnosti njihove primjene su beskonačne, pa tako i na polju zvuka. Ovim se područjem bavi Google tim Magenta, koji upravo razvija projekt NSynth – neuralnu mrežu koja pronalazi nove načine stapanja postojećih zvukova, prenosi Wired. O čemu se zapravo radi?

NSynth_blog_figs_InterpolateZ

Neuralne su mreže sposobne velikom brzinom analizirati ogromne količine podataka, a zadatak NSynth mreže je proučiti ogromnu bazu najrazličitijih zvukova, te definirati njihova karakteristična obilježja. U ovom slučaju, radi se o preko tisuću instrumenata, a svaki predstavlja velika količina nota koje su na njemu odsvirane. Nakon analize, Nsynth najprije “rekonstruira” zvuk instrumenta koristeći tzv. WaveNet dekoder, a nakon toga je sposoban “stapati” zvuk dvaju instrumenata. Naprimjer, nakon što rekonstruira zvuk kontrabasa i zvuk flaute, NSynth je sposoban stvoriti zvuk novog instrumenta koji bi bio “nešto između” kontrabasa i flaute. Poslušajte slijedeća tri primjera.

Kao što možete primjetiti, ovdje se ne radi o instrumentu koji bi istovremeno davao zvuk kontrabasa i zvuk flaute, već o hibridnom mutantu koji se nalazi negdje na pola puta između ta dva instrumenta. Osim toga, NSynth moguće je definirati NSynth da “stvori” instrument koji bi se nalazio i bilo gdje ne liniji između dva instrumenta, tj. da bude nešto više kontrabas ili nešto više flauta. Više primjera, ali i detalja o tome kako se ovaj proces doista odvija, možete pronaći OVDJE.

Naravno, ovo nije prvi primjer takve neobične sinteze – slične su eksperimente dosad provodili mnogi majstori programiranja sintetskog zvuka. Ipak, velika brzina kojom umjetna inteligencija uspijeva analizirati i konstruirati nove zvukove mogla bi dovesti do iznenađujućih kombinacija do kojih nas možda ljudska intuicija ne bi mogla dovesti ili bi joj za to bilo potrebno previše vremena. Google Magenta tim trenutno radi na opciji s četiri instrumenta, a takva bi višestruka kombinacija mogla polučiti doista bizarne i neočekivane rezultate. S druge strane, ogromna mogućnost izbora raznih zvukova nekad može dovesti i do neodlučnosti, a samim time i do kreativne krize.

U svakom slučaju, tehnologija nezaustavljivo ide naprijed, a sigurno će se pronaći novih talenata koji će ova otkrića iskoristiti na inspirativne načine. Osim toga, na njihovoj stranici možete pronaći open source algoritme i bazu zvukova, pa se i sami baciti u daljnje razvijanje ove zanimljive platforme.