Chorbika: Dolazi sumrak DJ kulture, a mora se ponuditi neka alternativa za to

Chorbika_KC-Grad_1200x630

Šaren, duhovit i rasplesan beogradski tandem zna kako zakuhati čorbu!

Premda u ideji postoje i znatno dulje, beogradski bend, etiketa, platforma i brend Chorbika u zadnjih je godinu dana prilično aktivan. Osim što su krenuli s ozbiljnijim izbacivanjem svog materijala i mikseva, nedavno su pokrenuli i izdavačku kuću uz svoj prvi album “Ti i ja”, a usto dovode u svoj grad izuzetno zanimljive live-act izvođače elektroničke plesne muzike. Među njima su se dosad našli rumunjski jazz / house / trip-hop umjetnik Danaga, eklektični francuski techno improvizator Jacques, čuveni izraelski electro / post-punk majstori Red Axes, a u subotu 10.6. stiže i njihov disco / electro / wave kolega Autarkic. Ovaj će se događaj odviti u beogradskom klubu Drugstore, gdje se uz DJ setove spremaju i četiri live-acta, među kojima je, naravno, i Chorbika.

Tom smo prilikom odlučili pobliže upoznati ovaj živopisan projekt, koji plasira crossover elektroničke i “organske” plesne muzike, bez zamaranja žanrovskim ograničenjima – publika ih zna i po tome što se na njihovim nastupima uvijek mogu kušati raznovrsne čorbe! Čine ga Jelena Stanković i njezin partner, naš znanac Marko Milošević a.k.a. MKDSL (ako još niste, pročitajte zanimljiv intervju)! Zanimali su nas mnogobrojni aspekti njihovog djelovanja, kao i egzotika koja izbija iz njihovog stila. Riječi ne bi bile dovoljne, zato su nam snimili šareni podcast, a u nastavku saznajte kako nastaje ukusna čorba!

Odajte nam par detalja o miksu – kakvu atmosferu nosi i što sve u njemu možemo čuti? Ima li možda i nekih vaših, još neobjavljenih stvari?

Jelena: Hah. Miks je sniman kasno u noć, pored druga koji je spavao i hrkao, mada se nadam da ne nosi takvu atmosferu. Počinje pesmom Šankom, starom izvornom pesmom iz okoline Zaječara, a u izvedbi Kezz i Mkdsl-a. Njih dvoje često sarađuju, njihova stvar “Zdenka” je svečano obeležila početak rada našeg lejbla – Chorbika records. U miksu se takođe može čuti i jedna od verzija pesme “Ti i ja” sa našeg prvenca izdatog upravo za tu etiketu.

Kad smo pričali s MKDSL-om, otkrio nam je svoju ljubav prema supama i čorbama, te neke detalje o svojim avanturama na Istoku koje je ta ljubav potakla. Pošto je ona povezana i sa nastankom projekta Chorbika, odajte nam neke detalje vezane za izbor tog imena i kako to ime odražava muziku koju stvarate! Osim toga – pošto neki među nama ne znaju točnu razliku između supe i čorbe – razjasnite nam o čemu se zapravo radi i kako je ta razlika utjecala na to da se ne zovete npr. Supika?

Jelena: Tražili smo ime da odgovara nečemu što oboje volimo. Oboje volimo mnoooogo da jedemo, a najviše čorbe. Ono što čorbu odvaja od supe jeste to što je bogatija sastojcima. Naše čorbe imaju mnogoštvo različitih stvari. Od raznovrsnih muzičkih žanrova do začina u obliku naših drugara koji nam gostuju na trakama, nastupima, u organizaciji eventova.

Marko: Supa je bistra, čorba mutna, supa je retka, čorba gušća, doduše, to se na engleskom sve svodi pod pojam “soup”. To je i jedan od razloga što je Chorbika pobedila Supiku, egzotika. Čak i da napišemo “Chorbica” opet će se na engleskom čitati kao Chorbika.

Chorbika Soundcloud je otvoren prije dvije godine, ali tek ste prije godinu dana okačili prve autorske stvari. Kad je zapravo projekt nastao i kroz što je sve prošao prije nego ste bili sigurni da je materijal zaokružen? Za pjesmu “Skiti” ste izjavili da je prva oko koje ste se uspjeli dogovoriti!

Jelena: Iskreno ne znam kako se sve odvijalo. Mislim da smo zapravo prvo smislili ime bendu koji još nismo ni imali, a da smo dugo vremena nakon toga počeli da radimo. Sa nastupima je počelo tako što su nas nakon nekog aftera pozvali drugari da pravimo žurku u njihovom kafiću, Nixonu koji nam je sada dom. Ja sam puštala muziku sa kompa, Marko je svirao sint preko. I tako je počelo sa nastupima. Dva, tri meseca nakon toga pridružila nam se Golubica, devojka koja govori mnogo jezika i peva na njima. Sa njom su i nastali Skiti, ona je odabrala tekst i obojila pesmu svojim glasom. Pre toga smo radili još neke stvari, ali nismo uspeli da se složimo oko određenih delova, ono što se jednom svidelo drugom nije i na kraju je I ostalo na tome. Ko zna, možda uskoro i one izadju u nekom drugom obliku.

Estetika koju plasirate je prilično živopisna – ima tu psihodelije, etno muzike, post-punka, klupskog zvuka… Jesu li vam neki autori ili izvođači poslužili kao uzor prilikom formiranja ovog eklektičnog stila? Koje biste elemente i karakteristike izdvojili kao karakteristične upravo za Chorbiku i njezin umjetnički pečat?

Marko: Jelenica je iz Zaječara, grada gitarijade i odrasla je na svirkama, što čini odličan protiv balans mojoj elektronskoj zaleđini. Ustvari sva nova muzika koju slušam dolazi od nje, otkako sam se povukao iz didžejinga ni ne slušam druge autore do sebe. Verovatno bi mi zvuk postao još autističniji da nije nje. Ja sam njena čvrsta veza sa tehnom, ona moja sa rokom, to je neka osnova.

Jelena: Kroz Chorbiku predstavljamo muziku koju slušamo i privatno, a pošto nikako nismo ograničeni žanrom i naslušani smo stvarno svačega takav nam je i bend. Marko je oduvek bio dete elektronike, ja sam oduvek najviše bila okrenuta gitarama, sada smo čak malo i zamenili uloge, Marko je počeo da se loži na gitare u klabingu. Svakako, Chorbiku mislim da najbolje predstavlja naša prirodnost.

Pjesma “Male Pahuljice” nastala je u igri sa starim hitom Gabi Novak. Koliko su takvi editi dio vaših nastupa uživo? Improvizirate li ih na licu mjesta ili umiksavate gotove trake?

Jelena: Često su editi deo naših nastupa, sad su i moderni, čini mi se, a ima ih i baš dobrih. U većini slučaja sam ja bila DJ, ali Marko preko toga svira na raznim svojim spravicama, tako da je svaki naš nastup na neki način improvizacija. Marko ima mnogo instrumenata i stalno istražuje nove. Ja sam nedavno zamenila svoj instrument Novation Circuit-om, pa se sad zajedno trudimo da se zabavljamo više na taj način i da radimo oboje live.

Kad smo kod toga, otkrijte nam par detalja i o vašim metodama kompozicije i sviranja – kakvu opremu koristite, prakticirate li neke specifične metode kojima ostvarujete svoj zvuk, koliko je vaše muzike autorski materijal, a koliko se radi o remiksevima i editima?

Marko: Hardver je majka, no za ozbiljno produciranu traku kompjuter je neizbežan. Kompozicija se najčešće sastoji iz nekog džema na spravama i potonjem uobličavanjem toga u neku konkretnu formu unutar DAW-a (Cubase, Ableton, ređe FL Studio). Na primer, osnovicu albuma “Ti i ja” je sint ATC Xi, koji je bio kod mene na pozajmici od drugara. Nakon što sam mu našao kupca i shvatio da će biti kod mene svega još koji dan, uključio sam record i snimio jednočasovni session raznog noodlinga sa njim, a iz njega je izrastao ceo album. Trebao bi videti taj projekat, izgleda kao monstrum, pošto je svaka pesma sa albuma njegov mali deo. Ne postoji neka specifična metoda, koristim gomilu trikova koje sam pokupio kroz sve ove godine. Autorski materijal čini veliku većinu, gotovo 95% našeg rada, uvek mi je to bilo zabavnije nego da podgrevam ručak, ali treba misliti i o tome da ljudi vole ono što već znaju, te će biti i nekih remiks/edita.

Jelena: Uradili smo do sada nekoliko edita, a zapravo objavili samo ovaj od Gabi Novak. Nedavno je izašao naš prvi album “Ti i ja”, 5 traka koje predstavljaju na neki način i odnos kroz našu vezu. Verujem da ćemo se i u budućnosti više okrenuti autorskom materijalu, s obzirom da je i tu Marko koji pravi nedeljno pesme koliko i menja čarape.

Osim što se bavite kompozicijom muzike, dovodite i zanimljiva gostovanja u Beograd, kao što su Red Axes i Jacques, a sad i Autarkic. kako to da ste se odlučili i na ovu granu muzičkog “biznisa”? Koji su vam kriteriji za selekciju izvođača – radi li se o ekipi koju poznajete samo po muzici ili i osobno? Možete li otkriti neke detalje i za buduće planove na ovom polju?

Jelena: Želja za tim je počela dosta ranije, ali nam je trebalo da nakupimo dosta hrabrosti za tako nešto pošto je u Srbiji sve lutrija. Prvi buking nam je bio Danaga iz Rumunije koji je radio live. Sledeći Red Axes kao najveći zalogaj. Momke do tada nismo poznavali i nismo imali nikakvih veza sa njima i njihovom agencijom koja nikako nije bila prema nama milostiva, pogotovu što je to bilo u trenutku njihove najveće popularnosti, tako da je to bio baš hrabar potez. Sad su nam dobri drugari, imali smo baš lepe trenutke sa njima. Zajedno smo I putovali vozom na njihovu žurku gde su nas prelepo ugostili. Ove nedelje nam stiže i njihov prijatelj Nadav poznat kao Autarkic, koji će u Drugstore-u raditi live. Veoma zanimljiv producent, osim što svira na raznim sintovima i semplerima koristi tokom nastupa dosta i svoj vokal. Jako nam se sviđa njegova produkcija, trake koje radi vrte se maltene na svakoj našoj žurci. Ima vrhunski odabir pesama od kojih pravi edite, a poznat je i kao tesktopisac. Onda tu je Jacques iz Pariza koga smo doveli u aprilu. Lik koji tokom svog nastupa snima zvuke svakodnevnih predmeta i pravi od njih tehno na licu mesta. Uglavnom, dovodimo imena čiji muziku privatno slušamo i gledamo da to bude nešto inovativno i zanimljivo, prednost daljemo svakako live izvođačima. Planove za dalje ne bih da otkrivam jer ni ja nisam sigurna u njih.

Nedavno ste najavili početak rada Chorbika Records! Kakav sve zvuk namjeravate plasirati? Možete li već otkriti neke izvođače koji će se naći na vašim izdanjima? Osim toga, je li izbor izvođača “zatvoren” ili vam se ekipa može javiti s demo snimkama?

Jelena: Chorbika records smo otvorili u saradnji sa Mascom izdavačkom kućom. Oni rade distribuciju, mi smo zaduženi za kreativan deo. Izbor muzičkog sadržaja je naš. Projekat je jako svež, namera nam je bila da izbacimo prvo naš album pa onda sledeća izdanja. Nastojaćemo da lejbl bude otvoren za raznkvrstan sadržaj i da ne bude okrenut samo elektronici već i gitarskom zvuku i uopšte akustičnim delima. Otvoreni smo za demo snimke, svako ko je zainteresovan nam može slati na info@chorbika.com. Preslušaćemo sve što nam stigne. Uslov za saradnju je da nam se svidi.

Dajte nam svoju viziju beogradske scene i svog mjesta na njoj, ali i širu viziju čitave regionalne scene! Koji su prema vašem mišljenju “zapostavljeni” aduti domaćih autora i izvođača? Na čemu bi trebalo raditi da se profiliramo na zapadnom i istočnom tržištu?

Jelena: Jedan od razloga što smo se okrenuli i organizacijom eventova jeste da bi stvorli sebi priliku da radimo, posebno Marku kao Mkdsl-u. Smatram da je on umetnik koji je u svojoj branši najviše zapostavljen i od koga se klabing scena u Srbiji jako ogrešila. S druge strane, zadovoljna sam našom scenom. Ono što tražim muzički od klubova kao što su 20/44 I Drugstore uglavnom i dobijem.

Otkrijte kakvu akciju spremate za nastup s Autarkicom! Po čemu će ovaj nastup biti poseban? Osim toga, kakva je čorba ovaj put na jelovniku?

Jelena: Stvarno mislim da će biti poseban. Autarkic prvi put dolazi u Srbiju, svako ko pogleda šta on radi skontaće da takav nastup ne može često da doživi u klabingu. No, po meni je za ovaj događaj podjednako iznenađenje nastup Bojane Vunturišević za mikrofonom, Marka na sempleru i Bambija na basu. Oni će predstaviti po prvi put i specijalno za ovu priliku Bojanin album “Daljine” u nešto klupskijem maniru. Biće tu dosta i improvizacije, a svakako puno emocije. Baš su pravi bend i baš su “uigrani”. Pored njih za glavnom binom će se naći i Mangulica Fm, jako zabavan i intelligentan jedan izvođač. A tu je i Chorbika stejdž, baš onako domaća masna čorba.

Marko: Ej, 4 live acta, na glavnom floru su isključivo živi nastupi, nisam video da je to neko radio na domaćim elektronskim žurkama, a svakako ne kao glavni deo programa. Već neko vreme pričam o tome kako dolazi sumrak DJ kulture, a mora se ponuditi neka alternativa za to. Volim da kritikujem, ali moraš onda dati i svoj doprinos da bi kritika imala smisla.

Za kraj, dajte našim čitateljima recept za neku ukusnu i osvježavajuću domaću čorbu, sa sastojcima do kojih svi možemo lako doći!

Marko: Pošto sam iz 70 bloka, evo recepta za domaću kinesku supu!
1 paradajz
2 jaja
1/2 l vode
1 kocka za juhu
gustin
so, biber, perca mladog luka

Staviti vodu da provri i u nju staviti kocku. Kada se ona skuva, ubaciti iseckan paradajz i kuvati par minuta. Jaja razbiti u činiju, dodati malo vode i dobro umutiti. Sipati jaja u supu preko viljuške, ideja je da se jaja odvoje u rezance po celoj supi. Kašiku gustina umutiti u malo vode i dodati u supu da se ukuva. Posoliti i pobiberiti po ukusu, i pri serviranju posuti percima luka. Gotovo je za 15ak minuta, i jako je ukusno. Možete dodati soja sos, susamovo ulje, belog bibera i belog luka, po ukusu.

Jelena: Meni je recept za svaku dobru čorbu mnogo belog luka.

Chorbika_pool_1200x630

Da rekapituliramo! U Chorbika režiji, ove subote (10.6.) u klubu Drugstore Beograd nastupa izraelski live majstor Autarkic, a uz njega će na glavnom podiju live-actove izvesti još Mangulica FM, Bojana Bambi Marko i naravno, Chorbika, dok će se na Chorbika stejdžu odvrtiti šest DJ setova. Karata po pretprodajnoj cijeni od 500 RSD ostalo je još malo i to na lokacijama: Nixon Caffe (Mišarska 7) i NOVI ZLA SHTEK Smart & Grow Shop.

LIVE ROOM:
23:00 – 00:00h Bojana Bambi Marko LIVE
00:00 – 01:30h Mangulica FM LIVE
01:30 – 03:00h AUTARKIC LIVE
03:00 – 06:00h Mkdsl LIVE

CHORBIKA stage:
21:00 – 22:00h Años de danza y romance
22:00 – 23:00h Bikini
00:00 – 01:30h Slippery people
01:00 – 02:30h Vanja Bursać
02:30 – 04:00h brÅk
04:00 – 06:00h Rajko Ristanović (Music Reactions)

Cover photo by Ali Turunz