Peti Sound Art Inkubator u Zagrebu donosi interaktivne audiovizualne čarolije

Beat-Busters-XYZ_1200x630

Opis programa zvuči pomalo mistično - zato ga morate iskusiti uživo!

Od samih početaka, elektronička plesna muzika je pokazivala sklonost prema futurizmu i istraživanju novih umjetničkih oblika. Ipak, električna struja nam pruža i brojne druge forme izražavanja, koji nisu isključivo povezani s klupskim ritmom, ali nose brojne poveznice s našom scenom. Ove će se godine u zagrebačkom klubu Močvara održati peto izdanje programa Sound Art Inkubator, koji kombinira formu izložbe s audio-vizualnim performansima mladih i relativno neafirmiranih autora. Njihove vizije putuju nekim manje istraženim područjima suvremene tehnologije i novih medija, a pritom ukazuju na raznovrsna intenzivna iskustva što se mogu doživjeti i bez korištenja skupe opreme, te visoke produkcije.

Doduše, iz misterioznog najavnog materijala je pomalo teško dokučiti o kakvim se točno iskustvima radi. Na programu se nalaze Ana Sladetić i Jason Mulhausen, kroz čije se radove provlače “melodioznost i buka svakodnevnog života”. Zatim, svojim će se instalacijama predstaviti uvijek intrigantni kolektiv Beat Busters, ali i Tin Dožić i Hrvoje Spudić, koji se bave “svojstvima medija i intervencijama u metode snimanja i reproduciranja zvuka”. Hrvoje Pelicarić i naš znanac Marijo Franić (FM) proučavaju odnose “između fizičkog tijela, prostora, ljudske percepcije i zvuka”, a na samom otvorenju možemo očekivati avandardni koncert grupe Zbor Delayeva koju je okupio Andrija Santro – oni će uz pomoć audio efekata manipulirati “zvukom u vremenu, i vremenom u zvuku”.

Analiza-svjetla_Hrvoje-Spudic_1200x630

Svi ovi opisi djeluju prilično apstraktno i ne govore puno o samim metodama kojima autori namjeravaju postići željeni efekt. Naravno, svjesni smo da je ovdje riječ o umjetničkom programu, a ne o cirkusu, ali u želji da skinemo barem dio ovog vela mistike s njihovih projekata, kontaktirali smo Marija Franića i postavili mu nekoliko pitanja.

Službena najava je prilično “arty”, apstraktna i konceptualna, ali ne govori puno o konkretnim detaljima. Otkrij nam par tehničkih pojedinosti o tome što nas očekuje na Sound Art Inkubatoru! Kakve zabavne stvari tamo mogu doživjeti i posjetitelji koji nisu toliko povezani sa samom umjetničkom scenom, nego jednostavno dolaze iskusiti neke uzbudljive audio-vizualne novotarije iz svijeta elektronike?

Tako je, najava ne govori puno o pojedinostima, jer su organizatori sigurno htjeli prepustiti posjetiteljima da mašta malo odradi svoje. Mogu reći da je glazba u žanrovima koji su regularni doživjela svoj – ne bih rekao vrhunac – nego je izgubila na strukturi koda, tako da je bilo pitanje vremena kad će izbiti scena koja nosi fuziju glazbe i nekog dodatnog sadržaja. Upravo to će se prikazati na izložbi!

Opiši nam pobliže svoj vlastiti projekt. Kako si došao na ideju, od čega si ga sastavio, kako funkcionira i kakva bi mogla biti njegova primjena u tzv. svakodnevnom životu?

Projekt je kombinacija između pokreta ljudskog uma i glazbe koju vadimo iz njegove okoline, te pružamo interakciju, u biti slušamo sami sebe – što baš i ne činimo prečesto. To je jedino što mogu reći o projektu.

Ako gledamo dugoročno, koja bi trebala biti uloga platforme Sound Art Inkubator? Misliš li da bi s vremenom mogao narasti broj izvođača i umjetnika koji bi se mogli baviti ovakvim inovacijama, ali i publike koju bi to interesiralo? Hibridne umjetničke forme u svijetu su se uspjele približiti mnogim ljudima putem alternativnih festivala kao što je Burning Man, postoji li takav potencijal i kod nas?

Uloga Sound Art Inkubatora je spajanje ljudi kroz iskustvo i interakciju, približavanje i stvaranje nekih novih ideja i sigurno da je bitno da se dogodi neka nova scena, jer publike ima, a ovo je poprilično novo i ima potencijala da postane i nešto više. Glazbena strana samog Zagreba odlična tako da mislim da se može desiti samo nešto dobro. Mislim da zasad još nema potencijala koji bi se mogao mjeriti s Burning Manom, ali tko zna… 2017 je tek! 

Jeste li povezani s još nekim srodnim organizacijama u regiji – ako još niste, planirate li se povezati?

Nisam. Jednom sam u Hub365 bio na Hackatonu koji je malo drugačijeg karaktera, više oko industrije. Ovo više umjetničkog karaktera i naravno – bilo bi super povezati se i proširiti mogućnosti!

Hrvoje-Spudić_Analiza-svjetla

Ekipa očito ne želi unaprijed pretjerano zalaziti u detalje oko svog rada – kako biste to otkrili i iskusili, morat ćete se pojaviti na licu mjesta! Otvorenje petog izdanja programa Sound Art Inkubator održat će se 12.6. u Velikoj i Maloj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu – program počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan. Ukoliko propustite samo otvorenje, izložba će biti otvorena još 13. i 14.6. od 17 do 20 sati, a ulaz će ostati besplatan. Vidimo se!

Ana-Sladetić_Soundscapes-Impulses