PREMIERE: Words of Niō definirao pojam progressive zvuka na “Silhouette XXII”

Words-of-Niō_1_1200x630

Gotička romansa prepletena kompleksnim, melankoličnim synth temama i pogonjena intrigantnim ritmičkim sekvencama.

Španjolska etiketa WOOD ima izrazito specifičan, rafiniran ukus u odabiru muzike koju plasira. Radi se o novim strujama deep i progressive zvuka, ali stil njihovih izdanja uvijek nosi ozbiljne, tamnije note i sofisticiran pristup kompoziciji. Od tog principa ne odskače niti nadolazeći EP “Silhouette” koji potpisuje mistični producent iz SAD-a, a s adresom na Ibizi, koji se odazva na ime Words of Niō.

Premda za sobom ima dva desetljeća autorskog rada i česte nastupe po domovini i Meksiku, novi je pseudonim uzeo tek prilikom doseljenja na Bijeli Otok. Unatoč brojnim setovima u klubovima kao što su Sankeys, Blue Marlin ili Eden, nije kompromitirao svoju umjetničku viziju prilagođavanjem standardnom komercijalnom stilu Ibize. Njegova muzika istražuje melankolične zvučne krajolike, a tu je tendenciju razvio slušajući svoje rane uzore, među kojima su Joy Division, Depeche Mode, The Cure i Pink Floyd. Naravno, ta je melankolija u ovom slučaju potkovana intrigantnim i uzbudljivim klupskim motivima – prvi su mu elektronički uzori bili Underworld, a kao svoju novu inspiraciju na tom području navodi Recondite i Mind Against. Premda se u njegovom radu načelno mogu naslutiti utjecaji ovih projekata, sam je rezultat prilično specifičan i osoban – kako na umjetničkom i estetskom, tako i na tehničkom polju izvedbe.

Na ovom se EP-u mogu naći tri autorske trake i dva remiksa koji potpisuju Erly Tepshi i Erlin James. Danas imamo zadovoljstvo predstaviti autorsku “Silhouette XXII”, koja vrlo jasno prikazuje viziju muzike čija je uloga prenijeti sadržaj osjetno dublji od uobičajenog klupskog materijala. Uronite!

Uvod u traku je zacrtan oštrim suhim kickom i emotivnom uvertirom na klaviru, a s prvim uletima deep i progressive elemenata, traka dobiva vozni groove. Bogatstvo pozadinskih elemenata pruža psihodelično iskustvo, a sofisticiran house ritam pruža čvrstu kičmu lirskim elementima koji su preko njega presvučeni. Čitavo se vrijeme u aranžmanu prepliću melodijski motivi i šuštavi efekti, pažljiv zaplićući tematiku pjesme, a negdje prije same polovice izranja čitava progressive mašinerija, dok ritam dobija na kompleksnosti. Ova stvar pruža utisak raznovrsnih misli koje kovitlaju umom, ali sve nose zajednički predznak. Radi se o romantičnoj traci s vješto “ispjevanim” tokom melankolije i nostalgije, a očito je i da autor sjajno vlada samom muzičkom vještinom. Složene melodije naoko lete zvučnim prostorom, ali su povezane zajedničkom harmonijom i zalaze duboko u detalje priče. Usto, očito je i da Words of Niō prilično ozbiljno uzima pojam “progressive”, pošto se ovdje ne radi samo o estetskom označavanju žanra, već je elektronika doista napredna. Izvrstan komad za otimanje pažnje ekipe na podiju nakon neke silovitije i bazičnije trake.

Čitav je EP obilježen svojevrsnom gotičkom atmosferom – već uvodna “Musica Universalis” pruža romantičan klavirski intro u izdanje, a “Hangsa” je oslikana ozbiljnom, poetskom deep estetikom. Remiks te trake je riješio Erly Tepshi – njegov pristup je nešto tvrđi uz deep techno elemente, a u drugom dijelu prilično inventivno ogoljuje kompoziciju na njene sastavne dijelove. Na kraju, Erlin James je svoju viziju “Silhouette XXII” nešto pojednostavio, te ubrizgao deep techno estetiku, ali tamna romatika i dalje nosi vodeće mjesto.

EP “Silhouette” izlazi 19.6. na etiketi WOOD – tad ćete ga moći nabaviti ekskluzivno na Beatportu, a od 17.7. i na ostalim digitalnim policama.