Brod svjetionik iz 1939. zamaskiran i pretvoren u klub

Razzle_Lyon_1200x630

U Lyonu ga nisu htjeli jer su "prezasićeni kulturnim lokacijama".

Francuska ekipa koja drži čuvene brodske klubove I-Boat u Bordeauxu i Batofar u Parizu nedavno se odlučila na još jedan zanimljiv poslovno-kulturni potez. I u ovom je slučaju riječ bila o brodu prenamijenjenom za klupsku zabavu – ime mu je Razzle, a s akcijom je trebao započeti početkom ove godine u Lyonu. Brod datira iz 1939. godine, a za renovaciju je u njega ulupano 1,700,000€. Međutim, gradske su vlasti imale problem s time i to – pazite sad – zbog “prezasićenja kulturnim lokacijama u gradu“. Karijere 30 zaposlenika visile su u zraku, ali je zato početkom godine pokrenuta peticija.

Premda je skupljeno preko 10,000 potpisa, vlasnici su se ipak odlučili promijeniti strategiju (preciznije: lokaciju). Razzle će klaberima otvoriti svoja vrata 30.6. i to u Marseillesu! Radno će mu vrijeme biti od četvrtka do nedjelje, a ukupno može primiti 320 posjetitelja. Za party otvorenja planira se trodnevno slavlje, a za tu će priliku biti otvorena i terasa, koja će ugostiti još stotinjak plesača. Što se line-upa tiče, zasad su potvrđeni Low Jack, Simo Cell i Nicolas Lutz.

Pretpostavljamo da je i vas ugodno iznenadio zanimljiv način kojim je brod obojen. Radi se o maskirnoj kamuflaži koja se koristila za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, a po njoj je ovaj ploveći klub i dobio svoje ime. Taj se način bojanja naziva razzle dazzle, a služio je zavaravanju protivničkih izvidnika prilikom procjene veličine i udaljenosti broda. U elektroničkoj se muzici već dogodila jedna referenca na ovu temu – radi se o “Dazzle Ships“, albumu engleskog synth benda OMD iz 1983. godine, čiji je omot inspiriran slikom “Dazzle-ships in Drydock at Liverpool” engleskog umjetnika Edwarda Wadswortha. Premda im ovaj album nije bio komercijalno uspješan zbog eksperimentalnijeg pristupa, iz istog je razloga bio izrazito utjecajan među pionirima techno zvuka, koji su ga rado semplirali.

Razzle_Lyon_1 Razzle_Lyon_2 Razzle_Lyon_3 Razzle_Lyon_4