PREMIERE: DJ Veco za aftere sprema suptilni house “Sutradan”

DJ-Veco_Vedritunes_1_1200x630

Intimni razgovor na ljetnoj terasi uz minimalistički elektronički funk.

Pred nešto više od godinu dana, upoznali smo elektroničkog umjetnika iz Metkovića koji u svojim kompozicijama koristi ponešto nekonvencionalan pristup klupskom zvuku. Njegovo je ime Vedran Crnčević a.k.a. Vedritunes, a za ovo je izdanje uzeo novi alias. Kako sam kaže, Veco mu je nadimak, a u DJ ulozi  se nalazi “još od 5. razreda osnovne na dječijim matinejama nedjeljom popodne u diskoteci“. Više o njemu možete saznati u zanimljivom i detaljnom intervjuu, a zasad, spomenimo samo da njegov stil odražava izrazito specifičnu, osobnu viziju deep zvuka. Tome možemo svjedočiti i na nadolazećem izdanju za njegovu etiketu Delta Swamp Music, na kojem će se naći dvije ogoljele i sirove, ali fino izbalansirane house trake izraženog karaktera.

Danas imamo zadovoljstvo predstaviti stvar “Sutradan”, koja svakako vuče korijene iz house zvuka, premda bi bilo pomalo nezahvalno žanrovski ju ograničiti. Osim toga, kroz nju se provlači jedna zanimljiva priča koja čeka da u nju uronite:

Stvar započinje uz meki kick i stereo pulsiranje syntha, dok se u pozadini nazire zvuk koji podsjeća na glasanje galebova na obali. Ubrzo zatim kreće narativni vokal u klasičnom house stilu. Radi se o dijalogu s djevojkom, vjerojatno u ranim jutarnjim satima. Suptilna igra bas linije i ritma, kao i sunčani zvuk minimalističkog synth loopa ukazuju upravo na zoru nekog aftera ili eventualnu matineju u beach baru. Umjesto kompleksnih aranžmana, tenzija se podiže kroz razvoj priče – neprestano partijanje se referencira kroz refren “I don’t wanna lose my mind”, a namjera u iskrenim  izjavama “Is there any way I can reach you tomorrow” i “I just wanna walk and talk to you”. Uz jednostavnost strukture, traka je živi primjer krilatice manje je više. Tu je i zanimljiv, rasjeckani vokalni loop koji u etapama podiže razinu funka. Sjajan komad za aftere, posebno ako je razglas dovoljno razgovjetan – mnogi su se našli u stituaciji koju opisuje ova stvar, a nekad je potrebno da muzika progovori umjesto vas.

Druga stvar “Odo'” ima nešto ubrzaniji ritam, uz minimal perkusije i dub techno padove. Stvar nosi vozni, ali i dalje suptilni 4×4 kick, kombiniran s muklom bas-linijom koja s razvojem trake dobiva na intenzitetu. Još jedan komad za rana sunčana jutra i logičan nastavak prethodne teme – ovaj put ne možemo očekivati pomoć naratora, potez je na vama!

EP “Sutradan / Odo'” izlazi 18.7. na etiketi Delta Swamp Music – u međuvremenu, provjerite njihova dosadašnja izdanja.