VIDEO: Roland izbacio moćni analogni synth SE-02

Roland-Boutique_SE-02_1200x630

Roland se opametio i odustao od replika, te posvetio onom što tržište doista zahtjeva.

Firma Studio Electronics ima dugu povijest kreacije vrhunskih analognih syntheva “prepoznatljivog američkog zvuka” – njihovi su čuveni modeli Omega 8, Boomstar i Tonestar. Ovaj su se put udružili s elektroničkim divom znanim kao Roland, kako bi isporučili novi, analogyni synth modul za njihovu Boutique seriju. Dosadašnja Boutique izdanja obuhvaćaju “mini” replike nekih popularnih syntheva, kao što su JX3P, Juno 106 ili Jupiter 8. Međutim, oni su digitalne replike nastale korištenjem tzv. ACB (analogue circuit behavior) tehnologije, baš kao i izrazito popularna TR-8 ritam mašina, koja u sebi sadrži zvukove popularne 808-ice i 909-tke. Nedavno je Roland izbacio i ACB replike 909-tke i 303-jke koje i izgledom oponašaju izvornike, ali tržište je zahtjevalo nove, inovativne proizvode, koji su pritom doista analogni.

Novi Boutique synth zove se SE-02, te navodno ne kopira neki od ranijih popularnih modela, a u sebi sadrži ključne značajke vintage syntheva, ali i raznovrsna poboljšanja vezana za zvuk i workflow. Tako ćete u njemu naći sekvencer s mogućnošću spremanja patterna, ali – što je još bitnije – moći ćete spremati i patcheve, a to je izuzetna prednost u odnosu na drevne syntheve sa čijeg ste sučelja morali zapisivati položaje potenciometara da biste sačuvali zvuk (koji je uglavnom bilo nemoguće u potpunosti reproducirati prilikom idućeg paljenja mašine).

Roland je bacio ideju za izgradnju klasičnog syntha s tri oscilatora, a Studio Electronics su dobili zadaću osmisliti obilježja koja će mu pružati dinamiku. Čini se da im je ideja bila tržišno pobijediti Moogov novi i povoljni model Mother 32 koji sadrži samo jedan (ali prilično moćan) oscilator. Na prvo slušanje, zvuk se doima kao križanac kremastog i zaobljenog Moog Mother zvuka s abrazivnim režanjem čuvenog Korg MS20 modela, a pritom zadržava ono najbolje od oba, uz sjajan filter. Doduše, zasad su dostupni samo službeni videi, a tko zna kakve su čarolije izveli prilikom masteringa zvuka prije nego su ga pustili u javnost.

Što se zanimljivih opcija tiče, na raspolaganju su feedback i cross-modulation, a unatoč tome što sekvencer nosi samo 16 stepova, tvrde da su mu “povećali funkcionalnost”. Svaka sekvenca pamti karakteristike kao što su glide i gate time, memorija sadrži 128 patterna, a njih je moguće povezati u 16 pjesama. Niske frekvencije su moćne i masne, a čini se da spektar zvuka pokriva apsolutno sve vaše potrebe, bez obzira ganjate li prljavštinu stare škole ili suvremeni ispeglani zvuk. Tu su i CV/gate izlazi i ulazi za intergraciju s vintage mašinama ili modularnim Eurorack sistemom. Osim toga, synth je relativno malih dimenzija i kompaktan, a djeluje kao da je izgrađen prilično robusno. U nastavku, provjerite o čemu se radi kroz dva zanimljiva videa – prvi daje neke detalje o nastanku syntha, dok u drugom možete uživati u njegovim zvučnim karakteristikama. Tehničke karakteristike provjerite OVDJE. Cijena zasad nije poznata, ali je vjerojatno da će napadati Mother 32, koji kotira oko 600€.