Jean-Michel Jarre dobio Stephen Hawking odlikovanje za životni rad

Odlikovanje se uručuje za neverovatne doprinose na polju naučne komunikacije.

Francuski kompozitor elektronske muzike, Žan Mišel Žar primio je odlikovanje za Nauku i Komunikacije koju uručuje Stephen Hawking kao nagradu za svoj dopirnos muzici i umetnosti. Ceremonija uručenja nagrade je održana u utorak, 20. juna na Starmus festivalu u Trondhajmu, naučnoj prestonici Norveške. Pored Žara, u ostalim kategorijama medalje su dobili Dr. Neil deGrasse Tyson, za naučno pisanje i TV serija “The Big Bang Theory”, za film i zabavu.

Žan Mišel Žar jedan je od pionira svetske scene elektronske muzike. Njegova muzika je oduvek imala vezu sa svemirom, te je album Renderz-Vous trebao da postane prvo delo u čijem će se repertoaru naći muzika snimljena u svemiru. Nažalost, usled eksplozije nastale na svemirskom šatlu Challenger, astronaut Ron McNair nije uspeo da odsvira svoju deonicu na saksofonu. Album je objavljen 28. januara 1986. u čast preminule posade, nakon čega su NASA i Žan Mišel Žar priredili komemorativni koncert kome je prisustvovalo milion i trista hiljada (1.3 milion) ljudi prisustvovalo u Hjustonu iste godine.

“Izuzetna mi je čast što sam zbog svoje muzike izabran Stephen Hawking odlikovanje za Nauku i Komunikacije od strane profesora Hawkinga i Starmus odbora. Od kada sam komponovao Oxygen pre 40 godina kao manifesto promene klime i kao upozorenje na budućnost naše planete, moju muziku su povezivali sa svemirom, vremenom i naukom – mojom inspiracijom. Ponosan sam, te ponizan zato što sam dobio ovo odlikovanje kao priznanje za moj rad,” rekao je Žar.

Prethodna olikovanja za Nauku i Komunikacije dobili su poznati kompozitor filmske muzike Hans Zimmer, naučni pisac Jim Al-Khallili, dok se među sudijama odgovornim za odabir ovogodišnjih pobednika nalaze Brian May, Peter Gabriel, Richard Dawkins i Stephen Haking lično. Simbolična nagrada za izuzetan doprinos naučnoj edukaciji, muzici, umetnosti i filmu iznosi specijalni sat Omega Speedster od 18-karatnog zlata.