PREMIERE: Closed I & Distant u kompleksnoj i melodičnoj techno kompoziciji “Luridae”

Klubikon_premiere_Closed_I_&_Distant_Luridae_1200x630

Klupska muzika kao umjetnost.

Već smo se imali zadovoljstvo suresti s radom argentinskog tandema Closed I & Distant, točnije s remiksom njihove trake “Distorted” koju potpisuje Satom. U njihovom se radu osjeća značajan utjecaj melodičnih techno majstora kao što su Tale Of Us i Mind Against, ali i acid zvuka. Rezultat njihove simbioze su baršunaste i blago melankolične klupske trake koje su podjednako nošene britkim elektroničkim sekvencama, koliko i emotivnim kompozicijama. Upravo se spremaju izbaciti novi EP “Insect” na sjajnoj španjolskoj etiketi iLogic, a na njemu će se uz dvije autorske stvari naći i tri remiksa koje potpisuju Aree, te naši znanci Di RugerioWords of Niō.

Ovo je izdanje u cijelosti obilježeno harmoničnim techno trakama koje pletu intrigantne priče, a među njima nam je za uho posebno zapela “Luridae”, koja otvara EP. Njeno ime označava nešto jezovito, obojeno bizarnim bojama – obzirom na ime izdanja, očito je da se radi o nekoj porodici kukaca. Međutim, ako zanemarimo onu primalnu odbojnost prma ovim bićima, počinje se nazirati njihova specifična ljepota, a čini se da je upravo ona tema ove trake. Doduše, ne treba zanemariti niti blagu otrovnu notu koja se kroz nju provlači…

Uz čvrsti kick i lebdeće činele traka zacrtava prilično ozbiljnu ritmičku dionicu. Preko nje se najprije prevlače senzualni svileni padovi, a zatim prednost preuzima neočekivani izboj tvrdog groovea. Mehanika kojom su Closed I & Distant izgradili traku doista je insektoidna – tu su precizni i oštri pokreti koji asociraju na sličnost ovih organizama sa strojevima, ali bogate lebdeće harmonije također ukazuju i na poetske čari koje nose barem neki među njima. Dinamika trake je izvedena kroz sedam etapa, a svaka od njih nosi svoj dio priče ispričane intrigantnim melodijskim dionicama. Očito je da se ovdje radi o producentima koji na svoj rad gledaju ozbiljno kako s umjetničke, tako i sa zanatske strane. Premda je traka plesna, kompleksnost kompozicije bi se mogla usporediti s klasičnom muzikom, a i aranžmani pružaju tu specifičnu notu melankolije. Idealan komad za drugi dio seta, gdje će kombinacija jakih ritmova i prozračnih intermezza pružiti novu dozu energije na podiju, kao i potrebnu dramatičnost.

Druga autorska traka “Aedes” također odaje filigransku preciznost skladbe, a referira se na vrstu komarca. Premda su vam se ova nesnosna bića sigurno napila krvi, ovdje imate priliku iskusiti njihovu drugu stranu, ljepotu njihove konstrukcije u rukama Prirode. Di Rugerio je u svojoj viziji “Luridae” poseban naglasakl stavio na progressive elemente i vozni groove, dok je “Aedes” zaslužila dva remiksa. Talijan Aree je odlučio naglasiti njene tamnije komponente uz deep techno estetiku, dok je Words of Niō sazdao sporogoreći komad potkovan tvrdim ritmom koji gotovo vuče na industrial – ipak, stvar je prije svega zadržala senzualnost, dok je aranžman epski.

Closed I & Distant su ovdje potvrdili svoju autorsku viziju, a pritom su dokazali moć kompozicije i produkcije – za njih ćemo sigurno još imati prilike čuti! EP “Insect” izlazi 10.7. na iLogic Label, a moći će se nabaviti na svim boljim digitalnim policama.