Eric Volta: Volim malo ludila

Eric Volta

Mladi britanac razmišlja van kutije i muzikom prodire u čovekov um.

Kosmička, psihodelična i izvanredna, muzika Erica Volte je vanserijska, kao i čovek iza nje. Tvorac trake “Love Your Illusion”, jednog od najvećih hitova 2013. godine, iza sebe ima jedinstvenu priču iza koje se krije dugogodišnji rad koji ga je dovelo do sadašnjeg trenutka u kome se nalazi. Ovaj mladi britanac poznat je po svom razmišljanju “van kutije” i predstavljanju najinteresantnijih inovacija na polju muzičke produkcije. Iako je odrastao u Londonu, prvih 20 godina svog života proveo je istraživajući lepote Evrope i Azije gde je kroz odrastanje imao prilike da se upozna sa različitim kulturama čije su mu čari pomogle da razvije bogat umetnički stil i muzičku znatiželju za novim stvarima. Njegova specijalnost je prodiranje u čovekov um, dok su svest i podsvest omiljene teme njegove muzike.

Kako je nastao “Love Your Illusion”, jedan od najvećih hitova 2013. godine?

Naslov je nastao pre Božića kada sam pričao sa jednim likom u obližnjem studiju. Živeo je u velikoj zabludi i nakon jednog podužeg razgovora izleteo je iz studija, nakon čega sam pomislio: “Baš voliš da živiš u iluziji”. Kasnije te nedelja sam zavšrio sa kompozicijom trake i tako je nastalo ime.

Kako bi opisao svoju muziku?

Ne opisujem svoju muziku. Muziku je bolje slušati nego pričati o njoj.

Dosta tvoje muzike zvuči depresivno i melanholično, ali u isto vreme jako i osvežavajuće. Ranije si pričao o moći koju beda ima na umetnika i kako mu može pomoći u stvaranju. Da li misliš da su tuga i patnja neophodne stavke kako bi se jedan umetnik potpuno izrazio po pitanju emocija ili se iskrenost tog tipa može postići i na drugačiji način?

Predpostavljam da muzika leči rane života. Posebno sa kreativne tačke gledišta. Rekao sam mnogo puta da ne znam da li bih bio živ da nije bilo mog intimnog odnosa sa muzikom.

Pročitali smo da pišeš svoj prvi strip. O čemu se radi? Ko su tvoji omiljeni pisci stripova i zašto?

U pitanju je tragična ljubavna priča koja uključuje putovanje kroz vreme. Volim radove Frenka Millera, Neila Gaimana i Alana Moora – ova tri pisca su stvorili moje omiljene stripove jer dotiču pojmove naučne fantastike, mistike i mašte dok pričaju o dualitetu unutar činjenica koje su realne i uverljive.

Pre tri godine si uradio remix za “Girar O Mundo”, klasičnu kompoziciju isproduciranu na moderan način. Danas, dosta producenata sa vrha scene počelo je da radi albume koji se baziraju na ambijentalnoj, leftfield i klasičnoj muzici. Da li misliš da je ovo određeni trend koji su ljudi počeli da prate ili je jednostavno naredni korak u evoluciji jednog umetnika?

Ne znam zašto to producenti rade. Ne zanima me. Samo se nadam da to rade jer to vole. Znaš, nismo svi odrasli na hausu i tehnu. Neki od nas su počeli slušajući muziku Stockhausena, Briana Ena i Aphex Twina. Šta god da radite i zašto – budite iskreni pre tome. Radite to jer u tome uživate.

Pomenuo si u nekoliko navrata da si roker u srcu. Šta misliš o novom talasu elektronske muzike kao što su Red Axes, Moscoman i brojni ostali? Da li misliš da su bendovi sledeća velika stvar u ciklusu elektronske muzike kada su u pitanju nastupi uživo?

Zar Kraftwerk nije bend? Najveća stvar u elektronskoj muzici orginalno i jeste bio bend, još od 1970. Da li mislim da se bendovi vraćaju? Iskreno se nadam.

Nastupićeš u beogradskom KPTMu u utorak, 4. jula. Jesu li te obavestili o ludnici koja te očekuje kada budeš pustio “Love Your Illusion”? Jesi li spreman?

Volim malo ludila. Radujem se nastupu u KPTMu.

Eric_Volta_1

Eric Volta će nastupiti u utorak, 4. jula u beogradskom klubu KPTM na dnevnoj žurci koju organizuje kolektiv Ühooda. Pored njega će nastupiti i Artem Fedula, Teo Trunk, TKNO i Dimitri Poreshin, sa startom u 17h.

U nastavku pogledajte par Voltinih trikova koje koristi u studiju sa Think FWD masterclassa nastalog u saradnji sa Beam klubom u Bangkoku.