Hector Romero: Volim kad ekipa na putu doma pjevuši pjesme koje sam vrtio

Hector-Romero_1_1200x630

Skroman ali uspješan umjetnik koji zrači izvornim duhom klupske kulture.

Legenda house zvuka Hector Romero počeo je aktivno miksati još na samom početku 80-tih, kad je u Bronxu zaradio nadimak DJ Baby Hec. Vrlo brzo je zaradio gaže u priznatim klubovima kao što su Save The Robots, Palladium, The Roxy i Red Zone, gdje je napokon zadobio pažnju Davida Moralesa i postao njegov opening DJ.

Sredinom 90-tih, počeo je surađivati s Moralesom u kultnoj izdavačkoj kući Def Mix kao glavni A&R agent, a ostalo je povijest. Uz ovu su etiketu vezana imena kao Frankie Knuckles, Satoshi Tomiie i drugi velikani iz zlatnog doba house zvuka, a i dan-danas se smatra jednim od vodećih klupskih kolektiva. Istovremeno, Romero je nastavio plasirati svoje vrhunske setove, tek se rijetko okušavajući u produkciji i remiksiranju. Samim time, definitivno pripada klasičnoj definiciji DJ-a!

Uz svo to bogato iskustvo koje se proteže preko tri desetljeća, te brojne nastupe na najprestižnijim lokacijama diljem svijeta, Hector Romero je i dalje ostao skromni, samozatajni majstor velikog srca s neograničenom ljubavlju prema house zvuku i klupskoj kulturi. Uskoro ćemo ga imati priliku slušati na boat partyju u okviru SUNcéBeat festivala, pa smo tom prilikom porazgovarali kako bismo saznali što više o ovom intrigantnom umjetniku DJ pulta i podijelili s vama neke zanimljive anegdote iz njegove karijere.

Naprije stisnite play i bacite uho na snimku njegovog nedavnog seta u poznatom rimskom klubu Room 26 koju nam je ekskluzivno prepustio, a zatim se bacite na čitanje!

Započnimo s izvorima, da stavimo stvari u perspektivu! Korijeni ti sežu skroz do originalne hip-hop scene. Što te točno navelo da se prihvatiš magije gramofona, a ne recimo, sviranja u bendu ili produkcije?

Mjesto gdje sam rođen i odrastao je Boogie Down Bronx, The Bronx, NY, ujedno i mjesto rođenja hip-hop muzike. Započeo sam s DJ-anjem 83-će, a hip-hop je bio dio te kulture. Tad si bio ili DJ ili breakdancer ili diler droge – osim ako se nisi bavio sportom! Na početku sam jedino želio usavršiti svoju vještinu, pa sam brzo shvatio da ništa drugonije bitno, ponekad čak niti školske obaveze. U meni je gorjela istinska strast prema muzici i znao sam da sam u njoj pronašao svoj put. Još od 83-će nikad nisam sišao s tog puta, a danas muziku volim više nego ikad.

Pruži nam neke detalje o atmosferi koja je vladala Bronxom u tim pionirskim danima. Što su ovaj novi zvuk i kultura značili klincima, posebno u usporedbi s funk/soul i disco zvukom 70-tih?

Ulice Bronxa su bila sirove, grube i pune stava. Tamošnji su producenti i DJ-i kultivirali zvuk koji je odražavao te ulice. Zajedno sa zvukom, pronašli smo i naš specifičan način odijevanja. Nosile su se Lee traperice, Kangol kape, BVG i Adidas majice bez rukava. Sve je to zabilježeno u povijesti mode. Preporučam dokumentarac vezan za hip-hop modu da dobijete viziju toga svega:

Iz današnje se perspektive čini kao da su rane forme hip-hop, electro i house žanrova dijelile prilično sličan zvuk. Kako to da si se tad prebacio na novi zvuk Chicaga? Koje su ga karakteristike činile toliko svježim? Osim toga, kakvu je to inovaciju donijelo u tvom načinu miksanja?

Oko 87-e godine sam se uključio u lokalnu vinilnu bazu VIP Record Pool čiji je vlasnik bio Al Pizarro, a ta je baza dobivala chicago house promo ploče čiji je zvuk brzo osvojio moju pažnju. Bio je drugačiji i zvučao je svježe. Moj je ukus vezan za muzičke stilove sazrijevao, premda sam u to vrijeme vrtio zvuk zvan freestyle music (Cover Girls, TKS, Coro), koji je u New Yorku bio izuzetno popularan. Tad se moja rezidencija u klubu La Mirage sastojala 50% od freestyle muike, a 50% je bio house i moja je publika obožavala tu selekciju. Kroz godinu-dvije, to se okrenulo 100% na house, a ostalo je povijest.

S početkom 90-tih, house je ponovno rođen u novom formatu koji je bio više groovy od njegovih mehaničkih electro korijena. Kako si doživio ovu transformaciju? Je li taj novi zvuk donio i neke promjene u samoj prirodi house kulture?

Ah, da! 90-te su bile zlatno doba house muzike, a za razliku od disco eksplozije, ovaj put sam stvarno bio tamo i proživio svaki trenutak u New Yorku. Producenti kao Masters At Work, David Morales, Roger S, Eric Morillo imaju latino korijene, pa istinski osjećam da je to razlog što je house postao više groovy. Nama je u krvi da mičemo bokovima i dodajemo ritam svojoj muzici! LOL!!! Tom popisu pripada i Todd The God, a on je počasni latino!

Ako uzmemo u obzir da su ključni stilovi američkog housea stigli iz Chicaga i New Yorka, kako bi opisao njihove ključne razlike? Na koji su način karakteristike ovih gradova utjecale na njihov klupski zvuk?

Dobro pitanje. Svaki je od tih gradova puno pridonio house muzici, pa mi je teško reći koja bi bila ključna razlika. Ekipa kao Steve Hurley, Maurice Joshua, Master C&J, Fast Eddie i Larry Heard su producirali fantastičan house. To stoji i za njujoršku ekipu iz gornjeg odgovora.

Reci nam nešto o svojim ranim danima na Def Mix etiketi. Kako si postao član obitelji i kakav je to utjecaj imalo na tvoju daljnju karijeru?

Pridružio sam se Def Mixu 95-te godine. Upravo prije toga sam radio u klasičnoj house etiketi Emotive Records i aktivno vrtio na njujorškoj sceni. Oko 91-e me lokalni promotor pozvao da otvaram za Davida Moralesa, što se dogodilo u legendarnom njujorškom klubu Red Zone. Bio sam jako nervozan te noći, ali se Davidu srećom jako svidjelo kako sam vrtio, a što je još bitnije, cijenio je moj stav i skromnost. Od te noći nadalje, otvarao sam gotovo na svakoj večeri u New Yorku gdje je on svirao. 95-e se Emotive Records zatvorila, pa me David pozvao da se pridružim u misiji otvaranja nove etikete. Ali! Morao sam proći razgovor s njegovom partnericom i kumom plesne muzike Judy Weinstein! Za taj razgovor sume pozvali u Quad Studio. Sjeo sam na kauč od crne kože i započeo ćaskati s njima dok su oni pušili joint. Judy mi je ponudila dim, a ja sam se pitao: “Je li ovo test?” Želi li ona da uzmem dim kako bi provjerila da li se drogiram ili jednostavno želi da uđem u vajb s njima? S poštovanjem sam odbio dim i nitko se nije uvrijedio. Ufffffffff! I evo me – 25 godina kasnije. Praktički sam odrastao uz Def Mix i doživio brojne promjene. Blagoslovljen sam što sam dio tako prestižne muzičke kuće i ne bih mogao zamisliti život bez nje pošto mi je otvorila tolika vrata kao DJ-u.

Pošto si proživio toliko toga na sceni, kako doživljavaš njenu poslovnu stranu u usporedbi s umjetničkim radom? Na koje aspekte mladi autori i izvođači moraju obratiti pažnju kako bi izbjegli kompromitiranje svoje vizije?

Iako sam umjetnik, imam tendenciju baviti se i onima što se događa iza scene muzičke industrije. Nisam toliko poznat po remiksevima ili produkciji i prvenstveno sam DJ, ali volim i promotivnu, te administrativnu stranu ove industrije. Volim surađivati na projektima i vidjeti kako sazrijevaju i ostvaruju se. Uvijek govorim mladim nadama da ne moraju biti remikseri ili producenti da bi uspjeli u ovom biznisu. Naravno, možete se okušati i u remiksima i produkciji, ali nema potrebe da to forsirate samo zato jer mislite da ćete tako lakše ostvariti nastupe. Nažalost, danas su vremena drugačija, pa se morate fokusirati i na vještinu, ali i na sposobnost komuniciranja društvenim mrežama. Ta strana posla oduzima puno vremena, ali se mora obaviti. Ipak, smatram da mladi umjetnici nikad iz vida ne bi smjeli izgubiti razlog zašto su se ovime uopće počeli baviti, te da muzika uvijek mora biti na prvom mjestu!

S ovim velikim iskustvom, kako doživljavaš evoluciju house zvuka od ranih do suvremenih dana?

Jako mi se sviđa gdje se trenutno nalazi house. Ima sjajnih producenata i remiksera koji izuzetno pridonose. Tradicionalni soulful house žanr je značajno manji, premda i dalje kvalitetno predstavlja zvuk, ali i suvremeni stil održava house živim i kvalitetnim.

Svojedobno si naglasio kako se producenti trebaju vratiti strukturi i kompoziciji pjesme. premda ti je stil prilično eklektičan, jasno je da materijal koji vrtiš ima više zajedničkog s “pjesmama” nego s “trakama” – zašto ti je bitna ova tendencija?

I dalje čvrsto stojim iza toga. Na kraju seta se nadam da će se ekipa uputiti kući pjevajući pamtljivu melodiju koju sam zavrtio te večeri. Da, trake mogu biti sjajne i napaliti publiku, ali nema ničeg boljeg od prisjećanja na pjesmu uz koju možeš zapjevati i po mogućnosti kupiti u svom omiljenom digitalnom dućanu. Naš posao kao DJ-a je povećati prodaju plesne muzike.

Napomenuo si i da se DJ ne bi smio bojati zavrtiti istu stvar dva ili tri puta tokom iste večeri. Ipak, danas je većina setova ograničeno na maksimalno dva sata i all-nighteri su rijetkost. Kako doživljavaš ovu tendenciju?

Iza ovoga također čvrsto stojim! Ali imaš pravo, to je teško postići kad si ograničen kratkim setom. Ipak, i dalje smatram da nije nemoguće!

Vrtio si uz velikane kao što su David Morales, Frankie Knuckles, Satoshi Tomiie… Postoje li neki suvremeni talenti za koje bi mogao reći da posjeduju moć kao ranije generacije DJ-a?

Svakako! Ima brdo DJ-a koji kvalitetno plasiraju zvuk. Ekipa kao Black Coffee, Solomun, Dennis Ferrer zna što radi. Zatim momci kao Jullien Gomes, Manoo, Atjazz, Jimpster, Kiko Navarro, Peppe Citarella totalno rasturaju i predstavljaju zvuk na pravi način.

Uskoro vrtiš na SUNcéBeat festivalu na jadranskoj obali – možeš li nam otkriti kakva te vibracija trenutno pali i što bi možda mogao zavrtiti?

Iskreno sam počašćen što su me pozvali da vrtim na SUNcéBeatu i palim motore za taj boat party. Svi sa lineupa su mi prijatelji, pa se spremam za zabavnu uplifting vibru pod suncem. Još nisam točno siguran kako ću vrtiti, ali će se set bazirati na funky grooveu i pravim vokalima koji će idealno odgovarati atmosferi.

Jesi li upoznat s našom scenom? poznaješ li neke izvođače iz naše regije čiji te rad zaintrigirao?

Kao dio Def Mix obitelji imao sam zadovoljstvo nastupati dosta puta u Zagrebu, kao i na nekim obalnim lokacijama početkom milenija. Dovela me ekipa koja se zvala Hacienda Management, možda ih znate? Ali otada je prošlo dosta vremena. Ipak, sjećam se koliko hrvatski fanovi vole muziku i siguran samda se ništa u vezi toga nije promijenilo, osim što je možda jače no ikad. To je i očito kad uzmemo u obzir sve te sjajne festivale koji se odigravaju kod vas. Prilažem i neke klasične fotografije.

Hector-Romero_Gallery-Zagreb_2006_billboard Hector-Romero_Gallery-Zagreb_2006_1 Hector-Romero_Gallery-Zagreb_2006_2 Hector-Romero_Gallery-Zagreb_2006_3

Kako zamišljaš budućnost klabinga i svoju ulogu u njoj? Smatraš li da će se dogoditi neke bitne promjene paradigme?

Svoju ulogu na sceni zamišljam kao nekog tko će dati sve od sebe da održi duh i jedinstvo koji sačinjavaju house muziku i klabing. Želim DJ-ati kroz brojne godine koje dolaze i raditi još više iza scene, pritom uzgajajući vještinu mladih talenata koji dijele moju strast za muzikom.

Hector-Romero

Osmi po redu SUNcéBeat pod motom “Story Of Your Summer” održava se od 19. do 27.7. u Tisnom, točniju u prekrasnom The Garden Resortu. Hectora možete uhvatiti 20. u klubu Barbarella’s u nedalekom Pirovcu, te na Def Mix Boat Party gdje nastupa s prijateljima: David Morales, David Foiorese i Doc Martin.