PREMIERE: Muzikalist stapa plemenski industrial i acid na “Activate Your Heart”

Klubikon_premiere_Muzikalist_Activate_Your_Heart_1200x630

Mašinska egzotika za one koji vole jače začinjene plesne trake.

Nakon što je kao tinejdžer apsorbirao punk, grunge, hip-hop i funk, ruski je producent Muzikalist kao svoje oruđe izabrao syntheve. Svu tu muziku koju je slušao kao klinac komprimirao je i filtrirao kroz tvrde EBM beatove, otrovni acid i kozmičke electro pejzaže, pronašavši se u tvrdiom linearnom ritmu i grubim distorzijama analognih mašina. DJ-anja se primio kao 16-godišnjak, te je vrlo brzo sa privatnih partija prešao na profesionalne nastupe po rodnom Kaliningradu, da bi 2008. godine s prijateljima osnovao plaformu Right’On Factory. Na tim su večerima nastupali Daniell Bell, Katya Ryba, Lluck, Suokas, Oira, Push’n’Pull i drugi izvođači, a program se održavao do 2011. godine.

Muzikalist

Nedugo zatim, Muzikalist je startao s vlastitom platformom Not For All Music, plasirajući različite žanrove, koji uključuju house, acid, disco, new beat, EBM, electro i techno. Stapajući muziku raznih profila i porijeklom iz raznih era elektroničke muzike, stvorije je prepoznatljivi stil u kojem kaliningradski klaberi najčešće uživaju u deliričnim ranojutarnjim satima. Osim za pultom, istesao je svoju vještinu i u studiju, gdje sklada koktel svih ovih žanrova, sastrugan u abrazivne teksture i pojačan psihoaktivnim izbojima. Njegov nadolazeći EP “Hypnotic Connection” izlazi kod naših znanaca s francuske etikete Tripalium Corp, a odlikuje ga prilična raznovrsnost traka. Doduše, njihova je poveznica gotovo uvijek u odavanju počasti pionirskim danima plesne kulture 80-tih i 90-tih, te u oštrom, suhom zvuku. Za ovu smo vam priliku odlučili predstaviti “Activate Your Heart”, koja u sebi nosi prljavi funk 80’s škole acida, ali i hrđu electro/techno hibrida ranih 90-tih. Uskočite u podzemlje!

Stvar počinje ritmom koji križa tribalne elemente sa suhim industrial pucketanjem. Ova biomehanička simbioza dodatno je pojačana ženskim vokalnim semplom u stilu stare škole house zvuka, te zlokobnim synth tonovima u pozadini. U prvoj polovini trake, acid se naslućuje tek u tragovima, kroz suptilno izbijanje tankih mlazova struje iz pozadine. Upravo  paradoksalna igra tvorničke surovosti i egzotičnih perkusija daje ovoj traci poseban okus kakav je imala plesna muzika u svojim začecima, dok još nije bila opterećena žanrovskim razgraničenjima. Negdje na polovici dolazi do naglog breaka koji baca plesače u brisani prostor, iz kojeg se vraćaju uz manipulaciju vokalnim semplovima u EBM stilu i agresivnije acid izboje. Meki katranski jastuci kicka pune niske frekvencije i vraćaju u hipnotički trans, da bi se u zadnjoj etapi trake kiselina izlila u prvi plan. Odličan intermezzo komad koji će na podij unijeti zdravu dozu industrijske ezoterije i uvesti plesače u postapokaliptične rituale.

NA EP-u se nalazi šest raznovrsnih autorskih traka i jedan remiks koji potpisuje Synkronized. Uvodna “Starship Commander” krstari starom školom acid electra, uz kozmičke aranžmane i zvuk arhaičnih ritam mašina, prskajući kapi acida. “Vostok 5” sjajno kida slomljenim ritmom, podebljanim uzburkanom bas-linijom i obojanim melankoličnim synth padovima. “My Side” je klasični 90’s industrial techno s moćnim kickom i hipnotičkim dionicama mašinerije, dok “Night Drive To The Sea” zalazi u intrigantnu downtempo avanturu, ispletenu tribalnim perkusijama i mističnom izmaglicom aranžmana. “City Of The Living Death” se vraća u electro vode, ovaj put izgrađene u klasičnom retro wave stilu s monokromatskim referencama na tamni disco kakav su plasirali Moroder ili John Carpenter. Na kraju, tu je remiks “Starship Commander”, rastavljen i ponovno sagrađen u darkerskoj minimal wave arhitekturi. Sjajno zaokružen komad muzike, koji jednako funkcionira kao kolekcija traka za razne etape seta, koliko i kao film noir soundtrack čija je radnja prepuštena slušatelju.

EP “Hypnotic Connection” izlazi 7.7. na Tripalium Corp, a moći ćete ga nabaviti na kazeti i u digitalnom izdanju. Pre-order riješite OVDJE.