PREMIERE: HVN izrešetao riskantan industrial techno “Hazardija” za Dokument

Klubikon_premiere_HVN_Hazardija_1200x630

Hipnotički minimalizam na podij donosi opasnost i svježinu.

Na repertoaru je novo izdanje zagrebačke techno etikete Dokument Records, na čijem čelu stoji znani veteran domaćeg undergrounda Teo Harouda. Već smo imali zadovoljstvo predstaviti prvo izdanje etikete – EP “Postmodern” koji potpisuje Exetra, a na kojem se mogu čuti sofisticirane strukture suvremenog hipnotičkog tamnog techna, čija arhitektura spaja eksperimentalnost avangardne glazbe s tvrdim plesnim ritmovima. Novo izdanje nastavlja tradiciju iste estetike, samo s nešto drugačijim autorskim pečatom. Potpisuje ga još jedan dobro znani zagrebački autor: Nikola Hadži-Veljković – nekad znan kao DJ Hadji, dok danas nastupa pod pseudonimom HVN.

Nikola se još od malih nogu interesirao za glazbu i zvuk općenito, čak je neko vrijeme pohađao i glazbenu školu, da bi ga krajem 90-tih napokon zaintrigirao elektronički zvuk. U početku su ga vozili psihodelični goa trance aranžmani, da bi se napokon našao u technu. Doduše, i tu je prošao evoluciju – pod imenom DJ Hadji nastupa u Jet Set baru u Španskom, te klubovima kao što su Boxer, The Best, Boogaloo, Aquarius i Tvornica, da bi 2008. došao do rezidencije u klubu Euphoria na Zrću. U međuvremenu je započeo i s produkcijom, te 2013. izbacio priznati album “Darkness In A Casual World” na španjolskoj etiketi Cicuta. To je jedno od njihovih najuspješnijih izdanja, pa su izbacili i EP s remikevima, od kojih jedan potpisuje veliki majstor Voidloss. S vremenom se zasitio klasičnog suvremenog techno stila i okrenuo njegovim mračnijim varijantama koje reproduciraju “onaj izvorni osjećaj” uz nešto abrazivniji zvuk.

Slijedom situacije, mijenja pseudonim u HVN, te se posvećuje live actovima. Obrat u pristupu nastupima je evidentan i na ovom EP-u: trake rastu kao živ organizam, bez uobičajenih ograničenja koje nosi “slaganje kockica” u DAW-u. S njega izdvajamo riskantnu i uzbudljivu zaključnu traku “Hazardija” gdje se najbolje čuje kako mašine dišu:

Stvar počinje suhim rešetanjem, kojim izbija iz klasične 4×4 rutine i priprema teren za otrovni industrial aranžman. Upravo repetitivnost ritma probija kroz podsvjesna očekivanja i uvodi akciju u jedan fiktivan svijet kojem se valja prepustiti. Rešetkavim se udaraljkama ubrzo pridružuje i militaristički kick, a kad njihova međuigra dosegne vrhunac, javlja se komadić bas-linije, a iz pozadine sijevaju mašinski sweepovi koji traci pružaju posebno zlokobnu notu. HVN se ovdje igra čistim minimalizmom, a to je koncept koji zna biti prilično hazarderski – ako ovu stvar zavrtite u pogrešnom trenutku, moglo bi se dogoditi da počistite podij, a ukoliko ju umiksate u pravom trenu, ubrizgat ćete u set pravu dozu opasnosti na koju ekipa ustvari čeka. Premda je aranžman doista surov, nema nekog pretjerano izraženog čekićanja, već je industrial akcija odigrana prilično kontrolirano i suptilno. Osim toga, to vam otvara mogućnost da u nju polako uvedete naki masivni, pneumatski kick.

Ovaj se suptilni pristup manifestirao i kroz ostale trake EP-a. Naslovna “Watching Clouds” nosi klasični 90’s industrial techno groove, koji u drugoj polovini oplemenjuje sanjarska dionica u stilu surf gitare. “Hadjis Theme” je nešto agresivnija, ali dobija ravnotežu kroz senzualne semplove ženskih uzdaha. “Abstract” vozi klasični željezni kick i repetitivni vokalni sample koji pruža karakteristični retro-cyberpunk duh. Nakon čekićanja, ulijeće “Hazardlija” koju smo maloprije poslušali, razbijajući koncpt i vodeći zvuk u opasnije teritorije.

HVN je na ovom izdanju odlučio demonstrirati kako visokoenergični techno ne mora nužno voditi u nekontrolirani delirij. Naprotiv, on pokazuje kako su intenzivna iskustva na podiju moguća i uz svjesnu, samodiscipliniranu akciju – kad uz pomoć hipnotičkog ritma uđemo u zonu, često zamjećujemo kako plešemo bolje nego što smo očekivali sami od sebe. EP “Watching Clouds” izlazi 24.7. na Dokument Records, a moći ćete ga nabaviti na njihovoj Bandcamp stranici.