Fur Coat: Do tamnijeg techno zvuka došli smo prirodnom evolucijom

Fur-Coat_1_1200x630

Legendarni tandem iz Venezuele otkriva kako postižu "čarobni dodir" kojim se izdižu iz mora suvremene plesne produkcije.

Venecuelanski umjetnici Israel SunshineSergio Muñoz prvi su se put susreli 2004. godine, a tad su obojica već imali priličan staž na sceni. Kroz nekoliko godina zajedničkih nastupa razvili su kemiju koja je osvojila publiku – najprije u njihovoj domovini, a zatim i diljem svijeta. Ta se kemija posebno ostvarila kad su napokon počeli zajedno producirati kao Fur Coat – prvi hitovi “Space Ballad” i “You And I” zrače brušenom vještinom iskusnih zanatlija, ali i onim posebnim umjetničkim dodirom koji ih je lansirao među favorite suvremenog plesnog zvuka.

Poseban pogon njihovoj karijeri dao je Damian Lazarus i njegova etiketa Crosstown Rebels, koji su prvi prepoznali njihov talent, ali su ubrzo uslijedila i izdanja za Hot Creations koji drže Jamie Jones i Lee Foss, te za BPitch Control u vlasništvu Ellen Allien. Zatim, prije 2-3 godine su se okrenuli nešto tamnijem zvuku uz tvrđi techno groove, što se pokazalo priličnim osvježenjem, a potez se odrazio i uspjehom na Beatport ljestvicama. To su potvrdili izdanjima za Last Night On Earth i Watergate Records, a posebno je zapažen i njihov čuveni Essential Mix.

Fur Coat su nedavno nastupili na izuzetno zanimljivom Labyrinth Open festivalu koji se održao od 8. do 11. 7. u kampu Galeb u Omišu. Nakon tog nastupa, uhvatili smo ih za jedan zanimljiv razgovor u kojem su nam otkrili metode koje koriste kako bi održali svoj zvuk svježim, razloge za promjenom zvuka, tajne svoje inspiracije i brojne druge zanimljivosti. Upoznajte ih pobliže!

Za početak, dajte nam par informacija o venecuelanskoj sceni! kako ste se prvi put susreli sa plesnom scenom u vašoj domovini i zbog čega ste odlučili okušati se u umjetnosti elektroničke muzike?

Pa, Israel i ja (Sergio) smo različitih dobi, razlika broji desetljeće, stoga smo elektroničkoj muzici pristupili u njenim različitim stadijima, ali su nam se u jednom trenu putevi ukrstili, a ostalo je povijest.

Za Israela je sve počelo sredinom 90-tih kad je prvi put suseo plesnu muziku, pošto je bio vlasnik kluba, a počeo je vrtiti uz rezidente. Nakon što je 2000. otputovao na Ibizu, zaljubio se u ovu vještinu, te odlučio postati profesionalni DJ i od toga stvoriti karijeru.

Moj (Sergio) pristup je bio nešto drugačiji, pošto sam prve vještine stekao miksajući disco kod kuće sa svojim ocem, pošto je on kao tinejdžer bio amaterski DJ. Nakon toga sam miksao na zabavama kod prijatelja, a tek pred kraj školovanja, oko 2003. odlučio sam postati internacionalni DJ, uz angažmane po Venezueli. Nakon toga sam se bacio u produkciju.

Israel i ja smo se sreli za vrijeme zlatnog doba venecuelanske scene. Tad se održavalo brdo partija, brojni su DJ-i gostovali, a i razne firme su investirale puno u događanja. Tako smo se upoznali s velikim brojme DJ-a koji su danas naši prijatelji, pošto su posjećivali Venezuelu tijekom tog razdoblja.

Dakle, znate se godinama prije nego što ste osnovali Fur Coat. Koja je iskra zapalila ovu plodonosnu kolaboraciju? Jeste li tad imali neki intuitivni osjećaj da ste predodređeni za uspjeh?

Prijatelji smo već preko 13 godina. Kao što sam napomenuo, sreli smo se na partiju gdje je Israel vrtio. SLijedom okolnosti, ostali smo u kontaktu i počeli izlaziti zajedno. Osim što smo bili susjedi i što smo sudjelovali na istim partijima, te dijelili ista poznanstva, zajednički nam je bio i muzički ukus. Iz zabave smo počeli vrtiti b2b setove. Nakon toga, naš je b2b postao poznati party koji je Israel prozvao Undersounds, a to smo ime zatim neformalno preuzeli kao tandem.

Uz brojna zajednička putovanja i ljeta provedena u Barceloni, primjetili smo da se izuzetno razumijemo dok vrtimo, pa smo se zapitali – zašto ne bismo pokušali raditi na nečemu i u studiju, te pretvoriti to u projekt? Nakon tog smo putovanja napokon otišli u studio, a ostalo je povijest.

Kao odjevni predmet, krzneni kaput (fur coat) predstavlja luksuz. Što vaš projekt dijeli s ovim izvanrednim komadom odjeće? Opišite sličnosti u njihovoj privlačnosti, teksturi i mitologiji.

Ime zapravo i nema neke veze sa stvarnim komadom odjeće. Bila je to zanimljiva anegdota kad smo birali ime. Ipak, ime je prilično pamtljivo. Što se samog značenja tiče – kad god nas u raznim gradovima upitaju zašto smo ga odabrali, jednostavno se nasmijemo toj anegdoti!

Čini se da svakog zanima vaša veza s Damianom Lazarusom i etiketom Crosstown rebels. Na koji se način vaš vajb poklopio s njima? Koji aspekti čine ovu etiketu toliko posebnom?

Imamo sjajan odnos sa Damianom i Crosstown Rebels. Možemo reći da su nam oboje poput obitelji, te da su nam otvorili brojna vrata i oduvijek nas podupirali. Iako i dalje surađujemo, trenutno nam je fokus na lansiranju naše vlastite etikete Oddity. To nam je najnoviji projekt, koji će ujednom biti platforma na kojoj ćemo izdavati ne samo mi, već i novi talenti koji nam se svide, ali i neki priznati umjetnici. Sam umjetnički smjer nam je prilično dobro riješen, od dizajna do muzičkog smjera. Radujemo se skorom lansiranju koje će se dogoditi 14.7. s prvim EP-em “Genesis” na kojem se nalazi i Slam remiks.

Imali ste privilegiju svirati u najboljim klubovima koje nude New York, Ibiza i mnoge druge lokacije… Jesu li neke od vaših traka inspirirane tim iskustvima?

Naravno, sva naša putovanja i životna iskustva su ugravirana u našu muziku putem inspiracije. Svako mjesto ostavlja novi utisak, te utječe na pogled na svijet i navodi na razmišljanje. Potovanja i nastupi u mnogim zemljama nam daju priliku iskušati našu muziku posvuda, to je i najbitnije iskustvo pošto možemo osjetiti kako fukcionira među najrazličitijim publikama.

Očito je kako doživljavate klupsku muziku i vezanu kulturu kao izraze hedonizma. Ipak, postoje načini zabave koji djeluju vulgarno, apostoji i partijanje sa stilom. Kako se vaš pogled na to reflektira na produkciju i DJ-anje?

Mislim da ne slijedimo nikakva pravila. Dolazimo iz house i techno korijena. Jednostavno radimo ono što najbolje znamo i što osjećamo iz srca. U zadnje je tri godine materijal koji vrtimo nešto više orijentiran prema technu, uz dosta melodičnih utjecaja i moćan groove. To se reflektira i u našoj produkciji. Jednostavno sjedimo i radimo ono što nam dolazi prirodno. Uvijek imamo fokus na samu produkciju i na to da ostanemo svoji, a to zatim puštamo da struji kroz sve što radimo. Ponekad i eksperimentiramo s novim synthevima i metodama. Uvijek idemo za time da ostanemo svježi i da ne slijedimo formule, pošto nam je to dosadno, kao i našim fanovima. Osjećamo da se moramo prirodno izraziti kroz neprekidnu evoluciju.

U zadnje vam vrijeme zvuk naginje prema tamnijim strujama techna. Kako je došlo do te promjene? Koji vas elementi ovog žanra privlače i kakav okus pružaju vašem stilu?

Kao što smo napomenuli, techno nam je oduvijek u korijenima. Čak i prije Fur Coat smo vrtili još više techno i minimal zvuka. Ja (Sergio) sam imao projekt Delete koji je bio posebno orijentiran na techno, ali mislim da smo značajno evoluirali i eksperimentirali kroz razne faze naših karijera. Ono što upravo učimo je da se to sve događa prirodno, to je muzika koju osjećamo, želimo vrtiti i stvarati. Ne možemo isforsirati ništa što ne osjećamo, to smo jednostavno mi. Vjerojatno smo došli do određenog razdoblja u karijeri nakon brojnih iskušanih smjerova, gdje smo dostigli točku s više techno elemenata s utjecajem groovea, melodija i naših vlastitih karakteristika.

U kakvom ste trenutno raspoloženju? Opišite vibracije koje ste doživjeli svirajući na Labyrinth Open festivalu!

Muzički smo nešto više orijentirani na techno, barem u zadnje tri godine. Našim setovima uvijek pokušavamo ispričati priču, sa svim uzlascima i silascima, a uvijek se doista trudimo ući u zajedničku vibraciju s publikom. Svirati na Labyrinth open je bilo fantastično! Prekrasna atmosfera i sjajna publika, kraj samog mora. Dok smo vrtili, nad nama je bio ogroman mjesec i otvoreno nebo! Svirali smo zbilja dug set, koji je na kraju bio prekinut jer je bilo doista kasno, hahaha. Kao i uvijek, Ugur i David su bili sjajno društvo, a imali smo priliku i provesti se s dosta belgijske ekipe. Jednostavno, nije moglo biti bolje!

Jeste li na neki način upoznati s našom scenom ili s radom nekog od umjetnika s naših prostora? Jeste li možda upoznali nekog zanimljivog na Labyrinth Open festivalu?

Čuli smo za sva ta mjesta i za odlične festivale koji se tamo odigravaju. Nažalost, nismo se stigli dugo zadržati na festivalu – morali smo brzo odletjeti jer su nas taj vikend čekala još četiri nastupa. Sljedeći ćemo put dati sve od sebe da saznamo i doživimo što više od Hrvatske, pošto smo čuli i vidjeli prekrasne stvari!

Kako zamišljate budućnost klupskog zvuka i kulture? Gdje se vidite u njoj?

Vjerojatno je u muzici sve uglavnom već učinjeno. Ono što se može napraviti je dovesti to na korak iznad i osvježiti. Kad netko stvara bezvremensku muziku može se zavrtiti danas kao što se vrtila nekad, a i dalje će zvučati svježe. Ipak, vidimo da se sve više ljudi interesira za kvalitetan zvuk. Ima mjesta za sve žanrove elektroničke muzike, a svatko ima svoj ukus. Klaberi tragaju za različitim iskustvima, ne samo vezano za festivale i njihove line-upove, već i za lokacije i druge zanimljivosti koje donose nešto novo na stol. Isto vrijedi i za nas DJ-e kojima je uvijek drago vidjeti rođenje novih festivala, kao i mogućnost novih iskustava.

Našu budućnost vidimo u stalnoj umjetničkoj evoluciji i donošenju inovacija kao što je naša nova etiketa Oddity. Ideja je predstaviti i nju i njene autore kroz partije i festivale diljem svijeta. Prirodni napredak našeg rada će odrediti nove smjerove kojima ćemo poći kako vrijeme prolazi. Za nas je muzika strast, ali i način života, pa se definitivno u njoj vidimo dugoročno.

Koji su vam kratkoročni planovi za nadolazeća izdanja? Imate li još nekih zanimljivih projekata na koje trebamo obratiti pažnju?

Najprije – tu je naš novi EP “Genesis” na našoj novoj etiketi Oddity. Kao što smo rekli, izašao je 14.7. uz Slam remiks! Spremamo i neke remikse za Sailor & I, WhoMadeWho i M€RCY. Sa studijskim radom ne prestajemo ni ljeti, pa već imamo EP u pripremi o kojem ćemo detalje dati na društvenim mrežama, a i nešto gotovog materijala za koji uskoro moramo odlučiti kako ćemo ga plasirati.