Spektre: Melodija komunicira s publikom i čini techno emotivnim

Spektre_2013_03_1200x630

Alkemičari suvremene plesne scene otkrivaju svoj magični pristup klupskom zvuku.

Britanske techno legende Spektre spremaju se posjetiti nas na živopisnom događanju Električna Šuma, koje će se odviti 26.8. u planinskom domu Svatovac iznad Lukavca u BiH. Uz njih, headliner je i Ramiro Lopez s kojim smo nedavno imali priliku porazgovarati! Bit će to sjajna prilika za provod na svježem planinskom zraku uz jake snage domaće i strane scene!

Da se podsjetimo – Spektre su nastali kao eksperimentalni side project koji su osnovali Paul Maddox i Rich Wakley. Vrlo su brzo uspjeli definirati prepoznatljiv zvuk u čijim korijenima leži detroitski techno, ali stopljen sa suvremenom atmosferičnošću autora kao što su Dubfire, Martin Buttrich, ali i Trentemoller. Od najranijih dana njihova izdanja krase oštri i tvrdi ritmovi, kao i pravi rejverski groove za vruće podije. Trake su im izašle na moćnim etiketama kao što su Elevate, Phobiq, 1605, kao i njihov vlastiti Respekt Recordings, vrte ih Adam Beyer, Carl Cox, Alan Fitzpatrick i drugi asevi, a singlovi praktički ne silaze s top lista. Osim toga, godinama neumorno rasturaju po najprestižnijim klubovima i festivalima, kao što su Space Ibiza, Burning Man, Exit, Pacha itd. Ovaj je duo svakako pronašao neku magičnu formulu, a u nastavku možete saznati koju:

Na koji je način stapanje vaših muzičkih pozadina evoluiralo u karakteristični Spektre stil? Koje su bile sličnosti i razlike vaših osobnih interesa i pristupa muzici prije nego ste počeli raditi kao tandem?

PM: Prije osnivanja Spektre, radio sam tvrđu muziku, ali Rich i ja pokrivamo puno zajedničkog teritorija. Ponajviše, ljubav prema atmosferičnosti i melodijama.

RW: Mislim da je uzrok tolikoj sinergiji i “studijskoj kemiji” naša sličnost u muzičkoj pozadini i načinu na koji smo ušli na scenu. Ja dolazim iz DJ svijeta, a Paul iz svijeta produkcije. Upravo je to izbalansiralo naše prednosti i mane u moćan tim. Obojica smo gladni eksperimentiranja.

Koje su vas značajke techna zavele da se posvetite tom žanru? Odražava li njegova hipnotička moć vašu viziju svijeta?

RW: U muziku me uveo trance, nedugo zatim sam ušao u house. Tad sam se počeo baviti technom, već sam nekoliko godina producirao house. Mislim da sam se zaljubio u hipnotičke, repetitivne elemente techna, kao i u njegovo svojevrsno “čisto platno” koje pruža za eksperimentiranje. Da budem iskren, “preobraćenje” se dogodilo na Ibizi, prilikom posjete večerima kao što su Circo Loco i Cocoon. Tad sam doista osjetio novi smjer kojim će krenuti moja muzika.

PM: U to je vrijeme jednostavno bilo puno sjajnog techna koji nas je zbilja inspirirao – ekipa kao Oliver Huntsman, Stephan Bodzin, Marc Houle i Martin Buttrich.

2009. započela je nova era stranice Beatport, a te ste godine dosegli njene vrhove remiksom “P.S. You Rock” Marca De Pulsea. Kao ste tad doživljavali digitalno tržište? Jeste li bili svjesni utjecaja na razvoj ukusa, trendova i klupske kulture koji je tek trebala zadobiti?

PM: U tom je trenutku bilo jasno da će digitalna distribucija biti primarni medij, ali način na koji će preoblikovati industriju, kao i sam utjecaj je bilo nemoguće predvidjeti!

RW: Mislim da je za vrijeme tzv. digitalne revolucije bilo jasno da će sve nepovratno promijeniti, ali razina i dubina te promjene je bila izrazito teška za procijeniti. Rekao bih da u u trenutku kad smo došli na prvo mjesto s tim remiksom još uvijek nismo shvaćali koliko će se pozitivno ta činjenica odraziti na našu karijeru, što samo pokazuje koliki je utjecaj digitalno tržište imalo još tada.

Još jedan od ključnih trenutaka vaše karijere odvio se prije 7 godina kad ste na besplatni download ponudili “Black Ice” i “Memory Effect”, što vam je trenutačno priskrbilo tisuće novih fanova. Kakva je magična srž ovih traka, da su tako rezonirale s publikom i odrazile prirodne zahtjeve scene?

PM: “Memory Effect” s našeg prvog albuma nam je poseban favorit. Teško je reći što je sama esencija trake, jednostavno radimo ono što i sami želimo čuti, ali “Memory Effect” predstavlja fuziju raznovrsnih utjecaja van sfere techna, a čini se da se ta fuzija odigrala zbilja dobro.

RW: Smatram da je u muzici upravo melodija ono što najviše komunicira s ljudima, ako ništa drugo, čini materijal prepoznatljivim i emocionalnim. Sjećam se kako sam prilikom našeg eksperimentiranja sa synth tripletima u “Memory Effect” osjetio da se taj motiv izdvaja kao nešto na što će se ekipa zakačiti.

Tijekom godina ste cementirali reputaciju, producirajući moćan materijal i izvodeći začarane setove. Što biste izdvojili kao ključne elemente u sazrijevanju vašeg stila? Koje su trenutno vaše najbitnije autorske i DJ prednosti?

PM: Naš je zvuk tijekom godina evoluirao postupno, mijenjao se s našim ukusima, a do neke smo mjere osjetili utjecaj trendova, te muzike naših suvremenika. Dio toga dolazi s nastupa u klubovima, gdje možemo primjetiti kako određeni smjer djeluje na različite publike – to je bitan upravljački faktor u razvoju našeg zvuka.

RW: Rekao bih da je naš live nastup najbitniji sadržaj DJ izvedbi. Volimo biti u situaciji da plasiramo muziku koju radimo u studiju i to na potpuno spontan, jedinstven način, kakav klaberi još nisu doživjeli. Osim toga, to znači da je svaki set u potpunosti “čisto platno”.

Etiketu Respekt Recordings ste započeli relativno rano u karijeri. Biste li mogli reći da ste iskusni u muzičkom biznisu? Koji ključni sastojak određuje ispravan stav poslovnog aspekta vaše karijere? Nabacite neki savjet nadolazećim autorima i olakšajte im da očuvaju integritet, te da postignu napredak bez kompromitiranja vizije.

PM: Rekao bih da uvijek slušaju dosta muzike i to različitih žanrova. Ako se previše uvučete u uzak tunel stilova, završit ćete zvučeći kao svi ostali.

RW: Otkrio sam da je uvijek teško samog sebe voditi kao biznis. Uvijek mi je bolje išla kreativna strana. Unatoč tome, sve što treba razvije se tokom vremena,a naučit ćete iz vlastitih grešaka. Najbolji savjet koji mogu dati – oko sebe izgradite tim kojem vjerujete, kako biste se mogli koncentrirati na kreativnost.

Uz vaša vlastita izdanja, Respekt se može pohvaliti EP-evima koje potpisuju Sasha Carassi, Marco Bailey, Axel Karakasis, Cristian Varela, Tom Hades, Spartaque i drugi priznati techno autori. Koja se zajednička nit provlači kroz njihove stilove i otkriva umjetničko određenje etikete?

PM: Naša je namjera od najranijih dana bila izdavati muziku koju volimo, što je prirodno dovelo do suradnje s izuzetnom (i konstantno rastućom) skupinom umjetnika.

RW: Uvijek želim izdavati muziku koju i sam želim zavrtiti, doista je toliko jednostavno. Uvijek tražimo trake koje se izdvajaju, nešto što je pamtljivije od uobičajene techno trake. Tamno, industrial, emotivno, atmosferično, melodično, vokalno, bilo što od tih kvaliteta sve dok pokazuje karakter i funkcionira na podiju.

Izdvojite nekolicinu među umjetnicima i drugim protagonistima scene, koje možete smatrati ključnima kao mentorima i prijateljima. Kako je njihov utjecaj obilježio vašu karijeru?

RW: Ne bih rekao da smo imali baš pravih mentora, ali je definitivno bilo ekipe koja me podupirala i inspirirala kao autora. Ne samo muzički, već i u smislu osobnosti. James Zabiela je jedan od onih koje sam smatrao uzorom, a uvijek je doista podupirao našu muziku.

Uskoro vrtite na Elekričnoj Šumi. Poznajete li neke autore iz naše regije? Umeka sigurno znate, a možda vam je još netko zapeo za uho!

PM: Naravno, poznajemo Umeka još iz ranih dana karijere, pošto smo izdavali na njegovoj etiketi 1605. Tu je još Alex Nemec iz Slovenije, Forest People iz Bosne, Massiva i RanchaTek iz Srbije… Definitivno vam ne manjka talenata!

RW: Na nekim su nam nastupima i izdanjima suradnici bili još TKNO i Ilija Djoković. Obojica su izrazito talentirani umjetnici.

Kako se osjećate pred nastup na tako “šamanskoj” lokaciji u šumi?

PM: Nastupati na manje konvencionalnim lokacijama uvijek predstavlja odlično iskustvo – ne mogu dočekati!

RW: Open air festivali i večeri donose posebne vibracije. nadam se da će nas i vrijeme poslužiti!

Preporučite par traka koje često vrtite u setovima, da dobijemo dojam što nas očekuje na Električnoj Šumi.

PM: Trunkline “Dust” je totalna zvijer od trake!

RW: Naš headlinerski kolega Ramiro Lopez je nedavno izbacio kolaboraciju s Andresom Campom “Pachamama” i nju stalno vrtimo. U zadnje vrijeme me posebno pogađaju ogoljene hipnotičke trake kao Juxta Position “Mist” i Edge of Motion “Edge Of Motion”.

Pružite nam neko proročanstvo vezano za daljnji razvoj techno kulture! Što se bliže budućnosti tiče, otkrijte nam nešto o skorim izdanjima i planovima za iduću sezonu.

RW: Uvijek mi je zanimljivo vidjeti kako kako značaj melodije dolazi i odlazi u technu. Ipak, uvijek će melodija biti ta koja pruža određenu emociju muzici,a tu je emociju bez nje nemoguće doseći. Naše je iduće veliko izdanje “Nasqueron”, koji izlazi 28.8. na Drumcode kompilaciji ” A-Sides Vol.6″, zatim slijedi EP na Elevate, etiketi koju vode Pig & Dan, te još jedan singl na Respektu do kraja godine.

PM: Naša zimska sezona već djeluje prilično popunjeno, s turnejama po Meksiku, Sjevernoj Americi i Kini, te nastupima u sjajnim klubovima Nizozemske, Grčke, Austrije, Njemačke i Irske.

Spektre nastupaju 26.8. u planinarskom domu Svatovac iznad Lukavca u BiH, na trećem izdanju open-air eventa Električna Šuma, u režiji Stereo Sektor ekipe. Uz njega vrti još i španjolski majstor Ramiro Lopez, dok domaće snage predstavljaju RanchaTek, Eduy, Alexander De Funk, Fulan Perez, Stantaylor, Incept, Aid Vehabović i Frankie NV. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 15KM  možete nabaviti kod ambasadora koji su navedeni na Facebook eventu ili šaljući privatnu poruku organizaciji Stereo Sektor, dok će cijena na ulazu iznositi 20KM. Odlična prilika za izlet – neće vam naškoditi da udahnete malo svježeg planinskog zraka i protegnete tijelo uz kvalitetan elektronički zvuk!

Spektre_2013_02-min