Kontroverzni “safari” kroz ghetto New Yorka

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_8_1200x630

Free Tours By Foot

Premda je “street art” glavni fokus turističkog razgledavanja kvarta Bushwick, riječ je o turi koja je podigla prašinu i negodovanje kod dijela stanovnika te boemske i siromašne zone New Yorka.

Za kvart u kojem živi 65% Latinoamerikanaca, 20% Afroamerikanaca i svega 9% bijelaca, 13. srpnja 1977. godine bio je presudan. Naime, tog kobnog dana na području cijelog grada nestalo je struje na 26 sati, sasvim dovoljno da horde lopova i piromana nanesu nesagledivu materijalnu štetu cijelom Bushwicku.

Od tada su stvari krenule u pogrešnom smjeru – droga, nezaposlenost i niz društvenih problema postali su nova stvarnost, iz čega su istovremeno ipak niknule i pozitivne stvari poput raznih vidova umjetnosti, a niske cijene najmova privukle su kolonije boema.

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_1

Tridesetak godina poslije na cestama ozloglašenog i opasnog kvarta prepunog grafita triput tjedno možete uočiti uglađeno bijelo stanovništvo kako patrolira u pratnji vodiča poznavatelja ulične umjetnosti, razgledavajući Bushwick kao nekakav egzotični prirodni rezervat ili pak muzej.

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_2

Hiperrealistične ture gdje turisti fotografiraju ulice, lokalne dućane i kuće bile bi nešto sasvim logično, da tu na primjer ne žive ljudi.

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_3

U ne tako dalekoj budućnosti zbog sve većih cijena stanarina grafiti za koje turisti plaćaju Bushwick razgledavanje bit će samo uspomena na ulične umjetnike koji su nekoć tu živjeli.

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_4

Ako obrnemo optiku i zamislimo skupine dilera i boema kako organizirano razgledavaju Manhattan, lakše bismo shvatili koliko uvrnuto stanovnicima Bushwicka moraju izgledati takozvana “street art” razgledavanja.

ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_5 ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_6 ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_7 ghetto-tourism-in-new-york_Jonathan-Turton_8

Izvor [Dazed]