Vaš mozak je jedinstven ako vas uz omiljenu glazbu prolaze trnci

Woman's legs with goosebumps

Nas svaki dan prolaze, a vas?

Pjesma “Nude” grupe Radiohead posebno djeluje na Alissu Der Sarkissian, asistenticu na USC Institutu koji se bavi istraživanjem mozga i kreativnosti: “Čini mi se kao da je moje disanje vezano uz pjesmu, moje srce kuca sporije, a ja se jednostavno osjećam svjesnija muzike – kako emocija u pjesmi, tako i moje reakcije na nju”.

Njezin prijatelj, doktorand na USC-u, Matthew Sachs, objavio je iznimno zanimljivu studiju koja proučava ljude koje poput nje prolaze trnci dok slušaju glazbu. Rezultati pokazuju da ljudi poput Der Sarkissian imaju drugačiju strukturu mozga, odnosno da njihova vlakana koja povezuju slušni korteks i područja za obradu emocija imaju znatno gušću strukturu, što znači da kod njih ta dva područja bolje i efikasnije komuniciraju.

Zaključak je da su vaše emocije izraženije ukoliko vas prolaze trnci slušajući omiljene muzičke brojeve. Sachs sada želi proširiti studiju i utvrditi neurološki uzrok sličnih reakcija nastalih slušanjem glazbe te dokučiti na koji bi se način glazba mogla koristiti za liječenje depresije.